GigaLink, a gyors kapcsolat

Multiplexált megoldás a Matávtól

, 2001. november 1. 12:08
Az egyre növekvő sávszélességigényeknek maradéktalanul kizárólag a fényvezető alapú hálózatok felelnek meg. Erre a célra szolgál az ITU-T nemzetközi ajánlásaiban definiált WDM technológia. Műszaki lehetőségét az teremti meg, hogy egyazon üvegszál többféle hullámhosszú ("színű") fényforrás jelét képes egymás zavarása nélkül átvinni. A gyakorlatban ezt a módszert nevezik több hullámhosszú megoldásnak, Wavelength Division Multiplexingnek (WDM).
Már-már közhelynek számít az a megállapítás, hogy a sávszélesség iránti igény egyre növekszik. Az alapvető igazság úgy pontos, hogy sorra jelennek meg a nagyobb átviteli sebességgel működő alkalmazások, s emiatt – vagy akár ettől függetlenül – párhuzamosan egyre több felhasználó igényel a korábbinál nagyobb átviteli kapacitást. A valamikor fantasztikusnak vélt, másodpercenkénti gigabites mennyiségű adatátviteli igényeket a Matáv a WDM technológián alapuló, GigaLink munkanevű új szolgáltatásával elégíti ki.

Elemzők szerint az utóbbi évtizedben az adatátviteli sebesség bizonyos felhasználóknál szinte évente megduplázódott. Ez egyszerre igaz a műszaki lehetőségekre és a tényleges igénybevételre. A tömeges felhasználókra persze még mindig a kilobites nagyságrendű szolgáltatások a jellemzők, de az egyszerű diszpécserjelzések vagy a hétköznapi internetezők mellett megjelentek a nagyobb távolságú, igényes multimédiás kapcsolatok, nagy sebességű távközlési megoldások is.

A Matáv GigaLink szolgáltatása nagyvárosi, úgynevezett Metro WDM rendszereken korlátozott távolságban (legfeljebb 40 km-ig) lehetővé tesz tömeges, nagy kapacitású (hullámhosszonként másodpercenként maximum 2,5 ezer millió bit) pont–pont típusú bérelt vonali szolgáltatást. A WDM technológia előnye, hogy széles tartományban skálázható, a sávszélességigény szerint bővíthető. A szolgáltatásban ehhez (155 Mbps-ra vetítve) kedvező fajlagos havidíj és magas (99,9%-osnál nagyobb) rendelkezésre állás párosul.

A GigaLink szolgáltatás kezdetben csak Budapesten vehető igénybe, majd a Matáv fokozatosan terjeszti ki azokra a "City-Net", illetve "Metro" városokra, ahol az optikai hálózat kiépítése már elkészült. (Tervezett "City-Net" és "Metro" városok: Budapest, Pécs, Zalaegerszeg, Szekszárd, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Eger, Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szombathely, Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, illetve Szeged, Veszprém, Békéscsaba és Salgótarján.) A szolgáltató a műszaki lehetőségek függvényében fogja bővíteni a szolgáltatást.

A szolgáltatás azoknak a felhasználóknak az igényeit képes kielégíteni, amelyek nagy adatforgalommal rendelkeznek, tömeges adatbázisokat és jó minőségű multimédiás tartalmat kezelnek, háttértárakat tükröznek, illetve ahol szükség van távoli szerverek nagy sebességű hozzáféréséhez. A nagy forgalmú ügyfelek mellett a távközlési és számítógép-hálózati szolgáltatók is egyre inkább szembekerülnek azzal a problémával, hogy a felhasználóik igényeihez és fizetőképes keresletéhez képest szűkössé válik a bérelt, illetve a saját hálózatuk nyújtotta sávszélesség. A megnövekedett sávszélességigényeket még az olyan nagy sebességű hálózatok sem tudják teljes mértékben biztosítani, mint az ATM vagy az SDH.

Hazánkban csak ebben az évben jelent meg a Gbps-sebességű, WDM technológián alapuló szolgáltatások iránti igény. Például a Westel az új számítóközpontja (Bp., Prielle Kornélia u.) és Száva utcai számítóközpontja közötti kapcsolatot nagy sebességű optikai összeköttetésekkel kívánta megvalósítani. A pont–pont típusú WDM-összeköttetéseket a Matáv kiépítette, így 2001. júliustól egyedi szerződés keretében már nyújtja a GigaLink szolgáltatást.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Iroda tendert írt ki a hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és könyvtárak hálózatát összekötő infrastruktúrájának 2,5 Gbps sebességű bővítésére (feltételként szabva a további bővítési lehetőséget 10 Gbps-ig). Ez már országos lefedettséget kíván, így különösen jól jelzi a WDM technológia iránti bizalmat, illetve a rohamosan növekvő sávszélesség-bővülési igényt. A tenderen a Matáv szolgáltatása nyert.

A GigaLink szolgáltatás széles felhasználási körben nyújt megoldást. A hagyományos, ám már Gbps-sebességű bérelt vonali alkalmazások mellett előnyös az adatbázisokkal kapcsolatos "katasztrófa" helyreállítására, kihelyezett adattárolási szolgáltatásra (telehotelek), nagy sebességű számítógépek párhuzamos futtatására, adatarchiválásra és adattükrözésre stb. A WTC-ben irodákat bérlő világcégek közül csak azok tudják visszaszerezni korábbi pozíciójukat, amelyek adataikat gondosan mentették, és most nem vesztegetik az időt azok keresésével. A Morgan Stanley már szerdán megkezdhette működését – igaz, még korlátozottan –, mivel nemcsak helyileg mentette adatait, hanem egy többkilométernyi távolságban lévő külső cég is elvégezte azok archiválását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09