Az LMBTQ után tavaly a releváns szó jelentésére voltak a legtöbben kíváncsiak

forrás: Prím Online, 2023. január 28. 17:09

Míg 2021-ben a nemi hovatartozást definiáló LMBTQ rövidítés jelentésére kerestek rá legtöbben, addig 2022-ben a releváns szó magyarázatára voltak a leginkább kíváncsiak a jelentese.hu szótároldal friss összegzése szerint. A top 10-es lista alakításában 2022-ben is az aktuálpolitika, az újszerű technológiák, valamint a betegségek voltak a meghatározóak.

Az interneten havonta milliós nagyságrendben keresnek rá a magyarok olyan szavakra, melyek értelmezésében bizonytalanok, vagy egyáltalán nem ismerik a jelentésüket. Persze a keresés tárgya mindig annak függvényében változik, hogy miről ír a média, mi a közbeszéd aktuális tárgya, illetve mi terjed éppen a közösségi médiában. Ennek megfelelően a legkeresettebb idegen szavak többnyire a komolyabb figyelmet kapó betegségekhez, a politikához, illetve technológiai újdonságokhoz vagy egyéb aktualitásokhoz kapcsolódnak. A technológia vonatkozásában ilyen volt például 2022-ben az elektronikus tartalmak, illetve digitális műtárgyak „becsomagolására” és eredetiségigazolására szolgáló NFT, amit egyébként sokan az internet egyik legújabb lufijának tartanak. A 2022-ben kitört orosz-ukrán háború kapcsán is előkerültek olyan kifejezések, melyek jelentésével sokan nem voltak tisztában. Ezek közül három is, úgymint az „embargó”, az „eszkaláció” és a „szakadár” bekerült a top 10-be. 

 

„Persze akadnak olyan »divatszavak« is, melyek jelentése iránt évek óta nagy az érdeklődés. Ide sorolható a „releváns” kifejezés is, ami 2022-ben a dobogó legtetején végzett, ezzel letaszítva a 2021-es győztest, ami a másságot definiáló LMBTQ rövidítés volt” – elemezte a helyzetet Kolma Kornél, a jelentese.hu szótároldal alapítója.

 

pexels.com

 

Pandémia után afázia

 

Több kifejezéssel is képviselteti magát a toplistán az egészségügy. Míg 2021-ben ezt a témakört egyértelműen a pandémia, illetve az ahhoz kapcsolódó kifejezések, rövidítések uralták, addig 2022-ről elmondható, hogy az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jelentése érdekelte leginkább az embereket. Ezen kívül nagyon sokan voltak kíváncsiak arra is, hogy mi fán terem az afázia, ami vélhetően Bruce Willis családja által írt megható poszt következménye. A világ ebből tudta meg, hogy az ismert színész és akciósztár beszédkészségét és beszédértését érintő betegsége miatt végleg felhagy a filmezéssel.

 

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mennyire van képben a 2022-ben legkeresettebb idegen szavak, kifejezések, valamint rövidítések jelentése kapcsán, most egy egyszerű kvízzel kiderítheti, mely a https://jelentese.hu oldalról érhető el.

 

Top 10 legkeresettebb idegen szó 2022-ben (zárójelben a 2021-es helyezések):

1. releváns (2.)

2. kognitív (6.)

3. recesszió (új)

4. ADHD (új)

5. embargó (új)

6. afázia (új)

7. eszkaláció (új)

8. NFT (új)

9. szakadár (új)

10. oligarcha (új)

 

Top 10 legkeresettebb idegen szó 2021-ben:

1. lmbtq

2. releváns

3. pandémia

4. IgG

5. sine morbo

6. kognitív

7. NER

8. podcast

9. gender

10. szputnyik

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15