Az ABB szerint minden évben újabb 8,56 milliárd köbméter szennyvíz kezelése szükséges

forrás: Prím Online, 2023. március 23. 15:05

A globális szennyvíztisztítási kapacitást évente 8,56 milliárd köbméterrel kell növelni, és évente 469* új szennyvíztisztító létesítménybe kell beruházni ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) célkitűzései teljesüljenek**. Ezek az ABB által megrendelt független kutatás eredményei a 2023. március 22-i Víz Világnapja (WWD) kapcsán.

 

• Az ENSZ vízügyi célkitűzéseinek 2030-ig történő eléréséhez a világ szennyvíztisztítási kapacitását évente 8,56 milliárd köbméterrel kell növelni. 

• Az ABB által a Víz Világnapja alkalmából közzétett kutatás szerint évente további 469 szennyvíztisztító létesítésébe kell beruházni. 

• A szennyvíztisztító üzemek hatékonyságát javító technológia korai integrálása kulcsfontosságú szerepet játszik. 

 

Miközben az ENSZ a Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals /SDG) megvalósításában elért eredményekről készül beszámolni, az ABB kutatása az SDG 6.3-as célra összpontosít, amelynek célja a vízminőség javítása a tisztítatlan szennyvíz arányának felére csökkentésével, a tisztított szennyvíz visszaforgatásának és biztonságos újrahasznosításának növelésével, valamint a veszélyes anyagok kibocsátásának minimalizálásával. Az ENSZ szerint 2,2 milliárd ember nem jut hozzá megfelelően kezelt ivóvízhez, és több mint 4,2 milliárd ember számára nem érhető el a biztonságosan kezelt szennyvízelvezetés.

 

 

A szennyvíz kezelése azonban energiaigényes, az iparág a világ teljes energiatermelésének akár három százalékát is felemészti***, és a globális üvegházhatású gázkibocsátás több mint 1,5 százalékáért felelős****. 

 

„Ez a kutatás azt bizonyítja, hogy még többet kell tenni az ENSZ céljainak támogatása és a vízhiány elleni küzdelem terén elért haladás felgyorsítása érdekében” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries divízió vezetője. „Azonban biztosítanunk kell, hogy ezeket a szennyvíztisztítási célokat a lehető legenergia- és erőforrás-hatékonyabb módon érjük el, hogy ezáltal a folyamat fenntartható legyen. Ez az a terület, ahol a technológia kulcsfontosságú szerepet játszik.”

 

Miközben a szennyvíztisztítási kapacitás növelése prioritás, a szennyvíztisztító telepek hatékonyságát növelő technológia korai integrálása is létfontosságú. Az ABB automatizálási, elektrifikációs és digitális megoldásai segítenek a szennyvíztisztító telepek működésének nyomon követésében, elemzésében és irányításában. A kulcsfontosságú mérési és vezérlési megoldásokkal együtt, amelyek rengeteg üzemi és diagnosztikai adatot gyűjtenek és továbbítanak, az ABB rendszerei segítenek optimalizálni az erőforrás-hatékonyságot és csökkenteni az energiafogyasztást.

 

 

A több mint 20 éves kutatási tapasztalattal rendelkező Development Economics ugyanazokat az adatokat használta fel, mint az ENSZ, hogy felmérje, milyen tényleges intézkedésekre van szükség. A napi 50 millió liter kapacitású szennyvíztisztító telepet alapnak tekintő modellezés szerint 469 új szennyvíztisztító létesítményre – ami 3,4 millió olimpiai méretű úszómedencének felel meg – van szükség minden évben. 

 

Az ENSZ 6.3-as a fenntartható fejlődési céljához (SDG 6.3) kapcsolódó kihívás nagyságrendjét egy 2021-es jelentés***** hangsúlyozza, amely az összegyűjtött, kezelt és újrahasznosított szennyvíz mennyiségét összegzi. Az ENSZ által felhasznált kutatás arra a következtetésre jut, hogy évente a szennyvíz 48 százalékát, azaz 171,3 milliárd köbméter szennyvizet nem gyűjtenek össze vagy nem kezelnek. Az SDG 6.3-as célkitűzés teljesítéséhez – amely 2030-ra a kezeletlen szennyvíz arányának felére csökkentését tűzte ki célul – ezeket a számokat 24 százalékra és 85,65 milliárd köbméterre kell csökkenteni.

 

 

2022-ben, az ABB Energy Transition Equation című jelentése****** elemezte, hogy az automatizálás és a digitális technológiák nagyobb mértékű integrációja révén a szennyvíz hatékonyabb felhasználása miként csökkentheti a vízkészletekre nehezedő nyomást: 

• A szennyvíztelepek akár évi 2000 tonnával is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást. 

• Világszerte üzemelő több mint 50 000 szennyvíztisztító teleppel évente 100 millió tonnával lehetne csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. 

• Az automatizálási és digitális megoldások csomagjának alkalmazásával a vízközmű-vállalatok csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, és akár 1,2 millió dolláros éves működési megtakarítást is elérhetnek üzemenként. 

 

________________________

* A 469-es számadat meghatározásakor egy 50 millió liter napi kapacitású, új szennyvíztisztító üzemet vettek alapul;  az értéket úgy számították ki, hogy a 8,56 milliárd m3-t elosztották az 50ML napi kapacitással, 365 napos üzemet feltételezve.

** https://www.un.org/sustainablede velopment/water-and-sanitation/

*** https://iwa-network.org/learn/circular-economy-tapping-the-power-of-wastewater/

**** https://www.nature.com/articles/s41893-018-0187-9%22

***** E. Jones et al, Country-level and gridded estimates of wastewater production, collection, treatment and re-use, Earth Systems Science Data, February 2021 https://essd.copernicus.org/articles/13/237/2021/essd-13-237-2021.pdf

****** https://new.abb.com/process-automation/energy-industries/energy-transition/wastewater

Kulcsszavak: ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15