Safari – Csak a könyvbérlet nem jutna eszünkbe róla, ugye?

Zsadányi Pál, 2001. szeptember 25. 10:18
A kicsit megújult InformIT hírlevél legutóbbi járata érdekes hírt hozott nekem. Safari címszó alatt, eredeti jelentéséhez képest, ugyancsak furcsa szövegeket olvashattam a rövid összefoglalóban. Könyvbérlet. Valamiféle Amazon konkurencia? No, ennek utána kell járni alaposabban, gondoltam. És lőn.
Az InformIT regisztrált olvasói már korábban is letölthettek pár könyv néhány fejezetét, hogy helyben olvashassák. Ezek azonban amolyan ingyenes ízelítők voltak, hátha vásárlási kedvre derül az olvasó. Hát, velem meg is esett. Utána az Amazonnál metszettem a zsebem miatta, annyira jó volt a mintafejezet. A szolgáltatást azonban a közben magát jelentősen megújított InformIT hálószem most átfejlesztette olyan fizetős szolgáltatássá, amely – na, jó, nálunk nyugatabbra esők zsebéhez mérten – szolid áron teszi lehetővé kiválasztott könyvek folyamatos tanulmányozását. A kiválasztás egy ma már ugyancsak nagy katalógusból történhet. A kiválasztandó könyvekbe bele lehet olvasni. Ha tetszik, akkor vagy elő lehet rá fizetni, vagy akár a papíros változatot is meg lehet rendelni.

A minimális havi előfizetési díj 10 USD, ami azért még egy magyart sem tud talán teljesen a földre küldeni. Ezért néhány kreditpontot kapunk, amely az olvasásra kiválasztott könyvek arányában csökken (vagy nő, ha lemondunk valamit). Az akcióban résztvevő kiadók: Addison-Wesley, Adobe Press, Alpha Books, O'Reilly, Peachpit, Prentice Hall PTR, New Riders, Que és a Sams Publishing. Havonta cserélhetjük a kiválasztott könyveket, mint a könyvtárakban.

Nos, amióta pár magyar nyelvű szakkönyv is el-elérhető online (pl. SAMBA), egy ilyenfajta virtuális e-könyvtári szolgáltatás talán már magyar viszonylatban sem volna rossz ötlet. Lehet, hogy talán épp a nem magyar nyelvű szakkönyvek szélesebb körű hozzáférésében lehetne egy ilyen szolgáltatásnak szerepe, úgyhogy pályázati ötletként talán az Informatikai Kormánybiztosság is felfigyelhetne rá, mert kezdeti támogatás nélkül valószínűleg nem lehetne megteremteni. Tulajdonképpen a Magyar Elektronikus Könyvtár nyomdokain kellene kicsit tovább haladni. A szolgáltatás egyrészt kialakíthatna egy új olvasótábort, másrészt a kisvállakozások is jobban hozzá tudnának férni a legkorszerűbb információkhoz, nem súlyos beruházás, hanem elviselhető üzemi költség árán. Egyben a szerzői jogi problémák is javulhatnának. Túl jó? Akkor reménytelen, ugye?

A dolgokat gyorsítandó, talán föl kellene venni a kapcsolatot az InformIT fejlesztőivel (meg üzleti munkatársaival is, talán). Rajtuk keresztül a témában már tapasztalattal bíró kiadókkal. És egyszer már tartalomra is kellene komolyabb pénzeket áldozni! Mondom ezt itt, az e-Magyarország konferencia küszöbén, amelynek szintén egy jó témája lehetne.

Kulcsszavak: onlineszolg e-book könyv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05