"Sültkrumpli-biztos" laptop Amerikából

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 8. 08:20
A múlt héten Amerikában bemutatott új Acer laptop tökéletesen alkalmazkodik mélységesen gyanakvó legújabb korunk igényeihez: a gép fedőlapja ujjlenyomat-felismerő programot rejt, és a bekapcsoláskor az operációs rendszer csak akkor hajlandó elindulni, ha az érzékelők felismerték, hogy jogszerű használó kezébe került a készülék.
Külön beprogramozható az is, hogy ismételt ujjlenyomatminta megadásától függjön bizonyos, kódoltan érkező fájlok dekódolása, illetve valamilyen hálózati rendszer elérése.

Az AuthenTec cég által készített ujjlenyomat-felismerő program sokkal fejlettebb a korábbi kísérletek során előállítottnál: az ujjlenyomat 9 ezer elemét képes külön-külön érzékelni. Ilyen sok szempont egybevetése alapján már gyakorlatilag kizárt, hogy tévesen azonosítson a berendezés egy ujjlenyomatot.

Külön előnye a technológiának, hogy akkor is felismeri az ujjlenyomatot, ha a bőr túl száraz és repedezett, esetleg gyulladásos, vagy éppenséggel zsíros és piszkos. Ami tehát az amerikaiaknak fontos: nyugodtan a laptophoz lehet ülni például egy McDonald's étteremben is, úgy, hogy az ember egy perccel korábban még vidáman nyúlkált az olajtól csöpögő sült krumpliban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50