A hallgatók számára is előnyös a Széchenyi István Egyetem egyre erősebb jelenléte a ZalaZONE parkban

forrás: Prím Online, 2022. április 19. 15:24

A győri Széchenyi István Egyetem beruházásaival nagymértékben erősíti jelenlétét a zalaegerszegi ZalaZONE parkban – nyilatkozta dr. Háry András, a ZalaZONE Tudományos Park Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek révén az intézmény kiterjeszti hatását a nyugat-magyarországi és a határon átnyúló régiókra is. Mindez a műszaki pályák iránt érdeklődő hallgatóknak is előnyös, akik nemcsak Győrben tanulhatnak a legmodernebb környezetben, hanem kihasználhatják a ZalaZONE nyújtotta egyedülálló lehetőségeket is.

A ZalaZONE születése egy 2016-os kormánydöntéshez köthető, amely a zalaegerszegi járműipari tesztpálya létrehozásáról szólt. Kialakítása során az volt a cél, hogy alkalmas legyen a hagyományos mellett az autonóm (önvezető) és elektromos járművek, sőt összekapcsolt közlekedési rendszerek tesztelésére is. A Széchenyi István Egyetem annak köszönhetően válhatott a ZalaZONE partnerévé, hogy Járműipari Kutatóközpontjának kutatási területei illeszkednek a park tevékenységeihez.

 

„A Széchenyi István Egyetem mint a magyarországi járműipari fejlesztés egyik vezető intézménye az elsők között kezdett együttműködésbe a ZalaZONE-nal, és az évek során kialakultak azok a kompetenciaterületek, amelyekre nagyon jól lehet építkezni” – részletezte dr. Háry András, a ZalaZONE Tudományos Park Kft. ügyvezetője. Kifejtette, a korábbi, kimondottan a járművekhez kapcsolódó együttműködések sora mára jelentősen bővült.

 

A tesztpálya által nyújtott lehetőségeket a Széchenyi István Egyetem munkatársai, hallgatói is kihasználják.

 

A hazai egyetemek közül elsőként a Széchenyi István Egyetem fogott saját beruházásba a ZalaZONE-on: a készülő inkubációs és szállásépület bokrétaünnepségére február közepén került sor.  Az előbbiben kutatások, fejlesztések és start-up tevékenységek számára építenek helyiségeket, de oktatási célú laboratóriumot és közösségi helyiséget, irodákat is kialakítanak benne. Mindez teret nyit induló vállalkozásoknak, újszerű vállalkozási ötletek megvalósításának, hallgatók és cégek együttműködésének. Lehetővé teszi a hallgatók gyakorlati készségeinek erősítését, bizonyos folyamatok üzletszerű környezetben történő gyakorlását is. A másik épületben elhelyezést kaphatnak majd a győri egyetem zalaegerszegi kutatóközpontjában dolgozó munkatársak, a vendégkutatók, de akár a hallgatói csapatok tagjai és a gyakornoki program résztvevői is. A jövőben egy előadó- és egy ipari épület is épül majd, ami tovább erősíti az egyetem jelenlétét a ZalaZONE-on.

 

„A Széchenyi István Egyetem fejlesztéseinek célja egy olyan iparközeli bázis kialakítása, amely elsősorban a győri campus további fejlődését képes segíteni a tesztpálya által nyújtott lehetőségek révén. Emellett kiterjeszti az intézmény jelenlétét a nyugat-magyarországi és a határon átnyúló régiókba is” – hangsúlyozta a ZalaZONE Tudományos Park Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Az infrastrukturális fejlesztéseken és az eszközbeszerzéseken túl az egyetemen a legnagyobb hangsúly a tudásbázis kialakításán van. A ZalaZONE parkban folyó gyakorlati képzésen duális vagy gyakornoki program keretében vehetnek részt műszaki szakos hallgatók. Az oktatás során magas színvonalú gyakorlati tudásra tehetnek szert, amellyel később könnyen el tudnak helyezkedni. Ugyanakkor lehetőségük nyílik arra is, hogy a ZalaZONE parkban működő cégeknél folytassák tovább munkájukat.

 

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának munkatársai méréseket végeznek a ZalaZONE-on.

 

A tesztpálya, valamint a körülötte létrejövő tudományos és innovációs park számos ipari szereplőnek biztosít pályahasználati, kutatás-fejlesztési lehetőséget, ezzel pedig új munkahelyek jönnek létre, amely kedvezően hat Zalaegerszegre és térségére.

 

„Az új fejlesztő munkahelyek képesek a korábban elmaradott zalai innovációs és kutatás-fejlesztési mutatókat megfordítani” – mondta dr. Háry András, majd kiemelte: több olyan fejlesztési, ipari projekt valósult meg az elmúlt években, amelyet a beruházók kifejezetten azért hoztak Magyarországra, mert itt jön létre Európa egyik legkomplexebb tesztpályája. Számos nemzetközi egyetemi együttműködés is kialakult kifejezetten ennek köszönhetően. 

 

A ZalaZONE tizenkét, különböző szakterületen működő intézménnyel dolgozik közösen, melyek közül a Széchenyi István Egyetemmel meglévő partnerség a legszorosabb. Ezt a beruházásokon kívül mutatja, hogy a győri universitas tízfős zalaegerszegi mérnöki csapata folyamatosan dolgozik a tesztpályán és a kapcsolódó projekteken. Az együttműködések során olyan műszaki, ipari innovációk jönnek létre, amelyek jelentősen erősítik a magyarországi kutatás-fejlesztést. Ez is jelzi, hogy a ZalaZONE nagyszerű lehetőséget, működési teret biztosít a kutatói szférának, hogy összefogva újszerű eredményeket érjenek el.

 

„A stratégiáknak mindig az a legszebb része, amikor megvalósulnak. Abban bízom, hogy ezt az utat tudjuk folytatni és befejezni, azonban egy ilyen ökoszisztémában minden projekt hozza a következőt, amihez pedig újabb kutatók, hallgatók, partnerek szükségesek. Ezért még több lehetőséget kívánok minden szereplőnek a következő tíz évre” – zárta gondolatait dr. Háry András.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05