Kék halál az Internethajón

Friss hírek a hajóról

Szalay Dániel, 2001. szeptember 27. 17:42
Vác felett, a Dunán Kisebb technikai nehézségekkel kezdődött az Internethajó-konferencia. Sorra döglöttek be a prezentációk bemutatására felkészített laptopok. Mindezek ellenére sok hasznos információ hangzott el a tanácskozáson. A témákból: a Matáv 87 nap múlva megszűnő monopóliumának következményei; a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia és az e-government. Szót kaptak a piac nagyjai is.
Az e-governmentről, az e-önkormányzatokról beszélt dr. Kéki Zoltán, Kaposvár jegyzője. Mint elhangzott, jelenleg az önkormányzatok fele rendelkezik interneteléréssel, megfelelő portáljuk azonban csak a nagyvárosoknak van. Jelenleg nincs lehetőség az elektronikus úton történő érdekérvényesítésre, ezt a jegyző azzal többek között azzal is indokolta, hogy a piacon nincs meg a megfelelő kínálat. Ezért a piac képviselőit arról tájékoztatta, hogy az önkormányzatok potenciális vevők lehetnek, amire érdemes lehet „rástartolniuk” az érdekelteknek.

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy 87 nap múlva megszűnik a társaság monopolhelyzete. Ennek lehetséges következményeit is vázolta. Kiemelte a távközlési piac megnyitása, a liberalizáció előnyeit, illetve megemlítette annak esetleg hátrányait is. Leszögezte: a távközlési hálózatok összekapcsolása nem okoz áremeléseket a Matávnál. Straub szerint minden a törvény végrehajtásának mikéntjétől függ. Például az aszimmetrikus szabályozás kedvezőtlen esetben akár versenykorlátozó is lehet. Az előfizetői hurok átengedése ugyan új választási lehetőséget ad a telefon-előfizetőknek, ám veszélyes lehet, ha a kiválasztott hálózat nem megfelelő biztonságú. Akár az is előfordulhat, hogy a gyanútlan átigazoló az egyik monopoltól átmegy a másikhoz. A minőség rovására mehet a valós költségek alá menő árverseny is.

A Matáv szerint az új távközlési szolgáltatóknál is szükség lesz a cég Minimál csomagjához hasonló, úgynevezett egyetemes szolgáltatásra. Straub nem fél a vállalat monopolhelyzetének megszűnésétől, az elnök-vezérigazgató szerint a Matáv mögött 7 éves komoly tapasztalat van.

A piac nagyjainak bemutatkozásán az Euroweb képviseletében Garai Géza állt a nyilvánosság elé. Garai elmondta, hogy az internetszolgáltatók piacán differenciálódás tapasztalható. Az előadó szerint jelenleg 3-fajta ISP (Internet Service Provider) létezik: lakossági, üzleti és a „free” ISP-k. Ez utóbbiak ingyenes internetelérést biztosítanak, főleg magánemberek számára. Elhangzott, hogy az ISP-ktől elvárják a szolgáltatási paletta bővítését, illetve a technikai háttér rendszeres fejlesztését is számon kérik. Fontos lenne az ügyfélköltség-szemlélet és az ügyfélközpontú fejlesztés.

Az Euroweb a Médiahajó.hu fejlesztője. Olyan portált építettek ki, amelyet a hajó szervezői könnyedén frissíthetnek, nincs szükség webszerkesztői tudásra sem, csak néhány kattintás, és felkerül a szerkesztő által kiválasztott friss hír a Médiahajó portáljára.

Az EDS Hungary képviselője a magyar informatikai piac strukturális átalakulásáról beszélt. A nagy múltú, amerikai hátterű vállalat szerint 2002-ben Magyarországon az infópiac térhódítása várható. Sor kerül a nagyobb cégek belső szerkezeti átalakítására. A felszólaló szerint hazánk az informatikai regionális piac középpontjába kerül.

Sík Zoltán informatikai kormánybiztos a NITS-ről, vagyis a Nemzeti Információs Társadalom Stratégiáról tartott előadást. Sík rövid beszédében az egy éve működő informatikai kormánybiztosság eredményeiről is beszámolt. A kormánybiztos azt hangoztatta, hogy a polgárok részéről nagy az érdeklődés a hivatal pályázatai iránt. Az idei évben mintegy 17 milliárd forintot osztanak szét pályáztatással. 3 milliárd forintos kockázati tőke alapot is létrehoznak a „duálos gazdaság” felszámolására. Sík Zoltán elmondta továbbá, hogy különös hangsúlyt fektetnek a tudás átadására, ezért az Oktatási Minisztériumon keresztül további 2 milliárdot fordítanak ilyen célokra. Kiépült az egységes kormányzati gerinchálózat (EKG), valamint a nagy sávszélességű, 2.5 gigabites akadémiai háló is.

A kormányzati portálról szólva Sík elmondta, hogy nem egy központi internetes hivatal kiépítése a cél, hanem kaput nyitni a többi weblapra.

Kulcsszavak: médiahajó +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50