A legmodernebb autóipari fejlesztéseibe engedett bepillantást a Széchenyi-egyetem és az Audi Hungaria

forrás: Prím Online, 2022. május 11. 18:14

Az autóipar és a mobilitás jövőjével kapcsolatban szervezett exkluzív kétnapos szakmai konferencián tucatnyi német és magyar egyetemistát látott vendégül a Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerével, az Audi Hungaria Zrt.-vel, szorosabbra fűzve ezzel a német–magyar partnerkapcsolatokat. Az eseményen kiderült, a győri felsőoktatási intézmény hamarosan német–magyar diplomát adó képzést indíthat. 

„Engem Németországból csábított ide a Széchenyi-egyetem, s Bambergből nézve is lenyűgöz az az infrastruktúra és felszereltség, amit a győri egyetem kínál a hallgatóknak. Kapcsolata az Audival szintén példás, jó lenne ilyen cégnél elhelyezkedni a jövőben. Megdöbbentett a minőség, amit Győrben tapasztaltam” –  mondta el érdeklődésünkre a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület közreműködésével megvalósuló exkluzív programról Nagy István, az Andrássy Universität képzésének hallgatója, akit tizenkét tagú delegációval együtt látott vendégül a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Zrt. 

 

A magyar–német delegációt a Széchenyi István Egyetem vezetői fogadták Győrben. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A kétnapos szakmai program során a fiatalok betekintést nyertek a műszaki tudományok terén élen járó győri egyetem és a világ egyik legnagyobb autógyártójának közös kutatásaiba. Az Audi győri gyárának látogatása során megismerkedtek a legmodernebb járműipari gyakorlatokkal is.

 

A program megnyitóján dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület elnökségi tagja, köszöntötte a nemzetközi delegációt a Széchenyi István Egyetemen, s kötetlen beszélgetésre invitálta a hallgatókat.  

 

„Nemcsak fontosnak tartom a német–magyar kapcsolatokat, hanem hiszek is ebben. Hazánk és egyetemünk akkor lehet versenyképes és sikeres a jövőben is, ha a nemzetközi térben élő együttműködéseket épít. Fontos célunk, hogy az itt tanuló fiatalokat és oktatókat összekapcsoljuk a német hallgatókkal is, s olyan személyekkel, intézményekkel, amelyek támogatják a Magyarország és Németország közötti kapcsolatok fejlesztését és kiszélesítését” – fejtette ki érdeklődésünkre dr. Knáb Erzsébet, miért gondolja lényegesnek, hogy a Magyar–Német Ifjúságért Egyesülettel és az Audi Hungariával közösen hívják fel a programon részt vevő hallgatók figyelmét a jövő mobilitásában rejlő lehetőségekre és a Győrben elérhető egyedülálló képzési palettára. 

 

A Széchenyi István Egyetemen töltött szakmai nap során a kulisszák mögött járhattak a vendégek. (Fotógaléria: Májer Csaba József)

 

Az utóbbival kapcsolatban hozzátette: a Széchenyi István Egyetemen számos német–magyar együttműködés és kutatási projekt valósul meg, ami abból is adódik, hogy a győri intézmény szoros, több mint tíz évre visszanyúló partnerkapcsolatban áll hazánk egyik legnagyobb vállalatával, az Audi Hungariával.

 

A kuratóriumi elnök azt is elárulta, már zajlanak a tárgyalások arról, hogy – az egyesült államokbeli University of Rhode Islanddel közösen kialakított amerikai–magyar MBA-programhoz hasonlóan – német–magyar oklevelet nyújtó képzést is indítson a Széchenyi István Egyetem.

 

A győri egyetem működési modelljéről, képzési portfóliójáról, múltjáról és jövőképéről szóló bemutatójában dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy a Széchenyi-egyetem mintegy 13 ezer hallgatójával Magyarország 65 felsőoktatási intézménye közül a hetedik legnagyobb. Mint mondta, az intézmény négy oktatási és kutatási központtal rendelkezik, Győrben, Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten. 

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy intézményünket 2022-ben a világ legjobb egyetemei közé sorolják a QS World University Rankings 801–1000. helyén” – emelte ki. 

 

A vendégek részt vehettek az Audi győri gyárának látogatásán is. (Fotógaléria: Májer Csaba József)

 

A delegáció a programon személyesen is megismerkedett a győri egyetemen található egyedülálló laboratóriumokkal és infrastruktúrával. Amint az a Széchenyi-egyemen meghallgatott előadások után láthatóvá vált, manapság egyre több szó esik a járműipari fordulatban rejlő lehetőségekről, amelyeknek az önvezető autóktól az etikán át, az elektromobilitásig számos vetülete van. A szakmai program másnapján pedig a vendégek azt is megnézhették, ezekkel összefüggésben milyen fejlesztéseken dolgoznak az Audi Hungaria szakemberei. 

 

„A program felülmúlta az elvárásaimat, különleges szakemberektől nagyon sokat tanultam a mobilitás jövőjéről. Meglepett az a professzionális fúzió, ami a német gyár és a magyar egyetem, az Audi és a Széchenyi között kialakult, s amiből hallgatóként, illetve munkavállalóként is rengeteget lehet profitálni” – összegezte a veszprémi Janka Júlia, aki úgy érzi, továbbtanulás szempontjából őt igazán megszólította a Széchenyi-egyetem, és elvarázsolta Győr városa is. 

 

Széchenyi István Egyetem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05