Hogyan segítenek az AMR-ek minimalizálni a pazarlást és maximalizálni a hatékonyságot?

forrás: Prím Online, 2022. május 4. 12:41

A munkaerőhiány és a globális versenyhelyzet arra készteti a cégeket, hogy kevesebb alkalmazottal folytassák tevékenységüket, aminek következtében számos vállalkozás megismerhette a lean gyártás előnyeit. Közülük az egyik a hozzáadott értékkel nem rendelkező tevékenységek megszüntetése, ilyen művelet például a maradékanyagok mozgatása.

Számos iparágban – függetlenül attól, hogy a vállalatok éppen a visszaküldéssel, a csomagolással vagy a gyártási folyamatokkal foglalkoznak – gyakran előfordul, hogy nagy mennyiségben halmozódik fel hulladék anyag, amely aztán értékes helyet foglal el az üzemek amúgy bevétel generálására használt területein. Ezeket az elemeket gyakran külön erre a feladatra csoportosított alkalmazottak mozgatják manuálisan, akik az újrahasznosítható anyagokat és a hulladékot a megfelelő helyre szállítják, mindez azonban ez egyáltalán nem hatékony. Egy olyan piacon, ahol a munkaerőszerzés nagy kihívást jelent, ez egy olyan feladat, amelyet lehet, és kell is automatizálni annak érdekében, hogy a munkavállalók értékesebb feladatokkal tölthessék idejüket. 

 

Egy AMR napi 24 órában, a hét hat napján szállít használt csomagolóanyagot az FM Logistic üzemében

Az FM Logistic nemzetközi 3PL szolgáltató integrátori szerepet tölt be a termelők és a kiskereskedelmi láncok között, mely során a részfeladatokat is integrált megközelítéssel végzi el, a raktározástól a közös csomagoláson át a szállításig és a forgalmazásig. 

 

A közös csomagolás, azaz az áruk kicsomagolása, újracsomagolása, újracímkézése és szállítása, különös tekintettel a kis tételben gyártott termékekre, lehetővé teszi a gyártóvállalatok számára, hogy termékeik értékesítésére és promóciójára összpontosítsanak. Naponta mintegy 70 különböző termék megy keresztül az FM Logistic közös csomagolási folyamatán, melyeket 20 különböző csomagolási technológia alkalmazásával és kombinációjával csomagolnak újra. Az FM Logistic újracsomagolási tevékenysége során évente 200 tonna használt kartonpapír keletkezik, amit mind szállítani, illetve újrahasznosítani kell.

 

Az FM Logistic évente 200 tonnányi használt kartonpapírt mozgat meg, így szüksége van automatizált hulladékanyag-szállításra. 

 

A használt csomagolóanyag-szállítás hatékonyságának növelése érdekében az FM Logistic egy konténerrel felszerelt MiR200-at telepített a hulladéknak minősült anyagok szállítására a közös csomagoló gyártósor és billenő között, amely emberi beavatkozás nélkül működik. A MiR200 egész nap dolgozik, három műszakban, heti öt-hat napon. A robot alkalmanként 300 méternyi távolságot tesz meg, egy nap alatt összesen pedig 18,5 kilométert, ami azt jelenti, hogy leveszi az alkalmazottak válláról a monoton feladatok terhét, valamint jelentősen csökkenti a hulladék anyagok mozgatásával járó költségeket.

 

Az autonóm tájékozódásnak köszönhetően a MiR AMR-jeinek telepítése nem jár extra infrastruktúra kiépítésével, és így a megoldás könnyedén skálázható is: 

 

„Az a megoldás hihetetlen előnye, hogy nem kell megváltoztatni az épület infrastruktúráját. Egy további nagyszerű jellemzője pedig az, hogy egy mobil megoldásról beszélünk, amit más helyszíneken is alkalmazhatunk, biztonságosan és egyszerűen” – mondta Arkadiusz Buczek, az FM Logistic mszczonów-i üzemének közös csomagolásért felelős igazgatója.

 

Rugalmas megoldás, amely szektorok és iparágak széles körében alkalmazható

A hulladék és újrahasznosítható anyagok eltávolítása, jelenleg a MiR robotok iparágakon átívelő egyik legelterjedtebb használati módja.

 

A robotokat az egészségügyi szektorban hulladékkal teli ládák és kocsik felvételére, szállítására és leadására használják kórházakban, illetve egyéb egészségügyi intézményekben. Az AMR-ek átveszik a nehéz kocsik emelésével és tolásával járó feladatokat, valamint megkímélik az alkalmazottakat a kórházban megtett több kilométernyi gyaloglástól, aminek köszönhetően jobb munkakörnyezetet teremtenek a személyzet számára, akiknek így több idejük jut a betegek ellátására. 

 

Vegyes flotta: a Visteon MiR robotokat telepített az alkatrészek szállítására és a hulladék kezelésére, hogy biztosítsa a lean gyártási környezetet.

 

A gyártók AMR-eket használnak különböző alkalmazások formájában, hogy automatikusan szállítsák a hulladékot a forgalmas termelési területektől távolabbi feldolgozó területekre, a kicsomagoló állomásokra, hogy rendben tartsák a folyosókat és a padlókat, miközben a dolgozókat értékesebb feladatokra helyezik át. A szlovákiai Visteon Electronics egy polctartóval felszerelt MiR robotot helyezett üzembe, amely a gyár állomásai között folyamatosan közlekedve képes felvenni és elszállítani a polcokat, ezzel biztosítja a hulladék anyagok eltávolítását és lean működést. A Visteon több MiR robotot is telepített a különböző belső logisztikai folyamatok automatizálására, az alkatrészek gyártósorok közötti szállításától kezdve a hulladék anyagok összeszedéséig, amelyek mindegyike segít a Visteonnak a folyamatok optimalizálásában:

 

„A MiR robotok két fő területen nyújtanak nekünk munkaerővel kapcsolatos előnyöket: az egyszerű és monoton feladatokat ma már robotok is elvégezhetik, ami költségmegtakarítást jelent számunkra. Emellett pedig ergonómiai szempontból is nagyon hasznos, hogy az alkalmazottakat a megfelelő időben és kényelmes módon szolgálják ki az alapanyagokkal anélkül, hogy nekik kellene nehéz fizikai tevékenységet elvégezniük” – mondta Richard Čiernik, a Visteon Electronics Slovakia üzemvezetője.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05