Több millió felhasználó veszélyben: az ESET sebezhetőségeket fedezett fel a Lenovo laptopokon

forrás: Prím Online, 2022. április 28. 12:20

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik. Az ESET 2021 októberében az összes felfedezett sérülékenységről tájékoztatta a Lenovót. Az érintett eszközök listája több, mint száz különböző laptopmodellt tartalmaz, amelyek világszerte több millió felhasználót érintenek. E sebezhetőségek lehetővé tehetik a támadók számára, hogy olyan UEFI-t (a BIOS utódja) támadó kódokat telepíthessenek, mint például az SPI Flash memóriát érintő LoJax, vagy a most felfedezett, UEFI bootkithez kapcsolódó ESPecter kártevő. 

„Az UEFI-kártevők rendkívül alattomosak és veszélyesek lehetnek. Ezek még a rendszerindítási folyamat elején kezdenek működni, mielőtt átadnák a vezérlést az operációs rendszernek, ami azt jelenti, hogy ezáltal számos, operációs rendszer szinten futó biztonsági intézkedést meg tudnak kerülni.“ – mondta a sebezhetőségeket felfedező Martin Smolár, az ESET kutatója. „Felfedezésünk azt mutatja, hogy bizonyos esetekben az UEFI-kártevők észrevétlen telepítése sajnos nem is olyan nehézkes, mint azt korábban tapasztaltuk, és az elmúlt években felfedezett új  UEFI fenyegetések növekvő száma arra utal, hogy a támadók is kihasználják ezt. Az elmúlt években felfedezett valamennyi korábbi UEFI-fenyegetésnek – LoJax, MosaicRegressor, MoonBounce, ESPecter, FinSpy –  meg kellett kerülnie vagy ki kellett kapcsolnia a biztonsági mechanizmusokat ahhoz, hogy telepíteni és végrehajtani lehessen.“ – fogalmazott Smolár.

 

Az UEFI rendszerindítási és működtetési szolgáltatásai biztosítják azokat az alapvető funkciókat és adatstruktúrákat, amelyek szükségesek az illesztőprogramok (driver) és alkalmazások működése érdekében, például a különféle protokollok telepítéséhez, a már meglévő protokollok kereséséhez, vagy a memóriafelosztáshoz.

 

 

A biztonsági rések közül az első kettő – CVE-2021-3971, CVE-2021-3972 – az UEFI firmware meghajtókat érinti, amelyeket eredetileg csak a Lenovo notebookok gyártási folyamata során használtak volna. Sajnos tévedésből a gyártási BIOS-ba is bekerültek, anélkül, hogy megfelelően deaktiválták volna őket. 

 

Ráadásul a vizsgálat során az ESET felfedezett egy harmadik sebezhetőséget is: az SMM memória (System Management Mode) sérülését. Ez a biztonsági rés illetéktelen olvasást/írást tesz lehetővé az SMRAM-ban, ami rosszindulatú kód futtatásához vezethet SMM jogosultságok birtokában, illetve lehetővé teszi kártékony modulok SPI flash-re való telepítését.

 

Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. biztonsági szakértője is egyetért abban, hogy a különböző firmware-implementációk nagy száma és ezek összetettsége miatt sajnos valószínűleg a jövőben is felbukkanhatnak hasonló, jelenleg még felfedezetlen sérülékenységek.

 

Az ESET kutatói határozottan azt tanácsolják a Lenovo laptopok tulajdonosainak, hogy mindenképpen nézzék át az érintett eszközök listáját, és a gyártó utasításait követve haladéktalanul frissítsék firmware-üket. 

 

További részletes technikai információkat az ESET angol nyelvű WeLiveSecurity blogján olvashatunk. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50