Kell-e laptopot biztosítaniük a cégeknek otthoni munkához?

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 7. 14:19

Ugyan a koronavírus-járvány nehezén remélhetőleg már túl vagyunk, minden jel arra utal, hogy a home office egy darabig még velünk marad. Hibrid munkavégzés esetén a munkáltatónak nem minden esetben kell számítógépet biztosítani a munkavállalói számára, pedig az kölcsönösen előnyös mindkét fél számára. Tóth Roland, a Furbify munkatársa arról beszélt, ha összekeverednek a dolgozó privát dolgai a céges ügyekkel, az sosem vetít előre semmi jót, a vállalati laptopok pedig általában jóval gyorsabbak, mint egy otthoni gép, így azzal a munkát is gördülékenyebben lehet végezni.

A világjárvánnyal összefüggő veszélyhelyzet megszüntetésével 2022. június 1. napjával hatályba léptek a munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó módosításai, annak munkavédelmi és adójogi változásaival együtt. A megváltozott szabályok a „home office” gyakorlati megjelenését hivatottak visszatükrözni a jogszabályokban, ahol a jogalkotók kitértek a munkavállalók eszközhasználatára is.

 

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény továbbra is lehetőséget ad arra, hogy a felek megállapodása alapján a távmunkát a munkavállaló az általa biztosított munkaeszközzel végezze, azonban ebben az esetben a munkáltatónak kockázatértékelés elvégzése során kell meggyőződnie a munkaeszköz egészséget nem veszélyeztető és biztonságos állapotáról. A munkaeszköz egészséget nem veszélyeztető és biztonságos állapotának fenntartásáról pedig a munkavállaló köteles gondoskodni.

 

Ennek értelmében amennyiben a munkavállaló saját eszközzel szeretne dolgozni, azt megteheti előzetes jelzés alapján, de főszabály szerint a távmunkavégzés a munkáltató által szolgáltatott számítógépen történik.

 

 

Tóth Roland, a Furbify munkatársa rámutatott, minden cégnek érdeke is, hogy biztosítson a dolgozóinak a home office-hoz legalább egy korszerű laptopot.

 

Tóth Roland

„Amikor valaki saját gépet használ munkavégzésre, akkor számos adatbiztonsági probléma merül fel. A munkavállaló privát dolgai, a családi fotóktól a különböző szerződésekig összekeverednek a vállalati adatokkal, melyek ennek nyomán akár veszélybe is kerülhetnek. Nem biztos, hogy otthonra csúcsgépet vásárol mindenki magának és a vírusirtásra sem feltétlen fordítanak kellő figyelmet” – mutatott rá.

 

Ellenőrizni is könnyebb a munkavállalót

A szakember hozzátette, a cégek szakértői gárdája által megrendelt és a kellő szoftverekkel ellátott gépek a legtöbbször gyorsabbak, mint az otthoni konzumer laptopok. Ezáltal a munkavállalók gyorsabban is tudnak dolgozni és ők sem keverik így össze a magánéletet a munkával, jobban oda tudnak fókuszálni a napi teendőkre.

 

A június elején hatályba lépett törvény egyébként azt a veszélyhelyzet alatt irányadó átmeneti rendelkezést is véglegesíti, miszerint eltérő megállapodás hiányában a munkáltató az ellenőrzési jogát távolról számítástechnikai eszköz alkalmazásával gyakorolja. Ehhez feltehetően külön szoftverre van szükség, ami lehetővé teszi a munkavállaló munkavégzésének távoli ellenőrzését. Tóth Roland felhívta rá a figyelmet, ez is jóval egyszerűbben oldható meg akkor, ha a cég számítógépéről van szó, hiszen az alkalmazottak nem minden esetben örülnek neki, ha megfigyelő rendszert telepítenek a laptopjaikra.

 

A Furbify munkatársa azt is megjegyezte, a vállalatok sokat tehetnek a környezetért is, ha felújított laptopot vásárolnak a munkavállalók számára. A felújított laptop könnyen beilleszthető, innovatív megoldást jelent, amely támogatja a fenntartható jövőért vívott harcot.

 

„Ma már töredék áron tudunk magas minőségű, strapabíró laptopot vagy PC-t vásárolni. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a felújított laptopok piaca, nem hiába. Egy felújított prémium kategóriás laptop vásárlásával akár 75%-ot is spórolhatunk egy újhoz viszonyítva. A felújított műszaki eszközök piaca és ismertsége nyugaton több évtizedes múlttal rendelkezik. Magyarországon ez a jelenség némi késleltetéssel jelentkezett. Vásárlóink közül még kevesen, de napról napra többen mondják azt, hogy a fenntarthatósági tényező is közrejátszott a döntéshozatalban” – zárta gondolatait.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05