127 éve az innovációk szolgálatában

forrás: Prím Online, 2023. március 3. 17:00

Mára bizonyított tény, hogy a gazdasági működést negatívan befolyásoló tényezők ellensúlyozása és a növekedés biztosítása érdekében kulcsszerepe van a szellemitulajdon-védelemnek. Az e téren szerezhető védelem hatékony megszerzését pedig csak egy olyan szervezet tudja segíteni, amely maga is folyamatosan fejlődik. 127 éve éppen ezen a napon alapították meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogelődjét, a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalt – amely mindig is élen járt informatikai fejlesztéseivel, az első magyar hatóság volt, amelynek elindult saját honlapja, jelenleg pedig a blokklánc-technológia alkalmazását tervezi.

Magyarország legrégebb óta innovációval foglalkozó hivatalának célja kezdetektől az volt, hogy biztosítsa a feltalálóknak, innovatív vállalkozásoknak saját szellemi termékeik megóvását. Egy innovatív vállalkozásnak, hogy igazán nagy hasznot szerezzen az újításából, vagy egyáltalán a piacon tudjon maradni, valódi biztosíték az oltalomszerzés: egy-egy szabadalom, használatiminta-oltalom, designoltalom vagy védjegy megléte monopoljogot ad tulajdonosának.

 

Az SZTNH mindig élen járt a korszerű technológiák alkalmazásában. 1968-ban a hivatal vette át Szabadalmi Tár kezelését, amely akkor 22 ország több mint 6 millió szabadalmi dokumentumát gondozta kutatható formában. A szervezet 1982-ben az iratok kézi kutatásáról számítógépi mágnesszalagos feldolgozásra tért át, majd 1983-ban létrejött a Szabadalmi Információs Központ, s ezáltal a szabadalmi tájékoztatás rendszere már a rendszerváltozást megelőző években is figyelemre méltó eredményeket mutathatott fel. Informatikai fejlesztések terén is élen járt a hivatal, hiszen 1987-ben egy számítógép beszerzésével tették lehetővé a szabadalmi iratok még egyszerűbb kutathatóságát, a korabeli viszonyok között kiemelkedő műszaki színvonalon.

 

 

A korszerűség a rendszerváltozás után is kiemelt cél volt: egyebek mellett 1996-ban a magyar közigazgatási hatóságok közül elsőként a szabadalmi hivatalnak lett internetes honlapja, amelyen az iparjogvédelmi jogszabályok és adatbázisok mellett a Szabadalmi Tár katalógusát is közzétette. A honlap az évek során többszöri modernizáláson esett át, és jelenleg is az a cél, hogy egy minél ügyfélbarátabb weboldal váljon az sztnh.gov.hu-ból.

 

Mindenki számára egyértelmű, hogy ma már a digitális térben való ügyintézés a legegyszerűbb megoldás. Az információszerzést, a kutatást segíti a bárki által hozzáférhető e-kutatás adatbázis, amely lehetővé teszi a hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi/uniós iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő keresést. 2021 óta pedig folyamatosan zajlik az SZTNH digitalizálási projektje, amelynek eredményeként eddig közel 450 ezer oldalnyi, jog- és technikatörténeti kutatásokat segítő dokumentum elektronikus archiválási munkái valósultak meg. E munka eredményeként a dokumentumok immár digitálisan is elérhetőek az érdeklődők számára.

 

Az egyik legfrissebb, innovatív fejlemény, hogy a hivatal elkezdett blokklánc alapú technológiák kiaknázásában gondolkodni. Az EUIPO-val együttműködve a hivatal tervezi a blokklánc alapú adatmegosztás bevezetését, ezzel a jövőben még modernebb eszközökkel támogathatja ügyfeleit. Ennek segítségével az elsők között csatlakozunk egy olyan nemzetközi hálózathoz, amely élen jár az új technológiai lehetőségek feltárásában.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09