Amit a rakós botokról tudni kell

forrás: Prím Online, 2022. július 1. 16:54

Amikor horgászfelszerelésre gondolunk, valahogy mindenkinek a horgászbot jut elsőként az eszébe. Talán azért, mert végső soron ez teremti meg a kapcsolatot köztünk és szeretett közegünk, a víz között, szerencsés esetben pedig köztünk és a horogra akadt hal között. 

Egy biztos, nagyon sok horgásznak a rakós botokra esik a választása.

 

Mikor válasszunk rakós botot?

 

Horgászbot-választásnál két dolgot kell átgondolnunk: mire és hogyan szeretnénk horgászni?

 

Azért köt ki nagyon sok horgász a rakós botnál, mert ez az a botfajta, amit szinte minden vízben kiválóan tudunk használni, legyen szó akár tóról vagy folyóról. Nem véletlen, hogy sok versenyhorgász is rakós botot használ! Nem beszélve az élményől, amit nyújt – a finom felszereléssel még nagyobb élmény elejteni egy tekintélyes méretű halat. A TackleBait.hu horgász webáruházban pedig igazán izgalmas választékból válogathatunk.


 

Mik a rakós botok alapvető jellemzői?

 

A rakós botok onnan kapták a nevüket, hogy több tagot egymásba rakva alakul ki a bot végső hossza, tehát a botok nem teleszkópos rendszerrel húzhatók ki egymásból. A bot hosszának változtatásához a hátsó tagokból kell levennünk.

 

Hosszuk 7-8 métertől akár 20 méterig is terjedhet, de a Nemzetközi Versenyhorgász Szövetség 13 métert határozott meg férfi versenyzők esetében – ez az a hossz, ami nem okoz egészségügyi károsodást, például húzódásokat, és nem mér túlzott terhelést a gerincre. Hobbihorgászok esetében elegendő a maximum 11,5 méteres hossz, de sokszor ennyi sem szükséges: egy 9-10 méteres bottal már kényelmesen el lehet horgászgatni.

 

Mit vegyünk figyelembe a bot kiválasztásakor?

 

A rakós botok minőségét elsősorban az határozza meg, hogy milyen anyagokat használnak fel a gyártásukhoz. Háromféle anyag jöhet szóba: a karbonszál, a műgyanta és az üvegszál.

 

A karbonszál a legdrágább alapanyag a három közül. Nagyon rideg, de mégis könnyű anyag, ezért nagy szilárdságot ad a botnak. Jellemzően nagy átmérőjű botokat készítenek belőle, mert így viszonylag elfogadható áron tudják őket értékesíteni (a nagyobb átmérőjű bot szilárdabb, így gyengébb minőségű karbon is használható a gyártásukhoz).

 

A műgyantát a karbonszalagok összeragasztására használják. Kiválóan alkalmas arra, hogy kitöltse a hézagokat a szálak között, így a karbonszálak egyenletessé válnak, ami kedvez a bot tulajdonságainak.

 

Az üvegszál strapabíró anyag, szinte törhetetlen. Amiért mégsem készülhetnek botok kizárólag ebből az anyagból, annak oka az, hogy a súlya viszont nagy, tehát lehetetlen lenne megtartani a horgászbotot.

 

Az üvegszálat ezért karbonszállal szokták keverni, de az így készülő botok még mindig nem kényelmesek, mert lógnak. Az egyetlen hely, ahol az üvegszál még jól is jöhet, a nyéltag: ha itt alkalmazzák ezt az anyagot, akkor az egész bot súlypontja hátrébb kerül, ami jót tesz a kezelhetőségének.

 

A rakós botok tehát mind kezdő, mind haladóbb horgászoknak jó választást jelentenek, hiszen széles körben kihasználhatóak, és kiváló horgász élményt nyújtanak.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50