Linuxos kéziszámítógép a Sharptól

Tóth Kristóf, 2001. október 6. 20:14
Különböző források szerint a Sharp az Egyesült Államokban hamarosan piacra dob egy új kéziszámítógépet, melyen az operációs rendszer szerepét nem más, mint a Linux tölti majd be. Egyesek tudni vélik, hogy az új generációs Sharp kéziszámítógép első példányai pár héten belül kikerülnek a szoftverfejlesztőkhöz és a teszterekhez, és ha minden jól megy, akkor valamikor a jövő év első negyedében már forgalomba is kerülhet a parányi linuxos számítógép.
A Sharp kéziszámítógép-újdonsága várhatóan két változatban kerül piacra, a 32 MB memóriával szerelt modell esetében az alacsony árat tartják a legfontosabb tényezőnek a Sharp vezetői, de ezenkívül egy komolyabb tudású, 64 MB memóriát tartalmazó változat is forgalomba kerül. Mindkét új kéziszámítógépben 206 MHz-es frekvenciájú Intel StrongARM processzor üzemel majd, a 16 bites kijelzők felbontása pedig 320x240 pixel lesz. Az új generációs Sharp kéziszámítógépek ezenkívül CompactFlash és Secure Digital bővítő csatlakozóhellyel, kézírás-felismerő szoftverrel és csúsztatható fedéllel védett minibillentyűzettel is rendelkeznek majd, vagyis minden jel arra mutat, hogy a Sharp egy igazán versenyképes modellel lepi meg a konkurenciát.

Különböző források szerint a Sharp új kéziszámítógépei a Tao Group-féle Java virtual machine-t használják majd, mely lehetővé teszi a Java alkalmazások futtatását, és az apró számítógépekre telepített Opera webböngésző szoftverről sem szabad megfeledkeznünk. A Sharp úgy véli, hogy az új kéziszámítógépek elsősorban a tehetősebb üzletemberek körében lesznek kedveltek, ami a 400-600 dolláros ár hallatán érthető is, hiszen 110-170 ezer forintos kéziszámítógépet kevesen engedhetnek meg maguknak.

Sokakat egyébként egyáltalán nem ért meglepetésként, hogy a Sharp egy linuxos kéziszámítógép piacra dobását vette tervbe, hiszen a Sharp képviselői idén májusban már bejelentették, hogy az ilyen eszközök esetében hamarosan alkalmazni kívánják a Lineo Embedix névre hallgató operációs rendszert, mely Linux-magra épül, és azon felül számos kiegészítéssel rendelkezik. Most tehát már világos, hogy az első, Lineo Embedix operációs rendszert használó Sharp kéziszámítógépek valamikor a jövő év elején látnak napvilágot.

Kulcsszavak: +fohir Sharp linux pda Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09