MS: a növekedés csökken, de még mindig húsz százalék

Vértes János, 2001. szeptember 10. 18:01
Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezetője, hétfői - gazdasági újságíróknak tartott - beszámolójában nemcsak azzal cáfolta a sokak által recessziós minősítést a piacról, hogy ez a szó csak a GDP csökkenésénél emlegethető, hanem azokkal a számokkal is, amelyek a Microsoft nyáron zárult gazdasági évét jellemzik, mind nagyvállalati, mind magyarországi szinten.
Bár a bevétel növekedése a 2000-es év problémájával is terhelt, ezért a kiemelt forgalmú tavalyi pénzügyi évhez képest csökkent, a Microsoft Magyarország Kft. még mindig 20 százalékkal növelte a - dollárban számolt - árbevételét a június 30-án zárult 2001-es üzleti évben. A bevételek 37 százaléka származott a nagyvállalati körtől, vagyis a forgalom majd kétharmadát teszik ki a kis- és közepes vállalkozások. A várakozás a jövő évre is erős két számjegyű növekedés, a tervezett 18 százalék alig marad el az idei eredménytől.

Világviszonylatban a Microsoft megőrizte kapitalizációját (376 milliárd dollárt ér a cég a 2000-es pénzügyi év végén és 375 milliárd a mostani értéke), ez a többiek (GE, Cisco, Intel) jelentős értékvesztése miatt elegendő volt arra, hogy a Microsoft újra a második helyet foglalja el a General Electric mögött. A 25,3 milliárd dolláros árbevétel tízszázalékos növekedést jelent ismét, ugyanakkor profittermelésben most először megtört a végig egyre magasabb oszlopokat mutató grafikon. A tavalyi 9 milliárdról kissé visszaesett a nyereség, ám a 7,3 milliárd dollár így is tíz legnagyobb profitot elért vállalat közé sorolja a Microsoftot.

A fenti adatoknál is büszkébben említett Vityi Péter egy 5 milliárd dolláros számot, ennyit fordít a szoftveróriás fejlesztésekre.

Ha már a jövőt meghatározó fejlesztési költségek szóba kerültek, a sajtóbeszélgetésen a Microsoft Magyarország ügyvezetője kitért a jövő konkrét eseményeire, termékbejelentéseire is. A cég nem akármilyen pénzügyi évet kezdett el júliusban: most szeptember 20-án mutatja be Jean Philippe Curtois EMEA-elnök Budapesten a magyar Office XP-t, novemberben jön a magyar Windows XP, a tél végén a Visual Studio .NET, majd a Windows .Net Server, és még ebben a pénzügyi évben az X-Box. A Microsoft Magyarország sokat fordít (mintegy 120 milliót) a technológia transzferre: 15 esemény lesz a Technet eseménysorozat keretében, plusz lesz újság és webszolgáltatás az informatikusoknak, a fejlesztők pedig az évi két konferencia mellé egy portált is kapnak, amit a BME-vel közösen készít a Microsoft, részt vehetnek a Visual.Net Béta-programban, és hozzájuthatnak a 4 CD-s tréning-anyaghoz is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50