Butítás az interneten keresztül

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 10. 10:45
Sokan (és nem csupán "könyvmolyok") állítják, hogy széles körű műveltségre csak könyvek olvasásával, klasszikus úton lehet szert tenni; az internet erre nem igazán alkalmas. Ebből a szempontból a globális műveltség zsugorodását vetíti előre az, hogy a fiatal nemzedék számos országban kezd leszokni az olvasásról, és beéri a világhálón szerzett ismeretekkel.
Az internet destruktív hatására jó példa az egyik legnagyobb online cég, az AOL "tanácsa". A németországi America On-Line "Wissen" (Tudás) rovatában szeptember elején bukkant föl az alábbi hét aranyszabály, amely azt mutatja meg az agyafúrt diákoknak, miként kaphatnak jó osztályzatokat az iskolában különösebb erőfeszítés, azaz komoly tanulás nélkül.

Első szabály: jelentkezz akkor is, ha fogalmad sincs a tárgyalt témáról - de csak akkor, ha már 4-8 kéz a magasban van. Ekkor ugyanis meglehetősen kicsi az esély, hogy a tanár valóban téged fog felszólítani. Ha kevesebb a jelentkező, esetleg rád esik a választása, ha viszont több, akkor valószínűleg nem jegyzi meg, hogy jelentkeztél.

Ha mégis tőled kérdezné a választ, jön a második szabály: ismételd meg, amit addig hallottál az előző felelőktől. Ügyelj azonban arra, nehogy azonos szavakat használva tedd ezt. A harmadik szabály: hadarj érthetetlen gyorsasággal. Így a tanár aligha tudja követni a mondókádat, és nem veszi észre, hogy marhaságokat mondasz.

Ha a tanár felszólít, és sem a 2., sem a 3. szabályt nem tudod alkalmazni, tegyél úgy, mintha rövidzárlatot kaptál volna: mondd azt, hogy hirtelen elfelejtetted, amit mondani akartál. Eközben vágj kétségbeesett arcot, és vakard meg a fejedet. Ez a trükk azonban csak ritkán alkalmazható, különben feltűnik a gyakori "rövidzárlat".

Ötödik szabály: tégy fel ostoba kérdéseket a tanárnak. Ennek feltétele, hogy nagyjából tisztában légy az órán elhangzottakkal. Soha ne állj elő ravasz vagy nehéz kérdésekkel. A tanárt ezeket komoly erőfeszítésre késztethetik, illetve esetleg ő maga sem tud rájuk válaszolni, amit soha nem fog neked megbocsátani.

Ne valld be önként, hogy nem csináltad meg a házi feladatot - hangzik a 6. szabály. Ha a tanár mégis kíváncsi lenne a művedre, próbáld meg a padszomszédod füzetéből felolvasni a feladatot, vagy adj elő gyorsan valamit fejből.

A legvisszataszítóbb a hetedik szabály: nyalizz, de ügyesen! Aki túlzásba viszi a nyalást, könnyen lesre futhat. Az egyik lehetőség: mutass érdeklődést a tantárgy iránt, jelentkezz, dumálj sokat, óra után kérdezd meg a tanárt, milyen könyveket ajánl a tárgyalt témához. A másik, nehezebb módszer: meg kell nyerned a tanár személyes rokonszenvét. Ez ma már a tábla önkéntes letörlésével nem megy. Ehelyett elmondhatod neki, hogy a hétvégén ott voltál egy "politikailag korrekt" tüntetésen, vagy hogy részt veszel a kerületi zöldterületek ápolásában. Jól jönnek persze a személyes jellegű megjegyzések: tanárok esetében az óra izgalmas, érdekes voltáról, tanárnők esetében az új frizuráról.

A legszebb az egész gyűjteményben, hogy az AOL állítása szerint a szabályok egy tanártól származnak. Ő persze névtelen akar maradni, mert attól tart, ellenkező esetben kirúghatnák az állásából.

Kulcsszavak: oktatás trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05