Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 31. 14:17

Az IVSZ augusztus 30-án megtartott éves közgyűlésén a szervezet elnökségének megújulása állt a középpontban. A 13 fős elnökség 5 pozíciójában történt változás, így a szövetség céljainak megfelelően az IVSZ-en belül a digitális gazdaság minden szereplője, így több jelentős, egyébként nem IKT-profilú vállalat is helyet kap. A digitális transzformációért felelős alelnöki pozíciót Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a nagyvállalati tagozatvezetői pozíciót Alkér Zoltán, az MVM Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese, a független elnökségi tag pozíciót pedig Bacsó Gergely, a McKinsey partnere tölti be. Új tagozatvezetők irányítják az informatikai és telekommunikációs tagozatot is: előbbi pozíciót Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. regionális vezetője, utóbbit dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese vette át.

A közgyűlés vendégelőadója ebben az évben Sere Péter, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda szenior szakértője volt, aki előadásában kiemelte, hogy az 2021-2027-es uniós költségvetésben soha nem látott nagyságrendű büdzsét különítettek el digitalizációs projektekre. Az infrastrukturális beruházások mellett az EU célzottan támogatná, hogy a kkv-k 90 százaléka legalább alapszinten digitalizálódjon, emellett ugyancsak fókuszterület a cloud, mesterséges intelligencia és big data fejlesztések ösztönzése is. Előadásából az is kiderült, hogy nagy szükség lenne a jelenleginél több hazai EU-s pályázatértékelő szakemberre, emellett a kiírásokkal kapcsolatos észrevételek terén pedig lehetnének aktívabbak a hazai vállalkozások, hiszen ezzel az uniós pályázatok jövőjét is pozitívan befolyásolhatnák.

 

Sere Péter

 

“Nem könnyű vállalatvezetőként szembenézni napjaink kihívásaival: háborús helyzet, magas infláció, emelkedő rezsiköltségek és a piacot sújtó munkaerőhiány mellett kell hosszú távra tervezni. A digitalizáció felgyorsítása ilyen nehéz helyzetben is segítheti a magyar vállalkozásokat. Egyértelmű, hogy a digitális gazdaság fejlesztését nem lehet csupán az IT szektortól elvárni, akkor tudunk versenyképes digitális gazdaságot építeni, ha a gazdaság minden szereplője részt vállal a modernizációban. Hisszük, hogy az IVSZ-nek részt kell vennie a digitalizálódó vállalatok támogatásában annak érdekében, hogy Magyarország ne maradjon le végleg a technológiai fejlődésben. Ezért tartom kulcsfontosságúnak, hogy a mostani közgyűlésen az infokommunikációs szektoron kívülről érkező, digitalizálódó vállalatok vezetői is elnöki tisztséget szereztek, csatlakozásukkal olyan fontos tapasztalatokra teszünk szert, amelyek tovább erősítik majd az IVSZ-t” – mondta el dr. Vinnai Balázs elnök.

 

dr. Vinnai Balázs

 

Az IVSZ 2022-es terveit, főbb fókuszterületeit Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára foglalta össze. “2022 az IVSZ számára arról a javaslatcsomagról szólt, amelyet “Összefogás a digitális Magyarországért” kiáltványunk kapcsán állítottunk össze juttattunk el kormányzati és iparági szereplők, döntéshozók számára. Ezekre a javaslatokra építve dolgozunk tovább azon, hogy ki tudjuk használni a magyar gazdaságban rejlő fejlődési potenciált a digitalizáció terén. Szövetségünk a cél eléréséhez többek között az egész iparág számára értéket teremtő kutatásokkal, például IT-piaci körképpel, vagy az itthon még kevéssé ismert BNPL (buy now pay later) szolgáltatások megítélését vizsgáló kutatással járul hozzá. Idén számos új uniós projektben való részvételt is elnyertünk, ezekben az MI-készségek feltérképezésétől és fejlesztésétől kezdve az építőipar digitalizációjáig szerzünk értékes tapasztalatokat.”

 

Tajthy Krisztina, dr. Vinnai Balázs, Laufer Tamás

 

A közgyűlés számos személyi ügyben döntött. Először a szakmai és méret szerinti tagozatok vezetőnek megválasztására került sor. Az informatikai tagozat élén Vityi Pétert (Kürt Akadémia) Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatója váltja. A telekommunikációs tagozat vezetését Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese veszi át dr. Pete Gábortól (Vodafone Magyarország Zrt.), A nagyvállalati tagozatot a jövőben Wolf András (BlackBelt Technology Kft.) helyett pedig Alkér Zoltán, az MVM Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese vezeti majd. A digitális transzformációért felelős alelnöki poszt kapcsán is szavazott a közgyűlés, az egyetlen jelölt Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese volt, és a közgyűlés bizalmat is szavazott neki. 

 

Ezt a független elnökségi tag megválasztása követte, amely során a szavazásra jogosultak Bacsó Gergely, a McKinsey & Company partnere, a Digital McKinsey kelet-európai társvezetője bemutatkozását hallgathatták meg, majd megszavazták a pozíció betöltésére. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15