A Nimda fennakadást okozott a New York Times rendszerében

Tóth Kristóf, 2001. november 1. 21:31
A rejtélyes adatözön, amely megbolondította a New York Times számítógépes rendszerét, a hírek szerint nem egy közvetlen támadás eredménye volt, hanem a Nimda számítógépes féregprogram újjáéledéséé.
A New York Times hálózati adminisztrátora egy e-mailben közölte kedden, hogy a társaság internetes kapcsolatát egy ismeretlen eredetű "adatözön" megbénította. A Denial of Service (DoS) típusú tevékenység ekkor még előre megfontolt támadásnak tűnt.

Mint számos korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a Denial of Service támadások során a célpontként kiszemelt internetes rendszert hamis információkérésekkel árasztják el, amely következtében az elérhetetlenné válik a külvilág számára, illetve esetlegesen megbénul, összeomlik. A DoS és DDoS támadásokról részletesebb információ található itt.

A New York Times számítógépes rendszerét valójában azonban a Nimda.E számítógépes féregprogram bénította meg, derült ki Michael Williams, a NY Times egyik vezetőjének nyilatkozatából. A Nimda első alkalommal szeptember elején terjedt el világszerte, az új variáns pedig a napokban bukkant fel. - Megszereztük azt a programot, amellyel a fertőzött számítógépek megtisztíthatók - mondta Williams. A társaság belső számítógépes rendszere már szerdán helyreállt, közölte a New York Times egyik szóvivőnője.

A Nimda fetőzésének jelei nagymértékben hasonlóak egy Denial of Service (DoS) típusú támadáshoz, mondta Russ Cooper, a számítógépes biztonsággal foglalkozó TruSecure Corp. egyik munkatársa. A Nimda féreg igen gyorsan fennakadást okozhat a belső számítógépes hálózatokban, mivel új, fertőzhető gépek keresése közben óriási adatforgalmat gerjeszt.

Kulcsszavak: vírus New York Times

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09