Újrahasznosítják a vonatok fékezésekor keletkezett energiát Lengyelországban

forrás: Prím Online, 2022. május 17. 11:16

30 millió euró értékű kereskedelmi együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a szuperkondezátorokat fejlesztő, az EIT InnoEnergy által támogatott észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE.  A jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.

Lengyelország jelenleg fontos átalakuláson megy keresztül az energiafogyasztás csökkentése, az energiahatékonyság növelése, az energiafüggetlenség javítása és az energiamix dekarbonizálása érdekében. Az energiatároló rendszerekbe való beruházás nélkül azonban ezek a célok és ambíciók nem teljesíthetők. Ennek fényében is jelentős mérföldkőnek számít a mostani megállapodás A két vállalat szándéknyilatkozata értelmében a Skeleton 2023-tól 2025-ig, évi 200 MW összteljesítményű szuperkondenzátorokból álló berendezéseket fog szállítani, a vasúti pályák mentén történő energiatárolás megvalósításához.

 

 

 

Ennek a rendszernek köszönhetően a vonatok fékezése közben képződő nagy mennyiségű energiát magas hatékonysággal, rendkívül rövid idő alatt lehet majd eltárolni. Ezt aztán hasonló eredményességgel használhatják fel újra a járművek gyorsítása során anélkül, hogy ahhoz a villamosenergia hálózatot igénybe kellene venni. A Skeleton további 160 MW tárolókapacitást is biztosít a hálózatstabilitási alkalmazásokhoz az együttműködés időszaka alatt.

 

Mindkét részről gyümölcsöző, jelentős növekedési lehetőségeket tartogató együttműködésre számítanak. Várakozásaikat arra építik, hogy a Skeleton energiatárolási szakértelme, a közlekedési és hálózati alkalmazások terén megszerzett tapasztalata remekül kiegészíti az energiatermelési ágazatban piacvezetővé vált ZPUE technológiai megoldásait. A kooperációjukat szeretnék kiterjeszteni Észak-Európára is, ahol mindkét vállalat aktív piaci szereplőként van jelen az energetikai szektorban. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09