ABB Decoded podcast: Segítség a globális vízhiány-válság megoldásához

forrás: Prím Online, 2023. május 30. 09:58

Az ABB technológiai podcastjának, az ABB Decodednek legújabb epizódja a globális vízhiány problémájával foglalkozik, továbbá azzal, hogy a ma rendelkezésre álló technológia miként segíthet a válságos helyzet megoldásában. Az idei, 2023-as Víz Világnapján az ENSZ "A változás felgyorsítása a víz- és szennyvízkezelési válság megoldása érdekében" címmel vízügyi programot indított, megállapítva, hogy 2,2 milliárd ember nem jut hozzá megfelelően kezelt ivóvízhez, és több mint 4,2 milliárd ember számára nem érhető el a biztonságos szennyvízelvezetés. A szennyvíz megdöbbentő hányada, közel 80 százaléka mindenfajta tisztítás vagy újrahasznosítás nélkül kerül vissza az ökoszisztémába. 

  

• Az ABB Decoded podcast legújabb epizódjában az ABB két szakembere beszélget arról, hogy napjainkban milyen lépések szükségesek a vízhiány okozta válság megoldásához.  

• 2,2 milliárd ember nem jut hozzá megfelelően kezelt ivóvízhez.  

• A szennyvíztisztítás jelentős szerepet játszhat a globális vízhiány kezelésében.   

 

A podcastban a fenntarthatóság és a rendelkezésre álló technológiák két szakértője, Marie Helene Westholm Knebel és Amina Hamidi arról beszél, hogy a globális vízhiány okozta válság kezelése miért fontosabb, mint valaha, valamint arról, hogy a szennyvízkezelés hogyan játszhat szerepet a globális vízhiány kezelésében.  

 

 

„Világszerte fel kell gyorsítanunk a szennyvízkezelési technológiák bevezetését, hogy lehetővé tegyük a víz újrahasznosítását és visszavezetését a vízkörforgásba. Ez egy kiaknázatlan erőforrás, egy nagy fejlődési potenciállal rendelkező terület” – magyarázza Marie Helene Westholm Knebel.   

 

Egy nemrégiben készült jelentésében az ABB gazdasági modellezéssel megállapította, hogy évente 469 víztisztító létesítményt kellene létrehozni vagy kibővíteni ahhoz, hogy az ENSZ vízhiány kezelésére vonatkozó fejlesztési célját teljesíteni lehessen. Ez a beruházási igény mennyiségileg 3,4 millió olimpiai méretű úszómedence létesítésének felel meg.  

 

„Az ABB olyan technológiákat kínál, amelyek elősegítik, hogy egy csepp víz se vesszen el, továbbá hatékonyabbá teszik a vízkezelési folyamatokat, így a víz újra felhasználható öntözésre, ipari célokra, vagy akár ivóvízként is” – teszi hozzá Amina Hamidi. Emellett a vízérzékelő technológia és a mesterséges intelligencia fejlődése segíthet a szennyvíztisztító rendszerek optimalizálásában azáltal, hogy valós időben nyomon követi a szennyvíz minőségét, és ennek megfelelően módosítja a tisztítási folyamatot, hogy az hatékonyabbá váljon. 

 

Jóllehet a szennyvíztisztítási kapacitás növelése prioritást élvez, az üzemek hatékonyságát növelő technológia korai integrálása szintén létfontosságú. Az ABB automatizálási, villamosítási és digitális megoldásai segítenek a szennyvíztisztító telepek működésének nyomon követésében, elemzésében és irányításában. Az ABB rendszerei – a kulcsfontosságú mérési és vezérlési megoldásokkal, amelyek nagy mennyiségű működési és diagnosztikai adatot gyűjtenek és továbbítanak – segítenek optimalizálni az erőforrás-hatékonyságot és csökkenteni az energiafogyasztást. 

 

Az ABB Decoded az ABB csoport podcast-sorozata, amely az ABB globális technológiai tevékenységeinek minden aspektusával foglalkozik. Tudjon meg többet, és ismerje meg a korábbi epizódokat ezen a linken

Kulcsszavak: ABB Decoded podcast ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05