Illegális szoftverek a Coca-Colánál

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 19. 07:20
A rendőrség száznál is több számítógépet foglalt le a Coca-Cola dunaharaszti központi telepén szoftverek illegális felhasználásának gyanújával - minderről Papp Péter alezredes, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta kedden az MTI-t.
Elmondta: egy bejelentés alapján kezdődött hétfőn szakértők bevonásával a rendőrségi vizsgálat az üdítőital-gyártó cégnél, annak kiderítésére, hogy a munkatársak jogtalanul használnak-e bizonyos szoftvereket.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy valóban vannak - méghozzá nagy számban - ilyen esetek, ezért a rendőrök helyben hagyás mellett számítógépek tucatjait foglalták le. E kategória azt jelenti, hogy a lepecsételt gépeken tovább dolgozhatnak ugyan, de szoftverjüket használójuk nem változtathatja meg.

A rendőrök a gépeken lévő adatokat floppyra átírva "lefényképezték" és magukkal vitték a nyomozás érdekében.

Az illegális szoftverprogramok többsége - a vizsgálat eddigi megállapítása szerint - víruskereső programok, angol-magyar szótár, különféle rendszerprogramok, Windows-programok, amelyek után feltehetőleg nem fizettek jogdíjat a felhasználók. Ezért a nyomozás szerzői jogok megsértése vétségében indult.

Ha a vád bebizonyosodik, akkor a bíróság mérlegelheti a társadalmi veszélyeztetés mértékét, s pénzbírsággal, vagy akár két év börtönnel is sújthatja a tetteseket.

A rendőrség - húzta alá az alezredes - most áttekinti a BSA-t - az Ügyviteli Szoftverek Gyártóinak Egyesülete névjegyzékét -, amiből esetleg támpontot kaphatnak annak kiderítésére, hogy kik telepíthették a gépekre a programokat.

Horváth-Magyary Nóra, a Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. sajtószóvivője az MTI-nek megerősítette: a cég együttműködik a rendőrséggel, hiszen a cégnek is érdeke a számítógépek használatánál a törvénytelenségek feltárása. A Coca-Cola belső szabályozása szerint csak az interneten vagy az általa telepített programok használhatók fel az üzemben. Tájékoztatása szerint a nyomozás, illetve a gépek lefoglalása a termelést nem hátráltatja, továbbra is rendes üzemmenet szerint működik a gyár.

Kulcsszavak: jog BSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50