A mesterséges intelligencia és blokklánc technológia pörgetheti fel a klímavédelmet

forrás: Prím Online, 2022. január 9. 11:58

Hogyan segítheti a mesterséges intelligencia, az esővízgyűjtés és a közlekedési rendszerek gyökeres átalakítása a károsanyag-kibocsátás csökkentését – a többi között ez is kiderül a világ legfenntarthatóbb vállalatának választott Schneider Electric és a CNBC Catalyst új elemzéséből. A több esettanulmányt is bemutató dokumentum egyik fő következtetése, hogy a kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal. Az emberi és a gépi intelligencia integrálásával, illetve az algoritmusokra és a nagy számítási kapacitásra építve jelentős változásokat értek el olyan alapvető területeken, mint az energiatermelés és fogyasztás, a várostervezés, az erőforrások felhasználása és az ellátási lánc hatékonysága.

A jelentésből kiderül, hogy hogyan alkalmazza az IBM a mesterséges intelligenciát és a blokklánc-alapú megoldásokat annak érdekében, hogy átláthatóbb és alacsony széndioxid-kibocsátású ellátási láncot alakítson ki. A Jacobs mérnöki cég London vezetésének segített, és több milliárd adatpont elemzésével egy olyan közlekedési rendszer modelljét készítették el, amelyben az utazások 80 százalékához széndioxid-kibocsátásmentes közlekedési módokat használnak. Egy másik példa a Swire Properties hongkongi ingatlanfejlesző óriásvállalat, amely hosszú távú dekarbonizációs programot indított. Ennek keretében az intelligens világítás, az esővízgyűjtés és az étolajból nyert energia, a hatékony digitális mérőeszközök alkalmazása, illetve az épületek energiahatékonyságának modellezése a Schneider Electric-kel együttműködve 19 százalékos üvegházhatású gázkibocsátás-csökkenést eredményezett a társaság ingatlanportfóliójában. 

 

Az ENSZ novemberi COP26 klímacsúcsán tett kötelezettségvállalások jelentős hatással lehetnek a globális üzleti szektorra, hiszen az éghajlatvédelmi szempontok felértékelődése miatt a nettó zéró kibocsátás kezd alapelvvé válni az üzleti életben is. Az éghajlatváltozás jelentette veszély nagysága megköveteli, hogy a szervezetek minden iparágban már most erőfeszítéseket tegyenek a hatékonyság növelése érdekében. A digitális technológia jelenti a legcélravezetőbb utat a COP26 megállapodásban felvázolt nagyratörő célok eléréséhez.

 

 

„A COP26-on született döntések is rámutatnak arra, hogy a vállalkozásoknak sürgősen felelősséget kell vállalniuk a fenntarthatóságért, és már most törekedniük kell az energiahatékonyság növelésére” - mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója. „A következő évtized lesz az, amikor a digitális technológiára támaszkodva megvalósíthatjuk a fenntarthatósági törekvéseket. A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már most rendelkezésre álló, bizonyított és versenyképes technológiákkal, ahogyan azt ez a jelentés is bizonyítja, és ami bemutatja, hogy a szervezetek hogyan alkalmazhatják a mai digitális eszközöket, hogy segítsenek eljutni a bolygónk számára nélkülözhetetlen nettó zéró jövőhöz.”

 

A Schneider Electric és a CNBC Catalyst közös, „Megoldás a fenntartható jövőre: Mitől lesznek a digitális megoldások az üzleti élet fenntarható átalakításának zálogai?” című tanulmánya bemutatja, hogy a vállalkozások és intézmények hogyan tudják csökkenteni üvegházhatású gázkibocsátásukat, hogyan állhatnak át megújuló forrásból származó energia használatára és tehetik átláthatóbbá ellátási láncukat a technológia segítségével.

 

A Schneider Electric vezető szerepet játszik az energiahatékony digitális megoldások kifejlesztésében. Az összekapcsolt, nyitott és digitális technológia üzleti előnyöket teremt, és kézzelfogható nyereséget biztosít a hatékonyság és az üzleti rugalmasság terén. Ez támogatja a vállalkozásokat abban, hogy teljesítsék kettős megbízatásukat, azaz egyszerre óvják környezetüket és szállítsák a részvényesek által elvárt eredményeket. A Schneider Electric közvéleményformáló tartalmai, beleértve a CNBC Catalyst-tal közös tanulmányt is a társaság újonnan indult Schneider Electric Insights weboldalán érhetők el.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05