Az szja-visszatérítés látványosan fékezte a hazai e-kereskedelem lassulását

forrás: Prím Online, 2022. április 20. 13:58

Megtorpant az e-kereskedelem szárnyalása a kelet-közép-európai régióban az év első negyedévében. Az adatok lassulásra figyelmeztetnek – derül ki a Growww Digital 295 e-kereskedelmi hirdetési fiók adatait vizsgáló elemzéséből.

A korábbi évekhez képest lényegesen kisebb mértékben, átlagosan csak 5 százalék nőtt az e-kereskedelem forgalma a kelet-közép-európai régióban az előző év azonos időszakához képest. Magyarországon a régiós átlagnál jobban, 7 százalék nőtt az e-kereskedelmi forgalom az év első három hónapjában, azonban még ez is jóval alulmarad az elmúlt két év adatainak.*

 

Még szembetűnőbb a Google Ads költések alakulása. Míg Magyarországon 21 százalék volt a Google Ads költések növekedése az első negyedévben, a kelet-közép-európai régióban szinte mindenhol csökkentek: Csehország -4%, Lengyelroszág -7%, Szlovákia -15%, Románia 4%.**

 

„A magyar eredmények kedvező alakulását erősen befolyásolta az szja-visszatérítés, a fegyverpénz és a 13. havi nyugdíj százmilliárdjainak keresletélénkítő hatása. Az ezt követő időszakban szokatlan forgalomemelkedés volt tapasztalható több szegmensben, amit mással nem nagyon tudunk magyarázni” – mondta Szabó László, a Growww Digital online-növekedési szakértője.

 

A csökkenő online költések az e-kereskedelem lendületének regionális lassulásáról árulkodnak. A piaci szereplők, látva a csökkenő keresletet, óvatosabban fektetnek a marketingtevékenységbe. Az e-kereskedelem 2020 márciusától tapasztalt, a koronavírus-járvány első hullámával megugró növekedése az idei év első negyedévében megtorpant.

 

Szabó László szerint a megtorpanásban szerepet játszott a magas infláció, az euróárfolyam kedvezőtlen alakulása, valamint az orosz–ukrán háború kitörése. Az adatokból kirajzolódik, hogy a lakosság visszafogta, elhalasztotta a vásárlásait, és kivár. Bár a magyar eredmények jobbak a régiós adatoknál, a tendencia Magyarországon is érvényes: ha kisebb ütemben is, de lassult az e-kereskedelem növekedése.

 

A szakértő szerint a hazai e-kereskedőket rendkívül hátrányosan érinti a piac megtorpanása. Hiába volt magas az elmúlt évek forgalma, a lassuló növekedés mellett a magas infláció és a forint gyengülése csökkenti a cégek nyereségét. Ez azért is fájdalmas a szektor számára, mert jelentős beruházások történtek az elmúlt két évben, hogy az e-kereskedelem felfutása miatt biztosítani tudják a vásárlók kiszolgálását. A pillanatnyi megtorpanás ellenére a szektor szereplői bizakodók és növekedésre számítanak.

 

„Amennyiben az orosz-ukrán konfliktus belátható időn belül rendeződik, akkor várható az e-kereskedelem visszapattanása, és vélhetően visszaáll a növekedési pálya. Azonban, ha továbbra is instabil lesz a geopolitikai helyzet, akkor stagnálásra, valamint az árak további jelentős emelkedésére kell számítani” – vélekedik Szabó László.

 

A szakértő rámutat, hogy az e-kereskedelmi piac változásai miatt a versenyhelyzet még kiélezettebb, ezért fokozottabban kell figyelni a piaci változásokra, az új technológiákra, valamint az árazási és marketingstratégiára. Ugyanakkor ebben a helyzetben a webáruházak hatékony működése fontosabbá vált, mint eddig bármikor, ez pedig soha nem látott mértékben felértékeli a tapasztalt szakemberek munkaerőpiaci értékét, mert hiány van belőlük.

 

________________ 

*, **  A Growww Digital e-kereskedelmi trend riportja 2020 januárjától elemzi és teszi közzé 295, kelet- és közép-európai e-kereskedelmi Google Ads hirdetési fiók kulcsadatait: https://www.growwwdigital.com/covid/ 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05