Beatman Mini CD I

A zenélő púderdoboz

, 2001. szeptember 30. 07:57
Számítógép-közeli berkekben egyértelműen az MP3-as hangformátum a divat - gondot egyedül az jelent, hogyan tudjuk a zenei állományokat "mobilizálni". A dalokat memóriachipekben tároló eszközök kínálják az egyik megoldást, a másik út a CD-lemezeken rögzített fájlok irányába vezet.
A holland Freecom ez utóbbi felé mozdult, a 8 centi átmérőjű koronggal működő, Beatman Mini CD I elnevezésű készülékük a "kis méret - nagy kapacitás" antagonisztikus ellentétét oldja el. Újdonságértékét jól mutatja, hogy a Beatmant az idei CeBIT-en történő bemutatkozása után azonnal "Az év hardverújítása" címre jelölték.

Vidd magadal kedvenc zenéidet MP3-ban! - sugallja a női púderszelencényi doboz, ugyanis alig nagyobb, mint maga a médium. A mindössze 16 deka tömegű, neonkék fedelű készülék vezérlőpanelje ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint a megszokott asztali CD-lejátszó, LCD-kijelzőjén mindenkor pontosan követhető, milyen üzemmódban működik a Beatman. Sajnálatos, hogy fokozat nélküli mély-magas beállítás helyett itt is be kell érnünk az akusztikai fűnyíróelv "általános, pop, rock, classic" négyesével, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy bármelyik előprogramozott hangszínt választjuk is, mindig marad hiányérzetünk.

A legfontosabb talán az, hogy saját válogatást vihetünk magunkkal: MP3-as tömörítéssel 210 percnyi hanganyagot rögzíthetünk a 8 cm átmérőjű írható CD-lemezen. És bár a Beatman a hagyományos CD-audio formátumú korongok lejátszására is képes, a gyakorlatban ez nem különösebben csábító, hiszen a kisméretű CD-n összesen 21 percnyi hang tárolható.

A műszerekkel nem igazán mérhető "élvezeti érték" pedig főként attól függ, hogy előzetesen mennyire mélyedtünk el a hangtömörítési technológiák és saját hallásunk összehangolásában.

A hordozható készülékek kritikus pontja a rázkódásérzékenység, ebből a szempontból a Beatman kiállja a próbát: bármilyen MP3-olvasási zavar esetén 8 másodpercig képes átmeneti tárból "zenélni" - ugyanez az érték audio-CD esetében már 40 másodperc.

Akik valóban az MP3-as formátum kedvelői, többnyire saját számítógépük merevlemezén rögzítik válogatásukat, ám a winchesterek kapacitása is véges, tehát előbb-utóbb számolni kell azzal, hogy valamely adathordozón tárolni kell a dalokat.

Kulcsszavak: zene Freecom mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50