Letölthető IBM TotalStorage e-Catalog

Zsadányi Pál, 2001. október 7. 12:12
Az IBM egyik levelezőlistájáról kaptam az ajánlatot: az elsők közt tölthetem le az IBM TotalStorage e-Catalog kézikönyvet, hogy jobban megtervezhessem a háttértár-kezelési problémáimra adandó helyes válaszokat. Letöltöttem, és úgy néz ki, ez másoknak is menni fog. Sőt. Ajánlott!
A 32 oldalas PDF formátumú e-könyvecskéből megismerhetők a mai háttértár-technológia legfontosabb koncepciói, és a megvalósításukhoz használható IBM-eszközök paraméterei. Mint a könyv előszava írja, a téma ugyancsak fontos, hiszen a statisztikai felmérések alapján az informatikai eszközök árának 70 százalékát teszik ki az adattárolás költségei. Ha ennek csak 10 százalékát lehet megtakarítani, már az is jelentős összeg. A nem megfelelő beruházással viszont veszélyeztethetjük adatainkat, és ezzel ma már akár a cégünk életképességét is. Egy adatvesztés után Amerikában tipikusan a cégek 90 százaléka tönkre szokott menni.

Az IBM és az IBM üzleti partnerek IBM TotalStorage Solution Center szervizközpontok láncolatát hozták létre az ügyfelek jobb kiszolgálására, és ezek munkáját támogatja a most elkészült TotalStorage e-Catalog. A vevők a katalógusból alaposan előkészíthetik a szükségleteikhez igazodó IBM-termékek listáját, amit azután véglegesítés előtt egyeztethetnek a megoldásközpontok munkatársaival. A megoldásközpontokban a szükséges eszközöket ki is lehet próbálni, úgyhogy a tévedéseket még a végleges telepítés előtt ki lehet szűrni.

Magyarországon az IBM térképe szerint nincs ilyen központ, de nálunk az általam ismert egyik normál (nem háttértár-specialitású) IBM-megoldásközpont a Megatrend 2000 Rt., amely elsősorban a Megatrend InfoSys integrált információs rendszerének a kipróbálását teszi lehetővé, de nyilván tud segíteni a tárolómegoldások terén is. (A Megatrend korábban a Digital [jelenleg Compaq, de mindjárt HP? - azonban a HP-nek is vannak ilyen gyártmányai!] StorageWorks termékét forgalmazta ebben a kategóriában.) Az ugyancsak IBM-partner Duna Elektronika nem az IBM, hanem az EMC hasonló SAN/NAS ESN (korábban DG Clariion) tárolórendszereit részesíti előnyben. A Professional, az egyik legnagyobb magyar IBM-partner hálószeme csak a magyar IBM-tárolóinformációkra utal.

Technológiák

A korábbi RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) redundáns hibatűrő tárkezelési megoldások mai, továbbfejlesztett változatát SAN-ként emlegetik, amely a Storage (vagy System) Area Network rövidítése, tehát tároló (illetve gép) környéki hálózatot takar. Lényege, hogy tipikusan egyetlen kabinetben található egy egész hardverarzenál, minimálisan diszktömb, de lehetnek benne optikai tárolók vagy mágnesszalagos archiváló berendezések is. Ezeket igen nagy sebességű kapcsolattal kell összekötni, ezt nevezik SAN vagy NAS (Network Access Storage - hálózatról elérhető tár) hálózatnak. A SAN megoldások azóta kezdenek igazán hódítani, amióta a technológiát szabványosították. Ez megengedi, hogy több gyártó berendezéseit használjuk egy integrált megoldáshoz, a nyílt rendszerek koncepcióját erősítve. Mivel az alkalmazónak így nem kell gyártófüggő megoldásokhoz ragadnia, a feladathoz leginkább megfelelő árú és funkciójú konfigurációt választhatja a SAN/NAS erőforrásainak a létrehozásához.

Az IBM-tárolók újdonságait is nézzük meg, ha már belevágtunk ebbe a témába. Az IBM NAS 200 és 300 tárolórendszerek maximálisan 3,24 TB tárkapacitásúak lehetnek. Az IBM Enterprise Storage Server tárolókiszolgáló több gyártótól származó tömegtárak kezelését is támogatja, tehát megfelel a már említett SAN szabványnak. Az IP Storage 200i egy TCP/IP hálózaton át csatlakoztatható tárolórendszer, ugyancsak az új SAN/NAS szabvány támogatásával. Mentés nélkül nincs élet! A legújabb szalagmodell erre a célra az IBM-től: az IBM LTO Ultrium Tape Family, egy igen széles intervallumban méretezhető kapacitású mentő-visszaállító hardver-szoftver rendszer.

Az IBM magyar hálószeme is foglalkozik tárolórendszerekkel, de a TotalStorage témát ez még nem tükrözi (mert talán tényleg annyira új).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50