A jövő felhőnatív, és konténerekre épül

forrás: Prím Online, 2022. május 24. 11:19

Egy friss felmérés szerint a szervezetek 86 százaléka tervezi modernizálni az infrastruktúráját Európában, ehhez pedig a felhőnatív alkalmazásokat és a mikroszolgáltatásokat látják a megfelelő választásnak. Az odáig vezető út azonban nehéz és rögös, mivel sok esetben hiányoznak a szükséges alapfeltételek. A SUSE szakértői szerint megkönnyíti a feladatokat a cégek számára, ha az új technológiák előnyeinek kihasználásához konténereket használnak megfelelő menedzsmenteszközökkel kiegészítve. 

Az európai vállalatok döntő többsége, összesen 86 százaléka tervez infrastruktúrafejlesztést a közeljövőben – derül ki egy friss felmérésből, amelyet az IDG Group készített a SUSE támogatásával, európai IT-döntéshozók bevonásával. 

 

A motivációk között szerepelnek többek között a koronavírus okozta kihívások, így például az otthoni munkavégzés terjedése, az alkalmazkodás a változó piaci igényekhez, a gyorsabb és rugalmasabb működésre való törekvés, a megfelelőségi és biztonsági követelmények, illetve az infrastruktúra egyes elemeinek korszerűsítése. 

 

 

Felhőtlen felhőnatív

A cégek túlnyomó többsége a modernizálás alapjául a mikroszolgáltatásokat (48%) és a felhőnatív alkalmazásokat (47%) választja, amely utóbbiak szintén mikroszolgáltatásokra épülnek. 

 

Akik a felhőnatív technológiákat választják, rendszerint stabilabb működést és nagyobb rendelkezésre állást várnak az újítástól. A válaszadók összesen 39 százaléka szerint ez áll az első helyen. A második legfontosabb előny a fejlesztési ciklusok lerövidítése (37%), majd a jobb skálázhatóság (27%), valamint a termékek és szolgáltatások gyorsabb piaci bevezetése (25%) következik.

 

Az előnyöket eltérő arányban tartják fontosnak az egyes iparágakban. A stabilitást és a rendelkezésre állást kiemelten kezelik például a szállítással és logisztikával foglalkozó cégek (53%), a banki és biztosítási szektor szereplői (50%), a vegyiparban és a gyógyszeriparban tevékenykedő válaszadók, illetve az autóipar képviselői (46%). Míg az energiaszolgáltatóknál a gyorsabb fejlődés és a rugalmasság játssza a központi szerepet (61%).

 

Abban azonban sokan egyetértenek iparágtól függetlenül, hogy az előnyök megérik a változással járó erőfeszítéseket: a megkérdezettek 62 százaléka tartja már most időszerűnek a felhőnatív technológiákra való áttérést. 

 

Konténer kihívásokkal

A felhőnatív alkalmazásokat, illetve az azok részét képező mikroszolgáltatásokat tipikusan konténertechnológián keresztül biztosítják a vállalatok, amelyeket többnyire Kubernetes rendszerrel felügyelnek. Akadnak azonban nehézségek, amelyeket le kell küzdeni ahhoz, hogy a cégek megfelelően tudják használni ezeket a technológiákat. 

 

A válaszadók 44 százalékánál nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra, 42 százaléknál a szakértelem és a képzett munkaerő is hiányzik, 32 százalék pedig a költségvetést találja szűkösnek. 27 százalék az elégtelen technikai háttértámogatás miatt aggódik, 12 százalék pedig azt kifogásolta, hogy nem kap elegendő támogatást a menedzsmenttől.

 

Megoldás mindenre

A SUSE szakértői szerint gyorsan és hatékonyan kezelhetők ezek a kihívások, ha a vállalatok igénybe vesznek olyan szoftvereket, amelyek megkönnyítik a konténerek és a Kubernetes használatát. A SUSE ehhez teljes portfóliót kínál a szervezeteknek, hogy azok saját feladataikra koncentrálhassanak. 

 

A konténerek kezelését a Rancher vezérlőrendszer könnyíti meg, amellyel egyetlen felületen, egyszerűen felügyelhető akár több ezer konténer is. Ezzel a megoldással remekül együttműködik a SUSE Linux Enterprise Micro könnyűsúlyú operációs rendszer, amely ideális a konténerek működtetéséhez, és az erőforrásszegény edge környezetekben is jól teljesít a különféle okos- és IoT-eszközökön. Az operációs rendszer és a hardverek szintjén pedig a SUSE Manager segít kézben tartani a menedzsmentet, míg a konténerek biztonságáról a NeuVector gondoskodik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05