Tizennégy csapat indult a Morgan Stanley programozói versenyén

forrás: Prím Online, 2022. november 4. 19:39

Megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő megoldásával a Codecool programozó iskola diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley által – 2021 után – idén már másodszor megrendezett Code to Give hackathont. A versenyre diákok, pályakezdők és legfeljebb két éve dolgozó IT szakemberek jelentkezhettek, hogy a Morgan Stanley informatikus mentoraival együttműködve, a Salva Vita Alapítvány partnereként olyan digitális eszközt fejlesszenek ki, amely megkönnyíti a munkát keresők képességeinek felmérését.

A Morgan Stanley budapesti irodája – amely közel 3000 munkatársával a globális bank egyik legnagyobb informatikai központja – 2021 után most másodszor hirdette meg Magyarországon a Code to Give programot. A kezdeményezés lényege, hogy a vállalat szakemberei diákokkal és pályakezdő szakemberekkel fognak össze, hogy egy egyhetes virtuális hackathon során nonprofit szervezetek problémáira fejlesszenek innovatív digitális megoldásokat.

 

Képességfelmérés digitálisan és akadálymentesen

A tavalyi kiírást az Amigos a Gyerekekért Alapítvány számára írt nyelvtanuló applikációval budapesti gimnazisták csapata nyerte. Idén a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő Salva Vita Alapítvány „megrendelésére” kellett kifejleszteni egy olyan digitális megoldást, amely a toborzási–kiválasztási folyamat első fázisát jelentő képességfelmérés során ad segítséget. A folyamat magába foglal egy angol nyelvi, egy vizuális észlelési és egy szociális kompetenciákat felmérő tesztet, valamint egy munkamotivációs felmérést is. Jelenleg mindez papíralapon zajlik – a feladat a tesztek digitalizálása volt, méghozzá akadálymentes módon úgy, hogy a fogyatékkal élő felhasználók számára is könnyen elérhető legyen.

 

A hackathonra 14 csapat jelentkezett, és egy héten át dolgozhattak a megoldáson Morgan Stanley-s mentorukkal. A legjobb tíz csapat a bank budapesti irodájában mutatta be megoldását a vállalat és az alapítvány munkatársaiból álló zsűrinek. Szoros versenyben a Codecool Oktatási Intézet három tanulójából álló csapat pályázatát ítélték a legjobbnak, amely intuitív módon tette lehetővé a tesztek online kitöltését. A győztes trió (Szilágyi Petra, Kis Lóránd, Szabó Imre) fejenként 150 ezer forint értékű jutalmat nyert, és – a többi résztvevőhöz hasonlóan – lehetőséget kapott, hogy közelebbről megismerkedjen a Morgan Stanley-nél kínálkozó gyakornoki- és karrierlehetőségekkel. 

 

„A programozó-iskolában ismerkedtünk össze a csapattagokkal, és noha már korábban, az oktatás keretében is oldottunk meg való életből vett problémákat, először kellett akadálymentes felhasználói felületet fejlesztenünk, ami nagy kihívást jelentett. Örömmel dolgoztunk a megoldáson, és büszkék vagyunk rá, hogy az valódi segítséget jelenthet majd a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedésében” – mondta el Szilágyi Petra, a győztes csapat tagja.

 

 

Tudással és mentorálással a közösségért

A Code to Give program szervesen illeszkedik a Morgan Stanley kultúrájába. A vállalat egyik alapértéke a „giving back” filozófia, a törekvés, hogy igyekszik visszaadni a közösségnek, amelynek része. Az elmúlt években a cég többek között természettudományos orientációs programot indított lányok számára Smartiz néven a Nők a Tudományban Egyesülettel, támogatta a Heim Pál Gyermekkórházat, kollégái részt vettek jótékonysági evezős versenyeken a Bátor Tábor javára, innovatív technológiák használatára tanították civil szervezetek munkatársait, és pénzügyi ismereteket oktattak hátrányos helyzetű roma gyerekeknek a BAGázs Egyesülettel.

 

„A Morgan Stanley fontos célja, hogy támogassa és gazdagítsa azokat a közösségeket, ahol munkatársai élnek és dolgoznak. Ennek részeként ösztönözzük informatikus munkatársainkat, hogy bocsássák tudásukat nonprofit szervezetek rendelkezésére, és így támogassák őket a digitális átállásban – mondta el Dave Atheis, a Morgan Stanley budapesti informatikai részlegének vezetője. – A Code to Give célja, hogy a vállalaton kívüli tehetséges informatikusok – diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek – bevonásával segítsünk jelenlegi jótékonysági partnerünknek, a Salva Vita Alapítványnak, és örömünkre szolgált, hogy ilyen sok kiváló csapat jelentkezett a felhívásra.”

 

„Büszke vagyok rá, hogy már másodszor rendezhettük meg a Code to Give hackathont Budapesten, és arra is, hogy munkatársaink nagy számban jelentkeztek mentorként a programra – tette hozzá Mátyás-Kollár Gabriella, a Morgan Stanley budapesti informatikai részlegének operatív vezetője. – Sok kiváló megoldás közül választhattuk ki a legjobbat, és munkatársaink örömmel dolgoznak majd azon a következő hetekben, hogy segítsünk a győzteseknek végleges megoldást fejleszteni, és beépíteni azt a Salva Vita Alapítvány honlapjába.”

 

Értelmes és hasznos munka a fogyatékkal élő embereknek

A Morgan Stanley 2013 óta működik együtt a fogyatékossággal élő emberek integrációját zászlajára tűző Salva Vita Alapítvánnyal, amelynek munkatársai segédkeznek a megváltozott munkaképességű munkavállalók felvétele és munkába állása során. A vállalat idén úgy döntött, hogy tovább mélyíti kapcsolatát az alapítvánnyal, amely a következő két évben a vállalat kiemelt jótékonysági partnere lesz. Az együttműködés a része a Code to Give idei kiírása is.

 

„Nagyban növeli az elhelyezkedés és a munkahely megtartásának esélyét, ha az álláskeresési folyamat elején pontos képet alkotunk és adunk a jelöltek tudásáról, képességeiről. Ez minden munkavállaló esetén így van, de a megváltozott munkaképességű emberek esetében talán még nagyobb jelentőséggel bírhat” – mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, a zsűri tagja.

 

Hozzátette: „Alapítványunk személyre szabott segítséget nyújt a fogyatékkal élő embereknek és az őket alkalmazó cégeknek is, hogy előbbiek megtalálják a számukra legalkalmasabb munkakört, utóbbiak pedig megfelelő szakemberhez jussanak. Ez a folyamat egy alapos képességfelméréssel kezdődik, ami jelenleg papíralapon zajlik, ezért a győztes csapat munkája óriási segítséget jelent nemcsak nekünk, hanem a hozzánk fordulók számára is. Nemcsak a nyerteseknek, hanem minden egyes résztevőnek és szervezőnek köszönjük, hogy idejüket áldozták arra, hogy minél több fogyatékkal élő ember találjon számára megfelelő, értelmes és hasznos munkát.”

 

Fordítás, próbainterjúk, workshopok 

A kiemelt jótékonysági partnerség keretében az anyagi támogatás mellett a Morgan Stanley önkéntesei olyan feladatokban segítik a Salva Vita Alapítvány munkáját, mint különböző anyagok fordítása, videók feliratozása és Excel-oktatás. Ezen felül a cég az Alapítvánnyal kapcsolatban álló munkavállalóknak lehetőséget biztosít próbainterjúkon való részvételre is, amelynek keretein belül értékes visszajelzéseket kaphatnak az alapítványon keresztül érkező jelöltek szakmai felkészültségéről és angol nyelvtudásáról. Ezek a visszajelzések már több esetben segítségül szolgáltak ahhoz, hogy a jelöltek sikeresen teljesítsék a Morgan Stanley kiválasztási folyamatát és csatlakozzanak a cég munkavállalói körébe. A Morgan Stanley kollegái részt vesznek az Alapítvány által tartott ’Disability Awareness Worskshopokon’ is, amelyek segítik őket abban, hogy magabiztosan kommunikáljanak a megváltozott munkaképességű jelöltekkel.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05