Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

forrás: Prím Online, 2022. október 3. 15:01

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

Így a nagy adattömeget feldolgozó alkalmazások terjedésével a fogyasztók és a vállalatok is nagy teljesítményű megoldásokat, és ennek megfelelően nagy tárolókapacitást keresnek. Itt jön a képbe az NVMe SSD. De vajon mit tud, amit a korábbi protokollok nem, és miért érdemes ilyet használnunk? Ennek járt utána a Kingston Technology szakértője.

 

Az NVMe előretörése

„Nemrég még a SATA (Serial Advanced Technology Attachment) volt az uralkodó protokoll, amely a hagyományos SSD-kel és merevlemezekkel működött együtt. A nemfelejtő memóriák elterjedésével azonban a piac elmozdult egy új típusú technológia felé: az NVMe (Non-Volatile Memory Express) néven ismert új adattárolási protokoll javítja a kliensrendszerek – pl. asztali gépek, laptopok és munkaállomások –, a nagyvállalati környezetek és adatközpontok teljesítményét, és egyúttal segít maradéktalanul kiaknázni a nagy teljesítményű flash-memóriában rejlő lehetőségeket. A nagyvállalati szintű SSD-kkel dolgozó NVMe-meghajtó bevezetése olyan frissítés, amelyre – egyebek mellett – az üzletileg kritikus alkalmazások támogatásához van szükség.  A technológia előretörését jól mutatja, hogy az előrejelzések szerint a globális NVMe-piac mérete 2025-re 163,5 milliárd dollárra nő majd a 2020-as 44,6 milliárd dollárról, ami 29,7%-os éves átlagos növekedési ütemnek felel meg ebben az időszakban” – mondja Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

 

Az iparágban jelentős változást hozó, kis késleltetésű NVMe megoldások gyorsabban futnak a régebbi SATA és SAS (Serial Attached SCSI) protokolloknál, ezáltal sokféle nagyvállalati és magánfelhasználói rendszernél javítják nemcsak a teljesítményt, de az interoperabilitást, vagyis az eszközök közötti együttműködési képességet is. A PCIe-alapú (Peripheral Components Interconnect Express) SSD-k vezérlési lehetőségeinek és funkcióinak meghatározására készült NVMe gyors népszerűségre tett szert és vált preferált adattárolási protokollá a végfelhasználók és a vállalatok körében – különösen az intenzív adatfeldolgozást végző, és ezért tartósan stabil teljesítményt igénylő tartalomgyártók vagy szervezetek esetében. 

 

 

SATA vs. NVMe – melyik a nyerő?

A Kingston Technology és a TECH2 közös, átlagfelhasználók között végzett felmérése* szerint a válaszadók 61,8 százaléka az NVMe szabványt részesíti előnyben. A SATA-ra szavazók többségénél nincs különösebb oka annak, hogy még nem váltottak, egyszerűen nem foglalkoztak eddig a kérdéssel (19,3 százalék). A kitöltők 17,5 százalékának állítása szerint a laptopjuk kialakítása miatt nem tudnak NVMe-t használni, 15,9 százalék pedig a magasabb ár miatt nem akar még befektetni egy ilyen fejlesztésbe.

 

Az NVMe-re való átállás mellett azonban számtalan érv szól. A legfőbb előny kétségkívül a jobb általános teljesítmény és a nagyobb sebesség. Az SSD-k jellemzően gyorsabb olvasásra és írásra képesek, mint a hagyományos forgó lemezmeghajtók, de NVMe interfész használata esetén írási és olvasási sebességük tovább nő. A SATA interfész korlátai miatt az adattárolás volt a gyors adatátvitelt visszafogó utolsó szűk keresztmetszet, ám a PCIe interfészt használó NVMe megoldások megjelenésével ez már a múlté. Ezt egyértelműen bizonyítja, hogy míg a legtöbb SATA SSD olvasási sebessége 500 MB/s körül van, a felső kategóriás NVMe SSD-k akár több, mint 7300 MB/s sebesség elérésére képesek. 

 

A hatékony flash NAND technológiával megtervezett NVMe többféle formai kialakítást támogat, köztük az M.2, az U.2 és az EDSFF csatlakozási szabványt, ami sokoldalú megoldássá teszi számos tárolóplatform számára, a szerverektől az all-flash tömbökig. Ennek a tárolási protokollnak az egyik fő előnye a közvetlen kommunikáció a processzorral, valamint, hogy lehetővé teszi az adatok olyan elosztását és észszerűsítését, hogy írásuk azonos időben történjen. A több párhuzamos adatfolyam által maximálisan kihasználható a processzor (CPU) és a grafikai processzor (GPU), továbbá huszonötszörösére nő a továbbítható adatok mennyisége a SATA-hoz képest. Ezenkívül az NVMe meghatszorozza a sávszélességet, harmadára csökkenti a késleltetést, valamint többmagos támogatást és hatékony 4K-működést biztosít. Az NVMe emellett számos parancsot tartalmaz az NVMe SSD-kkel való kommunikációhoz, ami gyorsítja az interfészek működését és optimalizálja az SSD-re való adatírás folyamatát.   

 

Ráadásul az NVMe SSD-k energiahatékonyak és kevesebbet fogyasztanak készenléti üzemmódban, ami a rezsiköltségek csökkentésének egy hatékony módja lehet. Emellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek, és együttműködnek az ágazati szabványként elfogadott biztonsági megoldásokkal. A Kingston Technology NVMe meghajtói például a maximális biztonságot garantáló TCG Opal és a 256 bites AES titkosítást is támogatják. 

 

Sokféle nagy teljesítményű tárolómegoldást kínálunk az új építésű PC-khez, laptopokhoz/notebookokhoz, illetve a tárolórendszerek frissítéséhez. A KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD például a legújabb PCIe 4.0 sebesség mellett nyújt minden eddiginél magasabb szintű teljesítményt. 7000 MB/s olvasási/írási**  sebességének köszönhetően a Tom’s Hardware értékelésében a KC3000 SSD lett »a piac leggyorsabb SSD-je«. A meghajtó 4 TB maximális kapacitással***  érhető el, ami mind a tárkapacitás, mind a sebesség növelésére lehetőséget biztosít. A felhasználók így lépést tarthatnak a legkomolyabb, nagy teljesítményigényű feladatokkal is, és optimálisabb teljesítményt érhetnek el többek közt az olyan szoftveralkalmazásoknál, mint a 3D rendering vagy a 4K+ tartalomkészítés” – emeli ki Kaszál Norbert. 

 

______________

*  A felmérés 2022.06.23-29. között zajlott a Google Forms felületén, 5644 válaszadó részvételével. 

**  PCIe 4.0 alaplap használatával elért „out-of-box” teljesítmény. A sebesség gazdahardvertől, szoftverektől és használattól függően változhat.

***  A flash-tárolóegységen megadott kapacitás egy része formázásra és egyéb funkciókra szolgál, így nem használható adattárolásra. Ezért a tároló tényleges rendelkezésre álló kapacitása kisebb a terméken megadottnál. Bővebben a Kingston flash-útmutatójában: kingston.com/flashguide.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05