Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

forrás: Prím Online, 2023. június 4. 10:22

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

A FIEK idei rendezvényének a BME Q épülete ad otthont. Az esemény bepillantást enged az innovációs trendekbe, illetve az aktuális ipar-egyetem kutatási együttműködésekbe. Az ipar és egyetem új kollaborációs modelljéről, startup inkubációról és iparjogvédelemről, az ezekhez kapcsolódó nemzetközi trendekről és a terület jövőképéről tart keynote előadást Dr. Joó Attila, a BME FIEK igazgatója. „A BME Magyarországon elsőként olyan platformot teremt, ami 360 fokban segíti az ipar-egyetemi közös munkát, megoldás orientált, és a projektmunkák és kutatások teljes körű menedzselését is támogatja” – mondta előzetesen a projektről.

 

Dr. Joó Attila

 

Az Innovációs Napon mutatkozik be az újonnan alakult BME U[S]³ (BME University Spinoff Startup Studio) szervezet is, amelynek a küldetése, hogy intézményi keretben támogassa és fejlessze az egyetemi spinoffokat és startupokat. A szervezet Business Express Programjának legjobbjai a rendezvényen is bemutathatják pitcheiket tőkebefektetés és az akcelerátor rendszer ismertetése céljából. Sikeres példaként áll a hallgatók előtt az AutSoft fejlesztőcég, amely szintén egyetemi spinoff vállalkozásként jött létre a BME technológia-transzfer tevékenységének köszönhetően. A fejlesztőcég árbevétele 2021-ben meghaladta a 2 milliárd forintot, 2022-ben végül a brit Zenitech transzformációs technológiai vállalat vásárolta fel. 

 

Az eseményre idén a hallgatókat is várják. Az érdeklődők megismerhetik a legújabb technológiákat és azok felhasználási módjait. A résztvevő vállalkozások és cégek is bemutathatják saját innovatív megoldásaikat és projektcéljaikat. A rendezvény lehetőséget nyújt a vállalkozóknak és befektetőknek is, hogy megismerjék a BME tehetséges hallgatóit és kutatóit.

 

A Komptenencia Központ projekt keretében a mindennapokat érintő K+F+I tevékenységek, azok társadalmi hatásai és a jövőbe mutató megoldások lesz a témája az első nap kerekasztal-beszélgetésének, amelyen az egyetem ipari partnerei (MOL, ZÁÉV, thyssenkrupp) is részt vesznek. A beszélgetésben azt is érintik, hogyan lehet, és miért is éri meg egyetemi spinoffot alapítani.

 

 

Az Innovációs Napon mutatkozik be a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma is, amelynek célja, hogy létrehozzon egy olyan fórumot, amely az ipar digitalizációjában, kutatásában és fejlesztésében nemzeti és regionális szinten is kulcsszerepet játszik. Öt, olyan magas tudást igénylő technológiai területen folytatnak kutatói munkát, mint a terepi járművek, platformok autonóm irányítása; a hálózatközpontú, kooperatív automatizálás; a drón technológia; a bionika, robotika és az additív gyártás és anyagtechnológia.

 

A BME kifejezetten aktív a FIEK által koordinált, 2021-ben az Európai Bizottság által útjára indított “Horizon Europe” keretprogramban, amelynek a költségvetése a 2021–2027 közötti időszakra 95,5 milliárd euró. A program keretében kiosztott ERC starting grantet tavaly egyetlen magyarként Nagy Péter a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tudományos munkatársa nyerte el öt évre. Ez  1,2 millió eurós támogatást jelent a kémiai anyagok és folyamatok modellezését célzó kutatáshoz. Idén januárban pedig Makk Péter a BME szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója is uniós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant keretében. Öt évre közel 2 millió euró támogatást kapott a kutatására, amelynek célja ultragyors számítógépek létrehozása.

 

A kutatókat a BME saját fejlesztésű Kompetencia Térképe is támogatja a partnerkeresésben, ahol összesen 152 kutatói csoport és 441 kutató egyéni profilja között lehet böngészni. Az online adatbázis könnyen navigálható formában nyújt információkat publikációkról, projektekről, és kutatási eredményekről, amely idén már új matchmaking funkcióval is bővült, hogy hozzásegítse a kutatókat a közös projektek elindításához.  

 

Regisztráció az eseményre: https://innovacio.bme.hu/en/innovacios-nap_2023/

Kulcsszavak: BME Innovációs Nap

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05