Két és fél milliárdos egyetemi fejlesztés Miskolcon

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 10. 10:48
Két és fél milliárd forintos költséggel elkészült létesítményeket és informatikai beruházást avatott fel Pálinkás József oktatási miniszter szombaton a Miskolci Egyetemen, az ott tartott országos felsőoktatási tanévnyitót követően.
Az avatón részt vett Béres István beruházási kormánybiztos, a Felsőoktatási Fejlesztési Program vezetője is. Tisza Miklós, az egyetem rektorhelyettese elmondta, hogy a fejlesztési program keretében az egyetem eddigi történetének legnagyobb beruházása kezdődött el májusban. A program keretében építési beruházásokra, informatikai fejlesztésekre, oktatástechnikai berendezések beszerzésére, valamint oktatási és kutatási célt egyaránt szolgáló különféle gépek, eszközök, berendezések megvásárlására 7,5 milliárd forintot fordítanak, amelyből 6,76 milliárdot a kormány biztosít.

A májusban kezdődött, az egyetem arculatát egészében megváltoztató építkezések eddig eltelt szakászában teljesen átalakították, korszerűsítették a tanulmányi épületet, annak tantermeit, nagyelőadóit, valamint megvalósult az egyetem csaknem egymilliárd forintos számítógépes informatikai beruházása. Elvégezték az épület teljes építészeti, gépészeti, elektromos felújítását, a padozat, a táblák és a bútorok cseréjét.

Az építési felújításokat átfogó oktatástechnikai és informatikai fejlesztésekkel együtt valósították meg. A nagyelőadókat beépített, nagyteljesítményű, számítógépes kivetítésre és videovetítésre is alkalmas projektorokkal szerelték fel. A program első fázisában befejezett munkák kivitelezési költsége, az egyetem új szuperszámítógép-központjával együtt, meghaladja a 2,5 milliárd forintot.

Pálinkás József, miután végigjárta a fejlesztéseket, gratulált az egyetem vezetésének az oktató és számítógépes tantermeknek az új évezred kihívásaihoz méltó korszerűsítéséhez, a számítóközpontot pedig egy évszázadra kiható stratégiai beruházásnak nevezte.

A miniszter Besenyei Lajossal, az egyetem rektorával közösen vágta át a számítógépközpont átadásán a nemzeti színű szalagot és arra biztatta az intézmény vezetését, hogy a modern technikát ne csupán az egyetem oktatási és kutatási feladataihoz vegyék igénybe, hanem használják a teljes észak-magyarországi régió felemelkedési, fejlesztési programjainak kidolgozásához is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05