1,2 milliárd forintos tőkebefektetés a Navitasoftnál

forrás: Prím Online, 2022. május 17. 18:31

A masszív nemzetközi jelenléttel rendelkező, energiapiacra szakosodott Navitasoft az európai megújuló energiapiac kis szereplői felé fordul. A Kék Bolygó Tőkealap milliárdos befektetését olyan felhőalapú megoldások fejlesztésére fordítják, amellyel minden energetikailag használható eszköz (pl. solar panel, elektromos autó töltők, hűtőházak) az energiapiachoz csatlakozhat, és a tulajdonosa számára pénzt termelhet. A vállalat nem titkolt célja a tőzsdére lépés előkésztése.

A Navitasoft Zrt. immár 14 éve aktív szereplője a hazai és nemzetközi energiapiacnak. Energiakereskedelmi és energialogisztikai szoftvereiket 14 európai országban használják, olyan kulcsfontosságú cégek is, melyeken egy-egy ország energiaellátásának biztonsága múlik. Az ukrán háborúban is sikeresen üzemeltetik az Ukrenergo elszámolási rendszerét. A Budapesti Értéktőzsde a vállalatot az 50 legsikeresebb magyar vállalkozás közé választotta 2021-ben.

 

A vállalat eddig jellemzően nagy energiapiaci szereplők által finanszírozott projektek mentén fejlesztette szoftver termékeit. Az utóbbi években azonban tömegével jelennek meg kicsi szereplők solar panelekkel, szélturbinákkal vagy csak szabályozható fogyasztóként. „Ezeknek a kis szereplőknek kész szoftvermegoldásokra van szükségük, anyagi keretük nem alkalmas nagyformátumú fejlesztések finanszírozására. Azonban, ha a natív felhő alkalmazásokat ezeknek a kis termelők és/vagy fogyasztók számára elérhetővé tesszük, akkor bevonhatjuk őket akár a nemzetközi piaci körforgásba is. Az IoT (dolgok internetje) mintájára szeretnénk megteremteni a dolgok energiapiacát (Energy Market of Things-t – EMoT). Ennek finanszírozásához kerestünk befektetőt” – mondja Füzi Ákos, a Navitasoft vezérigazgatója.

 

 

Környezetvédelem, mint kapcsolódási pont

A Navitasoft legfontosabb célja az energiapiaci digitalizáció és a zöld energia terjedésének támogatása, mely azonos értékeken nyugszik a Kék Bolygó Tőkealap víz- és környezetvédelmi alapértékeivel. A befektetés biztosítja, hogy az energetikai üzleti szoftvermegoldások ne csak racionalizálják az informatikai folyamatokat és növeljék az üzleti működés hatékonyságát, hanem hozzájáruljanak a tiszta energiára való átálláshoz is. A Kék Bolygó Alapítvány egy magyar nonprofit szervezet, amely a környezettudatosság növelésére és a klímavédelemre törekszik Magyarországon és a határokon túl. A tény, hogy kiváló hálózattal rendelkeznek a környezetvédelmi szolgáltatási szektorban, nagy lehetőség a Navitasoft számára.

 

"A Navitasofttal együtt megváltoztatjuk a tiszta energiáról szóló beszélgetést. Szoftvermegoldásaik és szolgáltatásaik széles skálája már jóval több mint egy évtizede gyorsítja a digitalizációt az energiaszektorban. Most, hogy egyesítettük erőinket, pénzügyi és stratégiai rugalmasságukat is növelni tudják, ami biztosíthatja, hogy továbbra is iparágvezető megoldásokat nyújtsanak, miközben tovább lendíthetnek a fenntartható zöld jövő felé vezető átalakuláson. Nem is lehetnénk izgatottabbak a közös jövőképünk miatt, és nagyon várjuk már, hogy támogatni tudjuk a Navitasoft jövőbeli növekedését" – mondta el Dányi Gábor, a Kék Bolygó Tőkealap ügyvezető igazgatója

 

A munkavállalók néha bizonytalanságot éreznek a jövőjükkel kapcsolatban, amikor egy új befektető megjelenik: aggódnak egy nagyobb átszervezés vagy akár egy esetleges elbocsátás miatt. Füzi Ákos fontosnak tartja kiemelni, hogy: „Többségi tulajdonos maradok. A vállalati kultúrát szeretnénk megtartani, és munkatársainknak kiteljesedési lehetőséget biztosítani arra, hogy Azure AWS technológiára alapozva saját tervezésű szoftvert vigyünk az európai tömegpiacra. Ennek érdekében bővítjük vállalkozásunkat olyan elkötelezett és tehetséges szakemberek felvételével, akik osztoznak elképzeléseinkben.”

 

A tőkebevonás 3 lépésben valósul meg, az első, 400 millió forintos beruházási fázisát a felek 2022. március 20-án lezárták. A Navitasoft Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a tranzakció végére az alapító és a dolgozók mellett a Kék Bolygó Tőkealap közel 25%-os részesedést szerez majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09