Az Avaya VPN átjárója elég biztonságos az amerikai kormányzatnak is

Zsadányi Pál, 2001. szeptember 11. 21:42
A VPN (Virtual Private Network - virtuális magánhálózat) protokoll szabvány a nyilvános kommunikációs rendszereken is biztonságos információátvitelt garantál, ami az államigazgatási rendszerek üzemeltetésénél csúcsszempont. Ezért fontos hír, hogy az AT&T Bell Labs kutatási háttérrel rendelkező Avaya cég VSU biztonsági átjárói megkapták azt a jogosítványt, hogy az amerikai kormányzati rendszerekhez elegendően biztonságosak.
Az Avaya VSU (VPN Service Unit – virtuális magánhálózat szolgáltató egység) biztonsági átjáró védelmét vizsgálta egyrészt az éppen 100 éves NIST (National Institute of Standards and Technology - Nemzeti Szabvány- és Mérnöki Testület, az NBS - National Bureau of Standards utóda), az U.S.A. Kereskedelmi Minisztériumának és az ipari kutatásoknak a non-profit háttérintézete, másrészt a gyártóktól független TrueSecure ICSA Labs, és mindkettő megadta a megfelelő biztonságot igazoló jogosítványt.

Az Avaya VSU biztonsági átjáró családja a legkisebb cégektől a legnagyobbakig minden kategóriában tud védett VPN szolgáltatást nyújtani, mind az államigazgatási, mind az elektronikus kereskedelmi és pénzügyi szektorban. Ezt a beépített Avaya kriptográfiai és tűzfal funkciókkal tudja elérni. Segítségével az alkalmazók egységes kommunikációs hálózatba köthetik telephelyi és távoli operatív csomópontjaikat. Beleértve a hangátvitelt az IP protokollon át, valamint a CRM magánügyfél-kezelést is.

Az Avaya VSU átjárókon át a cégek a mobil alkalmazottaiknak közvetlen hálózati támogatást tudnak nyújtani a helyszíni munkákhoz. Ugyancsak könnyebben és biztonságosabban kapcsolhatók rá a nagyvállalati hálózatra a távoli telephelyek. Az Avaya hitelesítési és titkosítási algoritmusok a publikus világhálón át is biztonságos távoli forgalmat eredményeznek. A tűzfallal a forgalom tetszőleges módon szűrhető, kizárva a potenciális károkokat, amely megvédi az intraneteket és a kevésbé védett alhálózatokat a nem kívánatos külső behatásoktól, miközben a jogos távoli forgalom akadálytalan.

Kicsit konkrétabban nézve, a vonatkozó egyik amerikai szabványkör a FIPS (Federal Information Processing Standards - szövetségi informatikai szabványok). Az Avaya VSU-k a FIPS-140-1-es specifikációt összesen 11 pontban teljesítik. További, jelenleg is fejlesztés alatt álló, szabvány az IPsec (Internet Protocol Security - biztonságos IP átvitel), amelynek vizsgálatára inkább a TrueSecure ICSA Labs szakosodott. Emellett az ICSA Labs vizsgálta az Avaya VSU család tűzfalait is (az ICSA Labs vizsgálja az ipar 95 százalékának a tűzfalait, vírusvédelmét, kriptográfiai erősségét és IPsec biztonságát). Az Avaya berendezései az elsők között állták ki a laboratórium szakértőinek a szigorú próbáit.

A témához hozzá kell fűzni, hogy a W3C konzorcium még most is kotlik a VPN-ek olyan biztonsági megoldásain, amely lehetővé tesz egy biztonságos VPN alagutat a tűzfalakon át. Eddig ugyanis a tűzfalakon áthaladó forgalom megoldására nem létezett általánosan elfogadott algoritmus, és így szabvány sem. Talán a közeljövőben, ebben a kérdésben is lesz megnyugtató előrelépés (ez a bekezdés a hírszerkesztő megjegyzése - Zs.P.).

Az Avaya cég piacvezető az egységes üzenetkezelők, az üzenetkezelő rendszerek, a hívóközpontok és a strukturált kábelezési üzletágakban. Budapesten a West-End City Centerben működnek a helyi irodái és regionális menedzserei. Ugyanott működik az Avaya University regionális oktató központja. A Lucent magyar részlegének szüneteltetése alatt a belőle nemrég kivált, és vele ellentétben sikeres, Avaya tudja megadni a Lucent termékekre vonatkozó információkat is, így a Lucent hazai jelenléte potenciálisan tovább él.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05