XML konferencia lesz ismét Budapesten

Zsadányi Pál, 2001. szeptember 11. 08:47
Budapest ismét egy vándorkonferencia egyik csomópontja lesz, október elsején a Hilton szállóban. A háttérben a tavaszi hasonló budapesti szabványosításról szóló rendezvény sikere áll, amivel nagy respektet szereztünk a nagy szabványfórumok menedzsereinél.
Nos, amikor benéztem a Kelen András, a Triad Kft. vezetője által közölt hír hallatán a W3C konzorcium honlapjára, ott a főhírek alatt megpillanthattam Budapestet, ennyire komoly a dolog. A konferenciát azonban nem csak a W3C témája uralja, hanem az OMG is részt vesz benne, az európai képviselőjének, a német LogOn Technology Transfer cég szervezésében. A budapesti társszervező természetesen a Triad Computer Services Kft.

Míg a tavaszi OMG-vel közösen rendezett konferencia témája a CORBA szabvány szerepét boncolgatta a nagyvállalati integrációban, a mostani ennek a hálótechnikai hátterét boncolgatja az XML nyelv bázisán. A mostani rendezvény címe: Az internetes alkalmazások következő generációja.

A konferencián neves előadók (Kelen András - Triad, Roland Tritsch - IONA, Martin Raim - Borland, Steve Glagow - HP Netaction, Günther Lang - Software AG, Bertalan Gábor / Papp Gábor - Triad), a legújabb üzleti modellekről, webszolgáltatásokról, tartalomkezelő rendszerekről és XML eszközökről tartanak előadásokat. A fő előadást Henry S. Thompson, a World Wilde Web Konzorcium (W3C) egyik vezetője tartja az XML nyelvcsalád tagjairól és a W3C vezetése alatt folyó szabványosításról.

A W3C és az XML

A W3C a web szabványosítására alakult szabványszervezet. A web korábbi támasza, a HTML nyelv, nem bizonyult megfelelőnek a precíz hálózati kommunikáció céljaira (főleg az e-üzleti kategóriában), amin az XML bővíthető hipertext nyelv megalkotásával lehetett segíteni. Folyamatban van a HTML nyelv ’XML-esítése’, XHTML néven, ami végső soron az egész web XML-es átfogalmazását fogja igényelni. Az XML tehát a net jövője szempontjából kritikusan fontos téma. Mennél korábban kezdi valaki megismerni, annál közelebb kerül a jövőhöz.

Egyébként mind a 4.01 változatnál már befagyasztott HTML, mind az XML, mind az jelenleg 1.1 bétaváltozatnál tartó XHTML, az ISO 8879 számú SGML, általános megjelölés leíró nyelvről alkotott szabvány konkrét nyelvekre leszabott specifikációja. Bár az SGML szabvány meglepően hosszú, több mint egy évtizedes távon is alkalmazhatónak bizonyult, viszont mégis csak az XML kidolgozásával vált alkalmassá a szöveg és néhány más (pl. kép, címtár) típusú adatok pontos kezelésére.

Az OMG, a CORBA és az UML

Az Object Management Group a tárgytechnológiás fejlesztések és alkalmazások szabványosításával foglalkozó non-profit szervezet. Fő attrakciója a CORBA alkalmazásmenedzselő szabvány és az UML objektum modellező nyelv kidolgozása volt. A CORBA és az UML legalább olyan fontos szerepet tölt be az alkalmazási technológiában, mint az XML a hálózatiban.

A konferenciát kiállítás is kíséri, amelyen az XML, CORBA és UML technológiák neves képviselői mutatják be legújabb fejlesztő arzenáljukat.

A konferenciaterem befogadóképessége véges, ezért célszerű mielőbb jelentkezni. A konferencia részvételi díjas rendezvény, amit az kompenzál, hogy tényleg a legutolsó műszaki színvonal dajkálásán dolgozó szakértőktől lehet valamit ellesni. Némi engedmény: a kísérő kiállítás látogatása ingyenes.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09