USA - helymeghatározást lehetővé tevő mobiltelefon

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 2. 07:55
A Sprint PCS amerikai mobiltelefon-szolgáltató vállalat hétfőn megkezdte az olyan készülékek árusítását, amelyekkel az eddiginél sokkal pontosabban és gyorsabban állapítható meg a mobiltelefonról kezdeményezett segélyhívás földrajzi helye.
Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) előírása október elsejétől elvben kötelezővé teszi az úgynevezett GPS (globális helymeghatározó rendszer) funkcionális alkalmazhatóságát az újonnan forgalomba hozott mobiltelefon-készülékeken. Több szolgáltató azonban halasztást kért és kapott, műszaki nehézségek miatt. Nem így a Sprint PCS, amely az ország negyedik legnagyobb szolgáltatója.

Hiába került azonban az üzletekbe hétfőn a Samsung cég által gyártott, SPH-N300 típusú készülék (ára: 149 dollár 99 cent), maga a GPS-szolgáltatás ténylegesen csak novemberben indul, először a kicsinyke Rhode Island állam területén, és fokozatosan terjesztik ki azt a követő hónapok során.

Az Egyesült Államokban, ha az egységes (mentőket, rendőrséget, tűzoltókat egyaránt riasztó) 911-es segélyhívó számot vonalas telefonról hívja valaki, az ügyeleti központban egy képernyőn megjelenik a hívó telefonszám lakcím (vagy székhely) szerinti regisztrált helye. A mobilkészülékrőll történő hívás esetén azonba nem ritkán felmerül, hogy a hívó nem tudja pontosan megmondani, hol is tartózkodik. Ilyenkor le kell nyomozni, melyik volt a hívást továbbító legközelebbi állomás (adótorony), de még az sem segít feltétlenül. A GPS-technológia mintegy 50-100 méteres tűréshatárú pontossággal teszi megállapíthatóvá a hívást kezdeményező mobiltelefon tényleges helyét.

Az FCC előírása értelmében az Egyesült Államok egész területére vonatkozó teljes GPS-lefedettséget 2002 végére kell biztosítaniuk a mobiltelefon-társaságoknak.

A Sprint PCS elképzelései szerint ami a segélyhívó szám tekintetében jogi kötelezettség, az más vonatkozásban az ügyfél által választható üzleti szolgáltatássá is bővülhet idővel. A GPS-technológia révén "helyre szabott" közlekedési információkat, útvonal-javaslatokat, időjárási előrejelzést, szállóhely-kapacitási információkat és egyéb szolgáltatásokat is akar majd nyújtani a vállalat.

Kulcsszavak: GPS Sprint +fohir mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05