Keep on rolling, ofszetnyomtatás!

forrás: Prím Online, 2022. július 24. 15:29

Mi az, ami másodpercenként 20-szor rotál, és egy óra alatt 50 km papírt futtat át? Lenyűgözően gyors: Egy rotációs ofszetnyomtató gép. A gép kitölti az egész csarnokot, és a nyomdák egyik alappillére. Karton csomagolásokat, katalógusokat és prospektusokat mindenki rendszeresen tart a kezében. És így történik a gyártásuk ...

A csarnok mennyezetéig érő nyomtatótornyok, egyetlen akár 20 m hosszú gép, fotóexponált nyomdalemezek és 20 km hosszú, akár 6 tonnás papírtekercsek. Ehhez kapcsolódnak a vágáshoz, hajtogatáshoz, fűzéshez, ragasztáshoz vagy kötéshez automatizált berendezések, valamint a nyomtatott anyagokat válogató és csomagoló robotok. Az újságok, szórólapok és hasonló termékek nyomtatása tele van lenyűgöző technológiával. Aki kíváncsi, az megtekinthet egy olasz nyomda 3D-körútján megtekinthet egy ilyen rotációs ofszetnyomtató gépet, megtudhat többet annak működéséről, és akár virtuálisan beléphet.

 

Egy rotációs ofszet nyomdagép sémája: A tekercsről származó papírt nyomtatják, megszárítják és lehűtik, utókezelik, vágják és hajtogatják. (© Surplex).

 

A technika fontos szerepet játszik

A rotációs ofszetnyomtatás két nyomtatási eljárás, a rotációs és az ofszetnyomtatás kombinációja. A rotációs nyomdagépek már az ipari forradalom kezdetén is általánosan elterjedtek voltak. Ezek előnye egy folyamatos papírszalag egyidejű mindkét oldali nyomtatása forgás (tehát rotáció) útján, ami az egyes ívek feldolgozásával összehasonlítva jelentős időmegtakarítást eredményez. Az ofszetnyomtatás a fényes termékek, például magazinok, katalógusok és prospektusok leggyakoribb nyomtatási technikája. Ez egy közvetett nyomtatási eljárás, amelyben a nyomóformát tartalmazó nyomóhenger és a nyomtatni kívánt anyag nem érintkezik közvetlenül egymással.

 

Az ofszetnyomtatás a víz és olaj taszításának elvén alapul. A nyomólemez fotóexpozícióval készül úgy, hogy a nem nyomtatható területek tintataszítók, azaz hidrofilok. Ez a gyártási eljárás egyszerű és olcsó. Minden színhez (CMYK: ciánkék, bíborvörös, sárga, fekete) saját nyomólemez, és ezzel saját nyomtatóegység szükséges. A nyomólemezt először az úgynevezett nedvesítő egységben lévő vízhengerek nedvesítik meg, majd a festékhengerek segítségével viszik fel rá a tintát a festékezőműben. A tinta-víz keveréket ezután a gumibevonatú ofszethenger segítségével viszik fel a papírra (lásd 1. ábra).

 

Forró és száraz, hűvös és fényes

A nyomtatott, de még nedves papírszalag ezután vízszintesen átfut egy szárítón, ahol legfeljebb 250 °C-on szárítják (heatset eljárás). A hűtőhenger egységben ismét lehűtik a papírt. A szalag-újranedvesítés folyamatlépésben a papír egy szilikon-víz keverék segítségével visszanyeri az elvesztett nedvességet. Ez megkeményíti a nyomdafestékeket, tipikus fényt ad a nyomdaterméknek és javítja a karcolásállóságot – ez elengedhetetlen a jó minőségű nyomdatermékekhez.

 

 

A rotációs ofszetnyomtatás sémája: Ezen közvetett nyomtatási eljárás esetén a festéket a tintahengerről egy gumiköpennyel ellátott ofszethengerre viszik fel, onnan a nyomóhengerre, és majd csak azután a papírra. (© viktoria.whitesnake/Shutterstock.com).

 

Végső feldolgozás: Vágás, hajtogatás, csomagolás

A hajtogatókészülékben történik a 2 m széles és 20 km hosszú papírszalag méretre vágása, egymásra helyezése, hajtogatása, újbóli méretre vágása, fektetése és hajtogatása – a kívánt formátum eléréséig. Ezenkívül a hajtogatott íveket szükség esetén ragasztják, enyvezik vagy tűzik. Lyukasztások is lehetségesek. A kész nyomdatermékeket egy robotkar segítségével eltávolítják a rotációs ofszetnyomtató gépből, egymásra rakják és végül becsomagolják.

 

A halottaknak hittek tovább élnek

Rendszeresen megjósolják a nyomdaipar végét, a valóság azonban másként fest. A hosszabb újságírói szövegeket vagy az üzletek szórólapjait és prospektusait sokan továbbra is szívesebben olvassák papíron, és egyre több cég használ papír alapú csomagolásokat. 2019-ben az EU-ban ez már az összes csomagolás több mint 40%-a ide tartozott. Ez növekvő tendenciát mutat, mivel a papír fenntartható és újrahasznosítható.

 

A rotációs ofszetnyomtatásba történő befektetés

Az EU nyomdai ágazata mintegy 120 000 vállalatot foglal magában, amelyek kb. 770 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Évente mintegy 88 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. Ahhoz, hogy a nyomdák versenyképesek maradjanak a dinamikus értékesítési piacon, szűk költségvetéssel kell a beruházásokat végrehajtani. A rövid amortizációs időszak kisebb kockázatot jelent. Ez egy használt gép vásárlásával realizálható, mivel ezek jóval olcsóbbak, mint az új termékek, és jó karbantartás mellett még arányosan évekig jó szolgálatot tesznek.

 

A 3D megtekintésből: A jobb oldalon látható ofszet nyomdagép kitölt egy csarnokot. Egy robot (sárga, balra hátul) raklaposítja a termékeket. (© Surplex).

 

A Surplex.com használt gépek és gyári berendezések ipari aukciós háza jelenleg három komplett gyártósort kínál közvetlen vásárlásra: A „manroland” gyártó 3 rotációs ofszetnyomtató gépe 16, 48 és 64 oldalas méretosztályokban, valamint az összes kapcsolódó végfeldolgozó egység, vezérlőállomás és robottechnológia. Nem csupán a nyomdaiparban, hanem a gépkereskedelemben is folyamatban van a digitalizálásra való átállás: A Surplex összeköti aukciós üzletet az online üzlettel. Teljes gyártócsarnokok 3D megtekintése az egyik olyan szempont, amely segítségével – a maximális átláthatóság megteremtése útján – a világ minden tájáról érdeklődőket vonzunk a gépekhez.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05