Európai szinten is élen jár HR-digitalizációban a magyar WHC Csoport

forrás: Prím Online, 2023. február 27. 17:01

A magyar WHC Csoport már évek óta használ kommunikációs folyamataiban professzionális mesterséges intelligencia-megoldásokat. Néhány hónappal ezelőtt vezette be a vállalat legújabb chatbotját, mely a külföldről érkező munkavállalók koordinálását és a velük való mindennapi kapcsolattartást könnyíti meg. A cég emellett mind hazai, mind európai szinten élen jár az elektronikus aláírás munkaügyi folyamatokban való alkalmazásában, melyeket így mára szinte teljesen automatizált.

Előrejelzések szerint a globális HR-technológiai piac értéke öt éven belül eléri a 36 milliárd dollárt. Az idén várhatóan a hibrid munkakörnyezethez kapcsolódó megoldások, a felhőalapú rendszerek, a toborzást segítő technológiák, a mesterséges intelligencia, a munkaügyi folyamatok automatizációja és a papírmentesítés (elektronikus dokumentumkezelés) viszik majd a prímet a HR-területen a digitális átalakulás terén.

 

A közel 5 000 főt (nagy többségükben kölcsönzött munkaerőt) foglalkoztató magyar WHC Csoport már évek óta használ mesterséges intelligencia alapú chatbot-megoldásokat a munkavállalói belső kommunikáció területén, mely jelentős terheket vesz le a munkaügyi folyamatokat kezelő kollégákról.

 

A vállalat emellett folyamatosan keresi a HR-folyamatokat optimalizáló automatizációs és digitális megoldásokat. Egyik legújabb fejlesztésük – a kereskedelmi szerződések elektronikus aláírásának bevezetése után – a munkaügyi és HR folyamatokba való integrálása volt, melynek célja a folyamatok idő- és költségoptimalizálása, ezáltal a kollégák elégedettségének növelése, valamint a kölcsönzött munkavállalók ügyintézésének megkönnyítése volt. Ezzel a WHC Magyarországon és Európában is élen jár az elektronikus aláírás munkaügyi folyamatokban való használatában.

 

whc.hu

 

„Az új rendszer alkalmazásával a WHC kiemelkedő hatékonyságnövekedést ért el: a munkaügyi folyamatok 40%-kal felgyorsultak, a munkaügyi dokumentáció költségei pedig több, mint 60%-kal csökkentek. A manuális, monoton munkafolyamatok kiiktatásával a felszabaduló munkaidőt más tevékenységekre van lehetőség átcsoportosítani. A kollégák elégedettsége – köszönhetően a folyamatok egyszerűsödésének, a gyorsabb, könnyebben elsajátítható és felhasználóbarátabb rendszernek – szintén növekedett” – ismereti Szabó Flóra, a WHC Csoport Senior IT Business Partnere.

 

Az új munkaügyi rendszer és az elektronikus aláírás használatának jóvoltából a vállalatnál alkalmazott munkaügyi dokumentumok közel 100%-a digitálisan kerül aláírásra. A fejlesztés így támogatja a vállalat környezetvédelmi törekvéseit is: a WHC még egy lépéssel közelebb került a valódi papírmentes működés eléréséhez.

 

„Fontos kiemelni, hogy az elektronikus aláírás bevezetése alatt nem csak az aláírás eszközről, mint megoldásról beszélünk. Vállalatunk ugyanis egy teljes mértékben új, optimalizált, minden jogszabálynak megfelelő munkaügyi folyamatot alakított ki, amelyben a manuális lépéseket – például e-mail kiküldést – automatizmusokkal váltjuk ki” – hívja fel a figyelmet a bevezetett fejlesztés kapcsán Szombathelyi Sebestyén, a WHC Csoport IT vezetője.

 

Mivel munkaügyi tekintetben forradalmian új folyamatról volt szó, gondos előkészítést és bevezetést igényelt, legyen szó akár az ide vonatkozó jogszabályok, véleményezések tanulmányozásáról, a terület kutatásáról vagy az új működés kialakításáról és lefejlesztéséről. „A projekt a teljes csapatunk számára kiemelkedő és rendkívül különleges informatikai munkafolyamat volt, amely egyedülálló tapasztalattal és tanulságokkal gazdagította vállalatunkat” – teszi hozzá az IT vezető.

 

Átfogó iparági együttműködés

 

A HR-vállalat jelenlegi munkaügyi folyamatának kialakítása több partnerrel együttműködve valósult meg. A fejlesztési folyamat rendkívül komplex volt mind a tervezés, a megvalósítás és a tesztelés tekintetében. A WHC fontos célkitűzése volt, hogy egyszeri adatrögzítés történjen a munkaügyi folyamatokban, így kardinális kérdés volt megtalálni, hogy mely programok kapcsolódjanak össze.

 

A projektben partnerként szintén részt vevő Magyar Telekom fokozott biztonságú, teljes bizonyító erővel bíró, tanúsított rendszerével egyszerű volt a munka, hiszen a jogi szempontú vizsgálatnak teljes egészében megfelelt és technológiai tudását illetően sem volt szükség külön fejlesztésre. Mivel egy digitális munkaügyi folyamat kialakítása nem pusztán egyetlen eszköz vagy alkalmazás implementálását jelenti, így egyéb fejlesztések, például rendszer-összekapcsolások is megvalósultak, melyek a Magyar Telekom által biztosított applikáción kívüli, további eszközök és megoldások alkalmazásában jelentkeztek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05