Milyen fémipari szalagfűrészt válassz?

forrás: Prím Online, 2022. június 28. 15:05

A szalagfűrész egy rendkívül praktikus találmány. A körfűrészekkel szemben, amelyek egy forgó fűrészlapot hajtanak meg, a szalagfűrészeknél egy rugalmas szalagot hajt körbe a gép, amely szintén folyamatos vágást tesz lehetővé. A szalagfűrészek nagy teljesítményű gépek, amelyekkel fától elkezdve a fémen át számos anyagot vágnak, nagyrészt komoly műhelyekben, illetve ipari létesítményekben.

A fémipari szalagfűrészek nagy keménységű, fémek, például acél vágására optimalizált rugalmassággal és fogmérettel készülnek, és gyors, hatékony vágást tesznek lehetővé. Mit érdemes tudni róluk?


 

Fém szalagfűrészek

 

A fémipari szalagfűrészek ugyanúgy működnek, mint fa vágására alkalmas testvéreik. Nagy teljesítményű, masszív gépek, amelyeket különleges szalaggal kell felszerelni. A keményfémek, például acél vágásához a szakemberek szerint a leginkább az úgynevezett bimetál szalagok alkalmasak. Mi is az a bimetál szalag? A nevéből is kitűnik, hogy ezek a szalagok két fém (acéltípus) előnyeit ötvözik, az egyik a rugalmasságért felelős rugóacél, a másik a vágásért felelős kopásálló gyorsacél.

 

Kockázatos használt gépet venni?

 

Erre nincsen egyszerű válasz. A helyzet hasonló a használt autó vásárláshoz. Ha jól választ az ember, majdnem ugyanakkora használati értéket kap meg jóval alacsonyabb áron. A mérleg másik serpenyőjében ott van a rejtett hibák kockázata, illetve a gép rövidebb várható élettartama. 

 

Szintén hátrány, hogy míg új modellből olyat választhatsz, amely az igényeidnek a lehető legjobban megfelel, addig használt masinákból általában limitált a választék. A lényeg, hogy az igényeidből érdemes kiindulni. Milyen gyakran üzemeltetnéd a gépet? Mekkora teljesítményre, élettartamra van szükséged? Ezen túl ha használt szalagfűrész beszerzésén gondolkodsz, nagyon jól jön, ha van hozzáértő ismerős, aki átvizsgálja a megvásárolandó masinát, és jól fel tudja mérni, milyen állapotban is van, hogy ne zsákbamagykát vegyél.

 

Fotó: Zákány Szerszámház: fémipari szalagfűrész a Bosch kínálatában

 

Mire figyelj oda a használat során?

 

A gép élettartamának megőrzéséhez van pár dolog, amire oda kell figyelni. Az első, elcsépeltnek hangzó tanács, hogy olvasd el alaposan a gyártó használati utasításait. Rá kell szánni az időt, de képbe kerülhetsz a legfontosabb tudnivalókkal, kockázatokkal kapcsolatban. A következő jó tanács minden szalagfűrészre megállja a helyét, nemcsak a fémipari szalagfűrészekre: nagyon figyelj oda a szalag megfelelő feszességére és a hajtás sebességére! Ezen a két dolgon múlik, hogy a gyártó szándékainak megfelelő, biztonságos módon vágd el a munkadarabokat, és ne okozz kárt a gépben vagy a szalagban. Az utolsó dolog pedig az, hogy nagyon figyelj oda a munkakörnyezetre! A biztonság ott kezdődik, hogy tiszta, átlátható környezetben dolgozol, ahol nincsenek zavaró tényezők.

 

Ha fémipari szalagfűrész vásárlásában gondolkodsz, keresd fel a Zákány Szerszámház honlapját, ahol kiváló minőségű szerszámok széles választéka, valamint szakértői tanácsadás vár!

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09