A fizetős utcai parkolási övezetek árainak összehasonlítása a világban

forrás: Prím Online, 2021. december 16. 17:11

Valószínűleg nincs olyan város a világon, amely mindenkinek ingyenes parkolást biztosítana. A nagy keresletű, de kevés parkolóhellyel rendelkező helyeken a hatóságok korlátozott és fizetős parkolási övezeteket szerveznek.A Picodi.com elemzői a világ 48 fővárosában és nagyvárosában tanulmányozták a parkolás költségeit, valamint az adott zóna lakóinak parkolási előnyeit.

Akutatás keretében összehasonlítottuk egy fizetős zónában egy hétköznapi parkolási óra költségét és a megfelelő fizetős parkolási zóna lakóinak előfizetési díját.

 

Parkolási óra költség

A rangsorban szereplő városok közül a legdrágább parkolás Nagy-Britannia fővárosában található. Egy óra parkolás Londonban eléri a 9,9 €-t. Az autó elhagyása Amszterdam központjában 7,5 €, Norvégia fővárosában – Oslóban pedig 7,5 €.

 

Az egy óra ára a környék parkolási igényétől függ. Általános szabály, hogy minél távolabb a központtól, annál olcsóbb.

 

Budapesten a fizetős parkolási zónában az árak 175 és 525 forint között mozognak óránként (0,48–1,44 euró), és ezek a legalacsonyabb árak a vizsgált városok között.

 

A legjobb parkolási ár szerencsés tulajdonosai a jerevániak lettek. Egy óra parkolás Örményország fővárosában mindössze 0,18 €-ba kerül.

 

 

A lakosok előfizetési költsége

Általában a fizetős parkolózóna lakói élveznek bizonyos kiváltságokat. Nem vonatkozik rájuk a parkolási idő korlátozás, és sokkal kedvezőbb díjaik vannak, feltéve, hogy állandó lakhellyel rendelkeznek a városban és ott fizetnek adót.

 

A vizsgált 48 város közül 6-ban a lakosok ingyenesen parkolhatják le autójukat a fizető parkoló zónában, ha otthonuk közelében parkolnak. Ez a lehetőség Lisszabonban, Rómában, Buenos Airesben és Mexikóvárosban áll az autótulajdonosok rendelkezésére.

 

A fizetős parkolási zónában élő budapesti autósok évi 2.000 Ft-ért (5,5 €) vásárolhatnak lakcímkártyát, amellyel ingyenesen parkolhatnak az otthonuk közelében lévő környező utcákban.

 

Egy hasonló előfizetés Bécsben zónától függően 90 €-tól 120 €-ig, Berlinben 10,2 €-ba kerül zónától függetlenül, a legdrágább pedig Stockholmban (357–1.309 €).

 

A vizsgálatunkban szereplő 48 városból 6-ban a fizetős parkolóval rendelkező utcák lakói nem részesülnek kedvezményben. Vagy vásárolniuk kell egy garázst, vagy szabad helyet kell keresniük a fizetős parkolózónán kívül, vagy általános feltételekkel előfizetést kell vásárolniuk. E városok közé tartozik New York, Kijev, Minszk és Tbiliszi.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a fizetős parkoló zóna ritkán fedi le az egész várost. Például Budapesten ez a terület csak a város területének 8,5%-át teszi ki, Bécsben – 25%, Berlinben – 5%. Kivétel Párizs, ahol az egész város fizetős parkolózóna.

 

Módszertan és adatforrások

Ez a tanulmány figyelembe vette a fizetős parkolózónákban a hétköznapokon egy teljes vagy az első órában történő parkolás díjait. Figyelembe vettük a lakossági parkolási engedélyek költségeit is, amelyek korlátlan parkolási jogot adnak a lakóhely közvetlen közelében lévő fizetős parkolóhelyeken, figyelmen kívül hagyva az elektromos járművek, alacsony szén-dioxid-kibocsátású járművek tulajdonosai, valamint fogyatékosok stb.

 

Az árakat a városi önkormányzatok vagy a fizetős parkolási övezeteket kezelő vállalkozások weboldalairól veszik. A városok és vállalkozások listája itt érhető el.

 

A parkolási zónák nagyságát a városok területéhez viszonyítva a Google Earth térképező eszközzel számítottak ki.

 

A pénznemek átváltása a Google Finance által közölt 2021. novemberi átlagárfolyamon történt.

Kulcsszavak: Picodi.com Picodi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05