Tehermentesíti raktári dolgozóit a Dachser

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 21. 18:47

A Dachser először tesztelte élesben a német Bionic cég exoskeletonjait a mindennapi raktári munkafolyamatokban magdeburgi telephelyén. Az orvostudományban már régóta ismert a külső tartószerkezetek alkalmazása, és az ipari szektorban is egyre nő az ilyen típusú eszközök elérhetősége. Az eredmények meggyőzőek voltak, az új technológiát további Dachser telephelyeken is be fogják vezetni.

A raktári munkafolyamatok még sok fizikai igénybevétellel járnak, ami időnként rendkívül megterhelő, különösen árukirakodáskor vagy akár a komissiózáskor. A logisztikai cég régóta foglalkozik azzal, hogy technikai segédeszközökkel tehermentesítse alkalmazottait a megerőltető fizikai feladatok elvégzésében. Az exoskeletonok, mint külső teherhordó szerkezetek ígéretes megoldásnak tűnnek ezekhez a típusú feladatokhoz. 

 

Már 2019-ben folytak előzetes tesztelési folyamatok a Dachser raktáraiban elsősorban mechanikus rugórendszerrel, sínekkel vagy teheremelést segítő súlyokkal rendelkező passzív exoskeletonokon. Időközben az aktív exoskeletonok is elérték azt az érettségi szintet, hogy alkalmassá váltak valós raktári munkafolyamatokhoz. Elsődleges célja, hogy csökkenti az emelési tevékenységeket akkumulátoros robotmotorok segítségével. Emellett tehermentesíti a hát alsó részét nagyobb súlyok emelésekor és viselője kevésbé fárad el, ami ellensúlyozza a helytelen testtartást.

 

 

Az éles tesztelést először idén tavasszal kezdték el a Dachser magdeburgi raktárában az aktív exoskeletonokkal. A cél az volt, hogy valós körülmények között empirikus értékeket lehessen gyűjteni és hiteles visszajelzések érkezzenek dolgozóktól is egyben. "Cray X" típusú eszközöket használtak, amelyek az áruátvétel, a komissiózás és a csomagoló állomás különböző folyamatait támogatja. Az exoskeleton emelési folyamatonként 30 kilogramm könnyítést nyújt és a teherhordást is támogatja.

 

„Az exoskeletonok használatának pozitív előnyei bizonyíthatóan meggyőzőek" – mondta Stephan Heinemann, a Dachser magdeburgi központjának szerződéses logisztikai részlegének vezetője. „Tehermentesítik a raktári dolgozókat a nagyobb súlyok mozgatásánál és biztosítják a test ergonomikus stabilizálását. Ennek hosszú távú előnyei is vannak, mert az exoskeletonok megakadályozzák a káros túlterhelést és a munkabaleseteket. Bíztatónak tűnt a készülékek könnyű kezelhetősége is, amit a kísérleti alkalmazottak is meggyőzően alátámasztottak.” A teszt során a kísérleti munkavállalók a hát alsó részének remélt megkönnyebbülését észlelték, a jövőben ezért három típusú exoskeletont helyeznek rendszeresen üzembe a raktári munkafolyamatok megkönnyítése érdekében. 

 

Az új technológia rendkívül népszerű, így a Dachser további telephelyein, így ősztől az ulmi logisztikai központban bevezetik az exoskeletonokat. „Az új technológiák és innovációk használatával folyamatosan arra törekszünk, hogy hatékonyabbá és optimálisabbá tegyük a munkafolyamatokat, akár a raktári anyagmozgató műveletek területén is. Mindehhez szükségünk van a munkavállalók aktív közreműködésére is a raktárlogisztikai tevékenységeik minden szintjén” – teszi hozzá Thomas Klare, a DACHSER szerződéses logisztikai osztályának vezetője. "Az exoskeletonok használata határozottan bizonyítja, hogy a modern technológia nemcsak közvetlenül könnyíti meg a munkát, hanem hosszú távon is pozitív hatással lehet logisztikai munkatársaink egészségére."

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05