Oxfordba vitte a Neumann Társaság a híres robotkaticát

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 12. 18:30

A magyar kibernetika emblematikus tárgyát, a négy éve elhunyt, úttörő magyar kibernetikus, dr. Muszka Dániel által épített szegedi robotkatica kétezres években készült működő replikáját mutatta be egy oxfordi workshopon és kiállításon a Neumann Társaság.

A robotkatica az Oxfordi Egyetem Matematikai Intézetének meghívására Oxfordban, a Bodleian Könyvtár egyik patinás épületében, az Imagining AI című időszakos kiállítás és workshop keretében mutatkozott be szeptember 10-én. 

 

A kiállítás Ursula Martin informatikus professzor matematika- és számítástechnikatörténeti projektjének keretein belül jött létre az Oxfordi Egyetem Matematika Intézete és a Bodleian Könyvtárának közös szervezésében, az Oxfordi Tudománytörténeti Múzeum közreműködésével.

 

A Szegedi Katicabogár AIDA-val, a humanoid robottal

 

A Szegedi katicabogár nevű gépet Kalmár László tanítványa Muszka Dániel tervezte és építette 1956-57-ben, Király József pszichológus ötletéből kiindulva, a pavlovi feltételes reflexek modellezése céljából. A három keréken guruló gépmodell automatikusan képes követni a fényt, megtanítható sípszó követésére, és "sír", ha lenyomják valamelyik pöttyét – ilyenkor meg kell simogatni, hogy megnyugodjon. 

 

Képes Gábor, Szabó Máté, Ursula Martin és Németh Krisztián

 

Az oxfordi rendezvényen a kétezres években épített replikája mutatkozott be, amely az eredeti robot méretazonos, korszerű alkatrészekből megépített mása, amelyet mintegy hétszáz látogató tekinthetett meg a program keretében.

 

A szeptember 25-ig az oxfordi könyvtárban ingyenesen látogatható Imagining AI kiállítás a könyvtár és a múzeum saját gyűjteményére építve mutatja be a napjainkban széles körben alkalmazott mesterséges intelligencia technológia előfutárait az 1950-es évekig: többek közt Mary Shelley Frankensteinét, Ada Lovelace és Charles Babbage kéziratait,  William Stanley Jevons 1870-ben elkészült logikai zongoráját. 

 

Képes Gábor NJSZT marketingigazgató és Németh Krisztián, a BME oktatója a Katicabogárral

 

A szeptember 9-i workshopon egy magyar kutató, a Kemény János-díjas Szabó Máté számítástechnika-történész és filozófus, a Greenwhich Egyetem oktatója is előadott. Szeptember 10-én Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója és Németh Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója tartottak interaktív bemutatót a pavlovi feltételes reflexeket modellező, fénykövető és egy sípszó követésére megtanítható robotállattal.

 

A szegedi katicabogár replikája az eredeti robottal egyetemben szeptember második felétől ismét Szegeden, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Kiállításán lesz megtekinthető.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50