Határozottabb fellépést sürget a Schneider Electric a válságok kezelésére

forrás: Prím Online, 2022. október 14. 10:07

Akár kétharmadával is csökkenthető lenne 2030-ig az épületek szén-dioxid-kibocsátása a már meglévő technológiák alkalmazásával is – derül ki a Schneider Electric Research Institute új tanulmányából. A Schneider Electric az Innovation Summit World Tour rendezvény keretében számos olyan újdonságot is bemutat, amelyek támogatják az energiahatékonyság növelését és a fenntartható működést.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat tegnap indította el 2022-es Innovation Summit World Tour rendezvénysorozatot, és egyúttal felhívást intézett a kormányok, a vállalkozások és a fogyasztók előtt álló hármas válság – energia, gazdaság és éghajlat – kezelésére. A cég a problémák felvetése mellett azt is bemutatta, hogy milyen megoldásokkal és megközelítéssel lehet úrrá lenni rajtuk.  

 

"A globális válság idején teljesen tisztában kell lennünk az utunkkal és a célunkkal. A jelenlegi energiaválság csak a jéghegy csúcsa. Mivel az energiaigény világszerte várhatóan háromszorosára nő a következő 30 évben, létfontosságú, hogy a villamosítás, a digitalizáció és a fenntarthatóság felgyorsítása érdekében már most bevessük a rendelkezésre álló összes technológiát" – hangsúlyozta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója az Innovation Summit World Tour-t megnyitó előadásában. 

 

A társaság már régóta szorgalmazza az összehangolt fellépést az energiapazarlás csökkentése, a megújuló energiaforrásokba való beruházás, az energetikai ökoszisztémák villamosítása és digitalizálása érdekében, valamint annak biztosítására, hogy mindez a gazdasági és emberi jólétet szem előtt tartva történjen. Becslések szerint globális szinten az épületek felelősek a CO2-kibocsátás mintegy 30 százalékáért, vagyis ha sikerülne az épített környezet esetében előrelépni a fenntarthatóság irányába, az komoly lépést jelentene a bolygónk védelme szempontjából is. 

 

 

A Schneider Electric Research Institute közelmúltban bemutatott tanulmánya szerint a már most rendelkezésre álló technológiák széleskörű alkalmazásával és a bennük rejlő lehetőségek kihasználásával 2030-ra kétharmadával lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, miközben az épületeket használók is hatalmas – akár 70 százalékos – megtakarítást érhetnének el az energiaköltségek terén. Az elemzés szerint az üzleti célú ingatlanok esetében 2030-ra a szén-dioxid-kibocsátás 60-70 százalékát lehetne megszüntetni, éves szinten pedig 15-50 százalékkal lehetne visszafogni az energiaköltéseket, ráadásul az energiahatékonyságot javító beruházások igen gyorsan, 10 éven belül megtérülnének ebben a szegmensben. A meglévő lakóingatlanok esetében még nagyobb, 60-90 százalékos CO2-kibocsátás csökkentést lehetne elérni a meglévő technológiákkal és felére lehetne csökkenteni az energiaköltségeket. Ugyanakkor ebben a szegmensben hosszabb megtérüléssel lehet csak számolni, ami a tanulmány szerint indokolja, hogy még több és aktívabb állami ösztönző program induljon.

 

A Schneider Electric az Innovation Summit World Tour keretében számos újítást mutat be, amelyek nem csak az épületek esetében, de egyéb területeken is támogatják a hatékonyság növelését, a fenntartható működést. Az EcoStruxure Energy Hub például az épületüzemeltetőknek nyújt segítséget abban, hogy valós időben tudják nyomon követni az adott létesítmény energiafelhasználását és kibocsátását. A megoldás azon túl, hogy könnyen átláthatóvá teszi az energiafelhasználást, a költségeket és a teljesítményt, még energiatakarékossági javaslatokat is tesz. A megújuló energiaprojekteken dolgozó szervezeteknek nyújt támogatást az EcoStruxure for Renewables nevű megoldás, amely a digitális ikreket a létesítmények tervezési és megvalósítási szakasza mellett az üzemeltetés és karbantartás során is elérhetővé teszi. 

 

Több újdonságot mutatott be a Schneider Electric ipari automatizálási részlege is, az EcoStruxure Automation Expert, a világ első szoftverközpontú ipari automatizálási rendszerének legújabb kiadása például még mélyebb integrációt valósít meg az AVEVA System Platformmal, támogatva ezáltal a felhasználók számára a grafikus tervezést az Operations Management Interface segítségével. A Schneider Electric új, Lexium nevű cobotja egy olyan fejlett robotrendszer része, amely segíti a munkásokat a nehéz, ismétlődő és összetett feladatok elvégzésében. A robot képes akár 18 kg-os tárgyakat is felemelni, és a gyártósorokon az emberek mellett dolgozni, a felhasználók pedig egy Android alkalmazáson keresztül intuitív módon programozhatják és működtethetik.

Kulcsszavak: Schneider Electric

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05