Lassan, de javul a vállalatoknál a vezető pozícióban lévő női munkavállalók aránya

forrás: Prím Online, 2022. január 26. 12:22

Az energiaszektor vezető vállalata és a legjobb európai gyakorlatokkal bíró társaság lett a Schneider Electric a férfiak és nők munkahelyi egyenlőségét vizsgáló európai jelentésben, a GDI indexben. A társaság ráadásul az európai nagyvállalatok között az első 20, Franciaországban pedig az első 5 között végzett a rangsorban. A hazai érdekeltségeknél is kiemelt figyelemmel kezelik a nemek közötti egyenlőség biztosítását: egyik gyárukat már nő vezeti, a női közép-és felsővezetők aránya pedig nagyságrendileg 40-50% a különböző telephelyeken. A Schneider Electric az energiagazdálkodás és az automatizálás digitális átalakításának globális vezető multinacionális vállalata, hazánkban közel 2000 embert foglalkoztatnak.

A 2021-es jelentés 668 európai vállalatot vizsgált, amelyek többsége nyilvánosan jegyzett és a STOXX Europe 600-ban is szerepel. Az így kapott index (GDI) egy olyan összesített mutató, amely a nők arányát tükrözi a vizsgált társaságoknál az összes vezetői pozícióban, az igazgatótanácsokban, a végrehajtói pozíciókban és az igazgatótanácsi bizottságokban. Amikor az index 1-es értéket mutat, az azt jelenti, hogy egyenlő számban találhatóak férfiak és nők a vezetői pozíciókban.

 

 

Lassú emelkedés, kimagasló eredmény a Schneidernél

2021-ben a teljes vállalati minta átlagos GDI értéke 0,59 pont volt, ami 5 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi, 0,56-os értékhez képest. Mindössze 84 vállalat ért el 0,8-as vagy annál magasabb GDI értéket. A Schneider Electric GDI index értéke 0,92 pont, ami 0,14 ponttal magasabb, mint a 2020-ban elért eredmény.

 

A GDI-jelentés azt mutatja, hogy a vállalati vezetésben a változás lassú, és további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a nők megfelelő arányban vehessenek részt a legfelsőbb döntések meghozatalában. A Schneider Electric elkötelezett a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás előmozdítása mellett, és a 2025-ös fenntarthatósági céljai között szerepel a nők arányának növelése. Terveik szerint 3 év múlva az újonnan felvett munkatársak fele nő lesz, a középvezetők esetében 40, a felsővezetőknél pedig 30 százalék lesz a hölgyek aránya.  

 

Tavaly a vállalat napi irányításáért felelős igazgatótanácsa mérföldkövet ért el a nemek közötti sokszínűség terén, hiszen a tagok 44%-a nő volt.

 

 

Ígéretes hazai adatok

A Schneider Electric magyarországi érdekeltségeinél is kiemelt figyelmet fordítanak a nemek közötti egyenlőség biztosítására. „Másfél évvel ezelőtt hazai gyáraink és a szigetszentmiklósi logisztikai központunk vezetői kizárólag férfiak voltak, most a gyöngyösi üzemünket már nő vezeti, ott a közép- és felsővezetők mintegy fele már nő, míg a szigetszentmiklósi logisztikai központunkban ugyanebben a körben 40 százalék körül van a hölgyek aránya. Továbbra is célunk, hogy a nyitott pozíciók betöltésekor növeljük a nők számát olyan területeken is, mint például a mérnöki vagy értékesítői munkakörök” - mondta el Ivanov Katalin, a Schneider Electric Zrt. HR igazgatója. 

 

A Schneider Electric tavaly decemberben a férfi-női esélyegyenlőségért aktívan dolgozó vállalatok közé került a Financial Times Diversity Leaders 2022 rangsorában is. Akkor a listán szereplő 850 társaság közül a Schneider Electric a 66. lett, saját iparágán belül pedig az ötödik. 

Kulcsszavak: Schneider Electric

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05