A Microsoft az adatközpontjai átalakításával járul hozzá a zérókibocsátáshoz

forrás: Prím Online, 2021. október 31. 10:17

2010 és 2020 között világszerte megkétszereződött az internetet használók száma, miközben annak forgalma, évi 30 százalékos emelkedés mellet, a tizenkétszeresére nőtt. 2020 óta ez a folyamat tovább gyorsult: 2022-re a két évvel ezelőttihez képest várhatóan megduplázódik az internet forgalma, ami leginkább a videós tartalmak megtekintésére, az egyre gyakoribb videókonferenciás hívásokra, a közösségi média még intenzívebb használatára vezethető vissza.

Mindez az adatközpontok iránti globális igényt is tovább fokozta, amelyek működtetéséhez energiára, földterületre és (hűtésre használt) vízre van szükség. Az adatközpontok üzemeltetői fontos szerepet töltenek be a digitalizációban, ugyanakkor ki kell, hogy vegyék a részüket azokból a törekvésekből is, amelyek a klímaváltozás mérséklését szolgálják.

 

A Microsoft 2020 elején jelentette be ambiciózus célját, mely szerint 2030-ra karbonnegatívvá válik, 2050-re pedig annyi széndioxidot von ki a környezetből, amennyit a vállalat 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy az áramhasználaton keresztül közvetve a légkörbe juttatott. Ehhez elengedhetetlen az adatközpontjai felépítésének és működtetésének átalakítása. A Microsoft ezért:

  •     2024-ig 95 százalékkal csökkenti az adatközpontjai vízfelhasználását;
  •     ennek érdekében tovább fejleszti azt az új hűtőrendszert, amelynek a lényege az, hogy alacsony forráspontú folyadékba merítik a szervereket, ami nemcsak a vízfelhasználás csökkentését szolgálja, de – az eddigi tesztek tanúsága szerint – az eszközök teljesítményét is megnöveli mintegy 20 százalékkal;
  •     hozzáigazítja az adatközpontjai működtetését az adott terület természeti adottságaihoz, mint amilyen az éghajlat, a rendelkezésre álló víz mennyisége, a levegő és a talaj minősége, a biodiverzitás foka;
  •     olyan új, tartós alapanyagokat alkalmaz az adatközpontjai építéséhez, amelyek előállítása alacsony széndioxid-kibocsátással jár. Így kevesebb acélra és a betonra lesz szükség az új adatközpontok felépítéséhez, amely, a számítások szerint, 30-60 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A Project Zerix keretében a Microsoft arra törekszik, hogy nullára csökkentse az adatközpontok építéséhez köthető károsanyag- és hulladékkibocsátást. 

 

A Microsoft már eddig is sokat tett a környezeti lábnyoma csökkentése érdekében: ilyen például a Microsoft Circular Centers; Svédországban hamarosan működésbe lép a vállalat első kizárólag megújuló energiát felhasználó adatközpontja; a vállalat legfontosabb beszállítói már eddig is mintegy 23,2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással csökkentették karbonlábnyomukat. A cég a közelmúltban mutatta be a Microsoft Cloud for Sustainability elnevezésű megoldásának előzetesét, amely abban segíti az ügyfeleit, hogy pontosan nyomon tudják követni, és végsősoron csökkenteni a saját felhőhasználatukból származó széndioxid-kibocsátásukat.

 

A Microsoft fenntarthatósági törekvéseiről bővebben itt olvashat: microsoft.com/sustainability. Az adatközpontok virtuális bejárására ide kattintva van lehetőség. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09