Map Machine

Gréczi Emőke, 2001. október 12. 17:00
Akik eltöltöttek néhány évet a digitális kultúra előtti világban, és persze bírtak is már öntudattal, azok emlékezhetnek a Képes politikai és gazdasági világatlasz nevű szörnyetegre, amelynek a polcról való leemeléséhez egy felnőtt vagy két gyerek szükségeltetett. (Vagy egy gyerek szülői segédlettel.) Ez a mázsás adatbomba azonban mára teljesen elveszítette jelentőségét a benne lévő adatok haszontalansága okán, nem is beszélve kezelhetetlen méretéről.
Hihetetlen ütemben peregtek az események a világban úgy egy évtizeddel ezelőtt, országok alakultak és bomlottak, határok rajzolódtak át, fővárosok alapítódtak, címerek kerültek elő a múltból, talán csak a hegyek nem vándoroltak át egyik kontinensről a másikra. Mindezekkel együtt megváltoztak az egyes államok népességi adatai, és hirtelen új felekezetek jelentek meg az egyes közép-kelet-európai országokban. Egyszóval az egykori világatlasz szinte minden oldalát ki lehetett volna dobni a kukába, ha nem lett volna alkalmas az egész nehezéknek vagy támasztéknak a háztartás bármely területén.

Erre jó a digitális kultúra, nem utolsósorban az internet, ugyanis nemcsak a sérv elkerülése válik lehetségessé, hanem az adatokban bekövetkező esetleges változások követése - még a balkáni tűzfészekre való tekintettel is - akár pillanatonként. Nem beszélve az egyre agyasabb és kreatívabb keresési lehetőségekről.

Térképgép

A National Geographic a természet minden szépségét meg kívánja szerettetni az olvasókkal és a tévénézőkkel, nem feledkezve meg az internetezőkről sem. Ennek örömére legyárt(at)ott egy programot, amely egy térképkereső és navigációs rendszer egyben, a neve pedig Map Machine (plasma.nationalgeographic.com/mapmachine). Mint az oldalról kiderül, a készítők is egyfajta Képes politikai és gazdasági világatlaszt tartottak szem előtt, miközben a programot fejlesztették, csak nálunk Atlas of the Worldnek hívják, és talán nem olyan nehéz. Viszont minden választásunkkor egy kicsivel többet kell várni a normálisnál, tehát nem a magyar modemes netezőknek találták ki. A bejelentkező oldal bal fölső sarkában található kiterített földgolyó látszólag dísz, valójában a navigáció része a gyengébbek kedvéért: ha valaki nem ismer fel egy földrészt a nagy képen, akkor a piros négyzet megmutatja, hogy hol is jár. A bal oldali menürendszer inkább csak ízelítő, bármelyik pontot választjuk ki róla, egy új navigációs ablak nyílik meg. Ezt érdemes mindig nyitva tartani, mert az itt található lista bizonyul nagyjából teljesnek, és úgyis itt kell váltani a térképek között. Tehát amit az új ablakban kiválasztunk, az a nyitó oldalon jelenik meg, ezen pedig zoomolhatunk in és out kedvünkre. Azért nagyjából ismertetjük a választékot: hegy- és vízrajzi térkép, politikai és időjárási az egész világra nézve, amerikai demográfiai, a világ úthálózata, történelmi panorámaképek és Mars-térkép. Ennél azért van több is, de azok az anyacég (National Geographic) többi oldaláról ugranak ide. Akad mindegyiknek nyomtatóbarát változata, de enged a program személyes beállításokat is (my map).

New York - nők nélkül

A földrajzi, politikai (országhatárokkal tagolt) anyag éppen olyan, amilyennek elképzeljük, ezért erre nem is érdemes több szót vesztegetni. Annál izgalmasabb - például egy amerikanisztika szakos számára - az Egyesült Államok demográfiai és statisztikai természetrajza. Sajnos nem fedeztük fel a színskála magyarázatának hollétét, így kénytelenek vagyunk a megérzésünkre hagyatkozni. Vélhetően nem döbbent meg senkit, hogy a legtöbb "hispanic" a déli államokban él, de abból, hogy Alaszka teli van ázsiaival, máris kiderül, hogy ázsiain nem a kínai tornacipőárust értik a szerkesztők. A feketéktől a déli és a keleti államok piroslanak (piros jelzi, ha valakikből a legtöbb van), vagyis nem fújta el őket a szél... A népsűrűség az északkeleti részeken a legmagasabb, viszont a keleti parti metropoliszok környékén mintha alig lennének nők. Úgy látszik, ők a strapásabb vidékekről a texasi farmokra húzódtak. Nem szólunk részletesen a kor, az iskolai végzettség, a lakóhely jellege és a hontalanság szerinti csoportosításokról. A legtöbb nem az Egyesült Államokban született ember Floridában él - hát még ha mind partot is érne Kubából! Ennyit Amerikáról.

Az időjárási viszonyokat taglaló térkép kicsit megdöbbentheti a magyar böngészőt, szerintük ugyanis Magyarország baromi meleg, azonos szinten van Görögországgal és Marokkóval, nem is beszélve Korzikáról és Szardíniáról. Az ebbe a hőmérsékleti sávba eső vidékek közül kis hazánk a legészakibb pont, már Horvátország is egy kategóriával hidegebb.

Ha kicsodálkoztuk magunkat a Föld kínálta érdekességeken, akkor vessünk egy pillantást a Marsra. Ne sokat, mert a site leginkább egy elázott sivatagnak ábrázolja a marslakók otthonát, ráadásul nincs is nagyon mit keresni rajta.

Panorámakép fejes vonalzóval

A sors elkényeztetett minket, európaiakat, mert megszokhattuk, hogy a történelmi látképek kisebb-nagyobb városokat ábrázolnak számos tornyocskával és várfallal. Ezzel szemben az amerikai nagyvárosok 1850 és 1918 között készült panorámaképei nem mutatnak többet egy unalmas, egyhangú rácsnál, az utcák még véletlenül sem zárnak be 90 foknál nagyobb vagy kisebb szöget. Mit dolgozhatott a rézmetsző 1879-ben, amikor elkészítette New York látképét - egy fejes vonalzóval!

Az egykori világatlasz nemcsak szép térképeket tartalmazott, hanem adatokat is a világ összes országáról, ahogy ennek az oldalnak a Facts rovata. Nézzük hát hazánkat, mit tudnak rólunk az amerikaiak! Történelmünk azzal kezdődik, hogy a szovjet tankok vérbe fojtották a forradalmat 1956-ban, s ezzel kezdetét vette a "goulash communism", melynek keretében néhány "boutique" és "café" nyílt az országban. De azután - hála Gorbatchew kreativitásának - jött a rendszerváltás, és a NATO-tagsággal teljesült 1956 álma(?). A jelenlegi miniszterelnök Viktor Orban a right of centerről, majd néhány adat következik a GDP-ről és legfontosabb terményeinkről. Ha valaki nem éri be ennyivel, az linkelhet tovább a CIA World Factbook 2000-re, ám itt is 1956-tal kezdődik minden. Viszont hazánk méretéről - a pontos adaton kívül - azt is közlik, hogy valamivel kisebb Indiana államénál. A 14. életévvel bezárólag több a fiú, mint a lány, de ez hamar átfordul, hogy azután bekövetkezzen a teljes aránytalanság a 65 év fölöttiek körében. Viszont az új, demokratikus állam megalakulását 1989. október 18-ára teszik, nemzeti ünnepünknek pedig egyedül augusztus 20-át tartják.

Miként említettük, az anyacég, a National Geographic számos más térképcsodával is rendelkezik. Ezek közül néhány innen is elérhető: egy csillagtérkép, egy műholdas kép bolygónkról és földünk vadvilága.

Légy (tér)képben!

Ha valaki kisebb léptékben gondolkodik, és saját szűkebb környezetében szeretne képben lenni, az több budapesti és magyar térkép közül választhat. Elsőre talán bonyolult az Index által üzemeltetett Budapest-térkép (bpterkep.index.hu) keresője, navigációja, de utcát keresni és ráközelíteni varázslat nélkül is lehet. Az egyik legpatinásabb site (www.iit.bme.hu/hungary/budapest/cgi-bin/search) egy hagyományos papírtérkép internetesített változata. Országos viszonylatban pedig a lazarus.elte.hu/motorterkep/mb.htm címet ajánlhatjuk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50