Hiányszakmák: kiutat mutat a nyomdaipar

forrás: Prím Online, 2022. június 16. 17:28

Szerdán ünnepélyes keretek közt átadták Debrecenben az Alföldi Nyomda Zrt. új gyakorlati tanműhelyét, amely fontos mérföldkő a jókora munkaerőhiánnyal küzdő nyomdászszakma képzésében. Az ágazat utánpótlás-problémáit enyhítheti egy a Nyomda- és Papíripari Szövetség (FEDPRINT) által életre hívott, kísérleti fázisban járó, innovatív projekt is, amely mögött már most nagy összefogás alakult ki. A modell akár más hiányszakmák munkaerőgondjait is orvosolhatná. 

„Az ehhez hasonló, korszerűen felszerelt tanműhelyeknek kulcsszerepük van abban, hogy a tanulók naprakész tudással lépjenek be a szakmánk világába, amely ma már egy döntően a digitalizáción alapuló, kreativitást is igénylő pálya” – fogalmazott az átadás kapcsán Orgován Katalin, a FEDPRINT elnöke. 

 

 

 

A szövetség, amelynek tagjai a komplett szakma dolgozóinak mintegy 80%-át foglalkoztatják, idén átfogó kutatást végzett a nyomdaipar helyzetéről, melyből kiderült, a cégek még a szintén aggályos papírhiánynál is jobban tartanak a munkaerő jövőbeli rendelkezésre állásától. A felmérés válaszadóinak kb. 90%-a szerint nem biztosított a munkaerő-utánpótlás, pedig a jelenleg nagyjából 10 ezer főt foglalkoztató szektor akár több ezer munkavállalót is fel tudna szívni azonnal. A jelenség nemcsak itthon érhető tetten: az Intergraf adatai szerint az Európai Unió nyomdaiparából 2000 után szűk két évtized alatt 290 ezer fő (a teljes állomány bő harmada) tűnt el, holott a volumenek – köszönhetően elsősorban a csomagolóanyagoknak – növekvő tendenciát mutatnak.

 

Annak érdekében, hogy a gazdaság más ágazatait is sújtó szakemberhiányt orvosolják, a FEDPRINT egy alternatív megoldást dolgozott ki. „Az ötletet az adta, hogy sok nyomdaipari cég szakképzett munkaerő hiányában felvesz hasonló végzettségűeket, akiknek a munkahelyen tanítják meg a nyomdászat mesterfogásait. Ezt a sok esetben eredményes gyakorlatot kívántuk hivatalos formába önteni, amelyben kiváló partnernek bizonyult a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Technikuma, valamint négy, a tagjaink sorából kikerülő vállalat is" – avatott be a részletekbe Orgován Katalin.

 

A projekt keretében a fővárosi technikum, amelynek sok esetben gondot okozott az elegendő számú gyakorlati helyszín biztosítása, diákjai a 11. évfolyamtól nyomdákhoz is mehetnek szakmai gyakorlatra, ezzel párhuzamosan pedig nyomdász alapismereteket tanulhatnak, a FEDPRINT által kidolgozott fakultatív tananyag révén. A végzettségük továbbra is mechatronikai lesz, de a megszerzett elméleti tudás és a nyomdákban eltöltött gyakorlati idő kitűnő alapot biztosít arra, hogy rövid idő alatt nyomdász szakképesítést is szerezzenek.

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen előremutató kezdeményezés mögött már most széles körű összefogás bontakozott ki. A debrecenihez és a tavaly ősszel átadott békéscsabaihoz hasonló, színvonalas gyakorlati tanműhelyek mellett ez is kell ahhoz, hogy a nyomdász szakma kézbe vegye a sorsát, és megoldja az utánpótlás kérdését. A projekt a mögöttünk hagyott félévben pilotjelleggel működött, és mivel az első tapasztalatok nagyon kedvezőek, minden esély megvan rá, hogy a modellt rövidesen országosan is kiterjesztjük. Ez különösen lényeges lehet a Dunántúlon, ahol jelenleg egyáltalán nem megoldott a nyomdászképzés helyzete” – zárta gondolatait a FEDPRINT elnöke.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09