A futball zsebszerződései

, 2001. október 13. 07:27
A labdarúgók átigazolási rekordját lapzártakor Zinedine Zidane tartotta, a Real Madrid 60,64 millió dollárt fizetett érte a Juventusnak. A 30 milliós határon tizenketten léptek át. A külföldi klubok és játékosok általában nem csinálnak titkot az anyagiakból, az egyesületnek ugyanis közönségvonzó reklám, hogy megengedhet magának egy csillagászati összegű beruházást, és a labdarúgó is büszke arra, ha az átigazolási toplistán szerepel a neve. A football- vagy soccertransfers keresőszóval számos oldalt találunk, amelyen átigazolási díjakat tüntetnek fel. A www.footballtransfers.co.uk az országonkénti rekordösszegeket is közli, továbbá húsz bajnokság klubcseréit. A www.globalsoccertransfers.com oldalon láthatjuk az elmúlt évek átigazolásait havi bontásban, illetve számos klub költségvetését; megtudhatjuk, melyik játékos kivel tárgyal, kik vonultak vissza, és megtaláljuk a szövetségi kapitányok névsorát Afganisztántól Zimbabwéig. Nem tudni, hogy a szerkesztők tájékozottságát vagy a magyar futballt minősíti, de a mi volt kapitányunknak szerintük Bicskei a keresztneve.

Anyagiak dolgában a magyar futball szereplői egyelőre szemérmesebbek, mint nyugati kollégáik. Igaz, a liga idén már nyilvánosságra hozta az átigazolási összegeket, de csak azokat az üzleteket ismeri hivatalból, amelyeket olyan játékosokkal kötöttek, akiknek még nem járt le a szerződésük. Egyébként a játékjog a sportolóé, és annyiért engedi át, amennyiért akarja - illetve amennyit a piacon megadnak érte. Ezek az aláíráspénzek becslések szerint három- és tízmillió forint között mozognak.

Az NB I-ben a nyári átigazolási idényben 142 futballista cserélt egyesületet, köztük 24 olyan, akinek élő szerződése volt, utóbbiakért összesen 255 millió 300 ezer forintot fizettek az új tulajdonosok. A hazai csúcstartó, Kenesei Krisztián 55 millió forintjába került a Zalaegerszegnek. Lehetne azon poénkodni, hogy Zidane-nak melyik testrésze ér annyit, mint a két tucat magyar futballista összesen, de válasszunk inkább egy gazdasági megközelítést: labdarúgásunk értéke úgy aránylik a világ élvonaláéhoz, mint a forint árfolyama a dolláréhoz.

Kulcsszavak: website sport

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50