Környezetbarát és hatékony üzemeltetés ABB KNX-technológiával

forrás: Prím Online, 2021. november 29. 15:03

A „Kőbe zárt zene” videosorozat címe arra a gondolatra utal, melyet írók és költők, köztük Wolfgang von Goethe is népszerűsítettek, miszerint az „építészet kőbe zárt zene”. A pár perces filmalkotások áttekintik az épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.   

 

•  Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja be a világ különböző tájairól. 

•  A sorozat következő része arról szól, milyen elgondolások húzódnak meg a hanoi Viettel Group székházának megtervezésében és működésében.

•  Az ABB is hozzájárult a különleges épület környezetbarát jellegének megteremtéséhez, számos ABB megoldást használtak fel az elektromos energia igény biztonságos és hatékony kielégítése érdekében.

 

Az épület a szédületes tempóban fejlődő vietnami és nemzetközi távközlési cég, a Viettel Group székháza. Az épület megálmodója a Gensler Hong Kong építésziroda. Carlos Gerhard, a Gensler Hong Kong tervezési igazgatójával és vezetőjével több mint 25 éve dolgozik a szakmában, és kiterjedt globális építészeti tervezési portfólióval rendelkezik.

 

 

Elmondása szerint a Viettel Group székházának története azzal kezdődött, hogy a megbízó egy „ikonikus” épületet kért tőlük. A Gensler szándéka az volt, hogy a Viettel logójához kapcsolódó erős identitással ruházza fel az épületet, ugyanakkor saját hitvallásához is hű maradjon, mely így szól: „ötleteinkkel és szakértelmünkkel új életre keltjük és élhetőbbé tesszük a városokat.”

 

Carlos Gerhard felismerte, hogy ez a projekt valójában a közösségteremtésről szól. Ez a gondolat tükröződik vissza az épület formáján: a székház ívesen lejtő vonalvezetése megnyílik a szemközti West Park felé. Ez az épület lett a környék minden tekintetet magára vonzó középpontja, mely már ovális kialakításával is szoros kapcsolatot teremt a munkavállalók között – az emeletek közvetlen összeköttetésben állnak egymással, és ez nem csak vizuális benyomás, de a szó szoros értelmében is igaz, hogy az emberek minél könnyebben találkozhatnak egymással. 

 

 

A Viettel Group székháza LEED Silver épületminősítési tanúsítvánnyal rendelkezik, és nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. A belső terek valósággal fürdenek a természetes fényben, ami az alkalmazottak munkateljesítményének növelése mellett a mesterséges világítás iránti igényt is csökkenti. A napvédő rendszer arra szolgál, hogy minél kevesebb energia menjen el világításra és az egyenletes belső hőmérséklet fenntartására.

 

Az épület kialakítása szinte észrevétlen átmenetet képez a munkaterület és a zöldfelületek között, ahol fák és más növények biztosítják a jó minőségű levegőt a házon kívül, és azon belül is. 

 

Az ABB is hozzájárult az épület környezetbarát jellegének megteremtéséhez, számos ABB megoldást felhasználtak az elektromos energia igény biztonságos és hatékony kielégítése érdekében. 

 

 

Ezek egyike az ABB i-bus KNX-rendszere, mely a hatékony és kényelmes épületüzemeltetés érdekében egyetlen interfészen keresztül teszi lehetővé, hogy az olyan elemek, mint a biztonsági rendszerek, az energiagazdálkodás, a szellőztetés, a redőnyvezérlés és a világítás közvetlenül kommunikáljanak egymással. A másik ilyen termék a System Pro E Power, egy innovatív főelosztó kapcsolótábla-megoldás az érintésvédelem és az elektromos rendszerelemek elválasztására.

 

Carlos hisz abban, hogy az ember alapvető igénye a természet közelsége. A parkosított terek okos kialakítása, az éltető napfény és a munkahelyi együttműködést ösztönző építészeti megoldások pozitív, befogadó és a környezeti szempontból tartós élményt nyújthatnak, pontosan úgy, mint a Viettel Group hanoi székháza. 

 

Az egyedi kialakítás optimalizált ovális geometriája az összes szinten összekapcsolt padlótereken keresztül köti össze az alkalmazottakat. A Viettel nagy hangsúlyt fektet a környezeti fenntarthatóságra és a városi biodiverzitásra a szoborszerű térben, amely saját esővízgyűjtő rendszerrel büszkélkedhet. A fényes teret tetőablakok sorozata révén bőséges természetes fény hatja át, ami hozzájárul az alkalmazottak termelékenységének növeléséhez, miközben csökkenti a mesterséges világítás szükségességét. A trópusi éghajlati viszonyok leküzdése érdekében egy kiterjedt, őshonos növényeket tartalmazó zöld tetőt építettek be, hogy a nap folyamán a hőnyereséget csökkentsék, és ezáltal fokozzák a kényelmet.

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetők meg.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05