Az FM Logistic autonóm mobil robotot alkalmaz az IKEA raktárában

forrás: Prím Online, 2022. január 11. 16:34

Az FM Logistic globális 3PL vállalat automatizálással gyorsítja fel raktári folyamatait. Az ügyfelével, az IKEA-val folytatott közös befektetés részeként a vállalat nemrég telepítette a Mobile Industrial Robots MiR500 robotját annak érdekében, hogy emelje a lengyelországi Jarosty-ban üzemeltetett raktáruk logisztikai folyamatainak színvonalát. Az innovatív és rugalmas technológia szabadon konfigurálható és a mindennapi raktári műveletek során alkalmazható.

A MiR500 robot raklapok és egyéb 500 kg-ig terjedő rakományok szállításában hivatott együttműködni a raktári alkalmazottakkal. A beruházás mögött álló fő koncepció célja az alkalmazottak felszabadítása az improduktív tevékenységek alól, a munkabiztonság javítása és a raktári költségek optimalizálása. 

 

„Annak érdekében, hogy versenyelőnyt tudjunk kialakítani a vállalat és ügyfeleink számára, olyan innovatív megoldásokba fektetünk be, amelyek rugalmasak, illetve könnyen használhatóak, és ebből adódóan költséghatékonyak” – magyarázza Alexander Damie, az FM Logistic Central Europe innováció- és folyamatmenedzsere. „A Mobile Industrial Robots technológiájának alkalmazása sokkal kevésbé költséges, mint a konkurens AGV-k, azaz önvezető járművek koncepciójának üzemeltetése. Jelen esetben egy AGV több mint kétszer olyan drága lenne, mint amennyibe ez a megoldás kerül.”

 

 

A gyors reagálású MiR500 könnyedén kikerüli az akadályokat és nem igényel hosszadalmas és bonyolult beállítást, aminek köszönhetően működtetése egyszerű. A robot által létrehozott térkép és a fejlett beépített szoftver segítségével az autonóm mobil robotok dinamikusan képesek tájékozódni, és ki tudják választani a legkényelmesebb utat mielőtt elindulnak – mindezt emberi közbeavatkozás nélkül. 

 

A robot önállóan fogja végezni munkáját Jarosty-ban, az IKEA elosztó központjában. A raktári alkalmazottak és a robot felügyeléséért felelős kollégák megkapják a szükséges továbbképzést, a MiR500 pedig pár héten belül teljesen autonóm módon fogja elvégezni feladatait a nap 24 órájában.

 

 

„Az ügyfelünk kiszolgálása során rengeteg üres raklapot kell megmozgatnunk, mivel ezeket nagy számban alkalmazzák az automata raktárakban” - mondja Edyta Śmiechowicz, az FM Logistic CE üzemvezetője. „Az automatizálás szempontjából ez egy ideális folyamat. Az elosztás során végzett műveletek magukban foglalják az üres raklapokat szállító autonóm robot a belső áruáramlásba való integrálását. A tesztek során a robot több mint 60 km-t tett meg, mialatt 180 küldetést végzett el sikeresen és több mint 1500 üres raklapot szállított le. A próbaidőszak során optimalizálni tudtuk műveleteinket, és nem kellett engednünk sem az alkalmazottaink munkahelyi biztonságából, sem a befektetés jövedelmezőségéből.”

 

„A Jarosty-ban, az IKEA elosztó központban telepített MiR robottal egy újabb lépést teszünk a folyamataink optimalizálása felé, illetve a raktári műveleteinket innovatív megoldások üzembe helyezésével fejlesztjük” – mondja Sebastian Kaczmarski, a lengyelországi IKEA központi fulfilment műveleti igazgatója, majd hozzáteszi: „Az együttműködés jó példája annak, hogyan alkalmazzuk a vállalataink közötti szinergiát és a közös tanulást a raktári folyamatok fejlesztése és az új fejleményekhez való igazodás során – egy hibrid megoldást képezve a manuális és automatikus folyamatok között.”

 

 

Az FM Logistic nem először telepít ilyen típusú robotot, amelyhez ezúttal is az ASTOR és az ABZ Automatyka nyújtott szakértő támogatást. Nemrég egy kisebb modell – a MiR200 – kezdte meg működését a mszconów-i logisztikai központban, ahol csomagolási műveletekben segédkezik. A gyártás során keletkezett hulladékot, többek közt fóliát és kartonpapírt szállít a válogató állomásra, és naponta átlagosan 18,5 kilométert tesz meg. Ezt a távolságot korábban az alkalmazottaknak kellett végigjárniuk.

 

Az FM Logistic újabb autonóm robotok telepítését is tervezi további telephelyein. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05