Amikor semmi pénzért sem cserélnénk le a kedvenc kotyogónkat

forrás: Prím Online, 2023. január 1. 13:31

Már csak néhány lakásban találkozunk kotyogóval, mivel a legtöbb ember automata kávéfőzőre váltott, de nem mindenki. A szüleim vidéken élnek és a mai napig kotyogóval főzik a kávéjukat. Elmondásuk szerint sokkal erősebb így a kávé, mint bármilyen más kávégéppel készült ital. Azt nem tudom, ebben mi az igazság, azt viszont igen, hogy még ezek a darabok is szorulhatnak időnként némi tuningra.

A következő cikkben a legfontosabb kotyogó alkatrészekkel ismerkedhet meg, hogy semmi esetre se kelljen nélkülöznie hű társát. 

 

A kotyogóról

 

A kotyogó az 1900-as évek elején született találmány, amiről egykor talán azt gondolták, hogy a modernizáció képes lesz teljesen kiszorítani a piacról, ez viszont 100 év múltán sem történt meg. A Gastro Bolt kotyogó alkatrészek kínálatában a mai napig ott találjuk azokat a kellékeket, amelyekkel egykettőre helyrepofozhatjuk kedvenc kis kotyogónkat, ráadásul bárhol vehetünk új termékeket is. 

 


Felesleges rögtön a tömény műszaki ismeretekkel kezdenünk. Először talán ismerkedjünk meg a kotyogó működési elvével, ami segít nekünk jobban átlátni a folyamatokat, így az esetleges meghibásodás esetén sem esünk majd pánikba. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Lássuk!

 

A kotyogó működési elve

 

A jó kotyogó minőségi anyagból készül, általában alumíniumból vagy rozsdamentes acélból. Azt mondják, hogy az ilyen kávéfőzővel készült italtól valóban felébredünk, ez pedig minden korán kelő ember álma. Hogyan használjuk a kotyogót és mi történik annak belsejében?

 

A kotyogó alsó részébe teszünk vizet, a szűrőt fölé helyezzük, a felső részt erősen rátekerjük, majd a tűzhelyre rakjuk. A zárt, alsó részben fog összegyűlni a vízgőz, ahol időközben megnövekedik a nyomás. A víz felmelegedik, a nyomás a vizet a csőbe préseli, egészen a felső tartályig. A tökéletes ital elkészítéséhez azért kell némi tapasztalat, rá kell jönnünk arra, hogy milyen az ideális őrlésfinomság.

 

Kotyogó alkatrészek - amikor gyors megoldásra van szükség

 

Bármilyen kávéfőző meghibásodhat, még a kotyogó is. Emiatt nem kell rosszul éreznünk magunkat. Kedvező áron szerezhetünk be másikat, de még az is lehet, hogy szervizelhetjük a gépet.

 

A legkeresettebb kotyogó alkatrészek közé tartoznak a bakelit fülek, kalifa gumik, a biztonsági szelepek, a csavarok, de speciális javítókészletek egyaránt kaphatók. Ezekben általában felső, alsó szűrők, szűrőtartók és tömítések is vannak. Egy kotyogót pikkpakk szétszedhetünk és összerakhatunk, minden nehézség nélkül, nem beszélve arról, hogy pár száz forintos alkatrészekre lesz csupán szükségünk.

 

A kotyogó örök klasszikus és lefogadom, hogy 10 év múlva sem megy ki teljesen a divatból. Szerencsére az élettartamuk is legalább ilyen jó. Amennyiben Önnek is ez a szerkentyű a kedvence, ne feledkezzen meg időnként a hozzá tartozó alkatrészek cseréjéről sem!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50