Jogilag önálló cég a KPMG Consulting Kft.

Fekete Gizella, 2001. október 1. 20:36
Október 1-jétől jogilag önálló társaságként működik Bukovácz Krisztina ügyvezetésével a KPMG Consulting Kft. Az átalakulás a tanácsadási szolgáltatások erősítését szolgálja hazánkban, illetve a közép-kelet-európai régióban, s így a jövőben, elsősorban a magyarországi, a csehországi és a lengyelországi Consulting irodák között még szorosabb lesz az együttműködés és az integráció.
A lépés azzal a nemzetközi tendenciával is összhangban áll, amely szerint a tanácsadó cégek a könyvvizsgálói és tanácsadási szolgáltatások szétválasztásával kívánják garantálni a könyvvizsgálói függetlenséget. A jogi különválás nem érinti az ügyfélkapcsolatokat, a folyamatban levő megbízásokat, illetve a szolgáltatási területeket. A magyarországi KPMG a jövőben is szorosan együttműködik a most megalakult KPMG Consulting Kft.-vel.

Az új szerkezetben a KPMG Consulting Kft. tanácsadó csoportjai – a nemzetközi szakértelmet a helyi ismeretekkel ötvözve – teljes körű, átfogó, ugyanakkor a konkrét igényekhez alkalmazkodó megoldásokat kínálnak ügyfeleiknek a stratégia kialakításától az informatikai rendszerek implementálásáig. A 70 tanácsadóval dolgozó vállalkozás fő szolgáltatási területein – például stratégiai tanácsadás, üzleti tervezés, pénzügyi tanácsadás, folyamatok felmérése, racionalizálása, az üzleti teljesítmény fejlesztése, informatikaimenedzsment-tanácsadás – iparági szakcsoportok működnek, melyek közül a pénzügyi, a telekommunikációs, a fogyasztási cikkeket és ipari termékeket gyártó szektorral, a közüzemi szolgáltatókkal, valamint a kormányzati szektorral foglalkozó szakcsoportok a legjelentősebbek.

A Big Five cégek többsége azután döntött a könyvvizsgálói és tanácsadási szolgáltatások szétválasztásáról, hogy az Egyesült Államokban hosszadalmas vitába keveredtek a helyi tőzsde- felügyelettel (Securities and Exchange Commission - SEC), amely összeférhetetlennek minősítette a két szolgáltatást. A SEC azzal érvelt, hogy könyvvizsgálói jelentések függetlenségét sértheti, ha egy cég üzleti tanácsokat is ad ugyanannak az ügyfélnek. Bár a tanácsadó cégek elutasították ezt az érvet, többségük egyetért azzal, hogy a tevékenységek külön cégbe szervezése növeli a biztonságot, és a szabályozásban hosszú távon valószínűleg elkerülhetetlen. A KPMG amerikai irodája az elsők között lépett; a külön vált KPMG Consulting Inc. az év elején sikeresen debütált a tőzsdén is.

Kulcsszavak: +céginfo KPMG-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09